Fryslân, 12-09-2009 • Politieberichten van vrijdag 11 september 07:00 uur tot zaterdag 12 september 11:00 uur.

Drachten: politie onderzoekt diefstal
De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen en bouwmateriaal. In de nacht van donderdag op vrijdag werd vanaf een bouwterrein aan de Pascallaan bouwmateriaal gestolen. Om op het terrein te komen werd het slot van het hek geforceerd. Het bouwmateriaal is waarschijnlijk vervoerd met een aanhangwagen. Deze aanhangwagen werd bij een bedrijf in dezelfde straat gestolen. De gedupeerden hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft vrijdagochtend in een woning aan de Telemannstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een anonieme tip. In de slaapkamers en in de badkamer werden hennepplanten aangetroffen. De 260 planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vervolgens vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Lioessens: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagochtend op de Dyksterwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige automobiliste uit Lioessens gewond raakte. Het wegdek was onlangs voorzien van een nieuwe splitlaag. De bestuurster heeft waarschijnlijk daarop haar snelheid niet aangepast. Ze raakte met haar auto in de slip en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel en de brandweer uit de auto gehaald. Met letsel aan haar been en hoofd werd de 19-jarige vrouw per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Lemmer: politie onderzoekt vernieling auto
De politie onderzoekt de vernieling van een auto van een 26-jarige inwoonster van Lemmer. Een getuige had gezien dat een nog onbekende man de ruit van de auto vernielde. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd en de getuige gaf een goed signalement door. Een motoragent was snel ter plaatse en begon met een zoektocht naar de dader. Hij werd daarbij geholpen door twee agenten in een politieauto. Ondanks de grote zoektocht werd de dader niet meer aangetroffen. De eigenaresse van de auto heeft aangifte gedaan.

Sintjohannesga: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur het verkeer gecontroleerd op de Hoge Dijk. Tijdens de controle werd onder andere met een lasergun de snelheid gemeten van de passerende voertuigen. Op de Hoge Dijk werden drie automobilisten bekeurd omdat ze sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Daarnaast werden zeven scooters gecontroleerd op de rollertestbank, maar van de zeven ging er geen één sneller dan de maximum toegestane snelheid. Wel werd één van scooterrijders bekeurd omdat hij aan de verkeerde kant van de weg reed. Ook werden vier auto’s met daarachter een aanhangwagen aan de kant van de weg gezet door de agenten. Eén bestuurder kreeg een bekeuring omdat hij niet in het bezit was van het rijbewijs BE. Tenslotte werd er nog een fietser bekeurd omdat er met meer dan twee personen naast elkaar werd gefietst.

Dokkum: scooterrijder gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond op de Holwerderweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige scooterrijder uit Hantum gewond raakte. Surveillerende agenten reden over de Holwerderweg toen ze auto een zagen afslaan. De bestuurder van de auto moest een fietspad oversteken. Hij had daarbij echter de scooterrijder, die over het fietspad reed, over het hoofd gezien. De agenten waren getuige van de aanrijding en zagen dat de bestuurder van scooter vol tegen de zijkant van de auto reed. Direct werd er eerste hulp verleend in afwachting van de ambulance. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Heerenveen: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Kattebos, waarbij een 52-jarige voetganger uit Heerenveen gewond raakte. Het slachtoffer is blind en liep met een blindenstok aan de rechterzijde van de rijbaan in de richting van de brug Heerenhagen. Een 22-jarige automobiliste uit Delfstrahuizen verklaarde tegenover de agenten dat ze binnenbocht had genomen en daarbij werd verblind door de laagstaande zon. De vrouw deed vervolgens de zonneklep naar beneden en kwam toen in botsing met de wandelaar. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De hevig geëmotioneerde automobiliste verklaarde tevens tegenover de agenten dat ze niet in het bezit was van een rijbewijs. Omdat de toedracht van de aanrijding niet geheel duidelijk was, onderzocht Bureau Verkeersongevallenanalyse de ongevallocatie. Daarnaast wil de politie graag in contact komen met getuigen van de aanrijding. Heeft u de aanrijding zien gebeuren? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Leeuwarden: verkeerstoezicht door politie op Junokade
De politie heeft vrijdagavond op en rondom Junokade toezicht gehouden op het verkeer. Tijdens dit toezicht werden zeven, veelal jeugdige, automobilisten bekeurd voor overschrijding van de maximum snelheid. Daarnaast kregen twee bestuurder een bekeuring voor het onnodig maken van geluid. Tenslotte werden nog vijf automobilisten bekeurd voor het voeren van Xenon-verlichting in een niet daarvoor bestemde armatuur. In de “Regeling Voertuigen 2009” is namelijk per 1 mei 2009 bepaald dat de Xenon-verlichting slechts geplaatst mag worden in de daarvoor bestemde armatuur, te herkennen aan de codes: DC, DR of DCR in de armatuur. Xenon setjes kunnen los worden aangeschaft en worden veel geplaatst in armaturen die bedoelt zijn voor halogeenverlichting. Deze halogeenverlichtingarmaturen zijn voorzien van de codes HC, HR of HCR. Het is dus niet toegestaan deze halogeenverlichtingarmaturen te voorzien van Xenon-verlichting. Wanneer je dit wel doet dan kun je een bekeuring van € 60,- euro krijgen. Verder blijft van kracht dat voertuigen die na 31/12/2006 op de weg zijn gekomen en die voorzien zijn van Xenon-verlichting, naast de juiste armaturen, moeten zijn voorzien van een koplampreinigingsinstallatie, automatische verticale hoogteverstelling en de dimlichten moeten aan blijven.
De politie gaat de komende periode regelmatig controleren op het juiste gebruik van Xenon-verlichting.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in berging
De politie onderzoekt een inbraak in een berging van een woning in De Gealanden. Men kwam vrijdag de berging binnen na het forceren van het slot. Uit berging werden een groot aantal dvd’s en video’s weggenomen. Ook werd er een damesfiets weggenomen. De 37-jarige bewoonster deed aangifte.

Heerenveen: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Coehoorn van scheltingaweg een 28-jarige snorfietser uit Heerenveen aangehouden op verdenking van het rijden tijdens de ontzegging van de rijbevoegdheid. De snorfietser viel op omdat hij met hoge snelheid over het fietspad reed. Een motoragent besloot dan ook om de man te controleren. De 28-jarige kwam wat verward over. Na onderzoek bleek dat het CBR alle categorieën van zijn rijbewijs ongeldig had verklaard. De snorfietser werd dan ook aangehouden. Tijdens de rit naar het politiebureau probeerde de man enkele zakjes met wit poeder, vermoedelijk drugs, te verstoppen. Dit werd echter gezien en het witte poeder werd dan ook in beslag genomen. Omdat de agenten het vermoeden dat de man onder invloed van drugs verkeerde, werd bij hem een bloedproef afgenomen. Tevens werd de snorfiets in beslag genomen omdat de agenten ook daarin drugs vonden. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Hoorn Terschelling: drenkeling gered
De hulpdiensten op het eiland hebben zaterdagochtend het leven gered van een 36-jarige inwoner van Zuidhorn. De man was samen met twee anderen naar het Noordzeestrand gegaan. De drie gingen vervolgens de zee in. De 36-jarige man ging echter te ver de zee in. Door het afgaande tij kon hij niet meer terug naar het strand komen. Ook de twee andere zwemmers hadden daar moeite mee, maar die kwamen uiteindelijk wel terug op het strand. Een eilander, die toevallig met zijn jeep over het strand reed, werd door de twee zwemmers aangesproken. De eilander, toevallig ook nog lid van de KNRM, sloeg direct groot alarm. Op het strand verschenen als snel twee ambulances, de wipperploeg van de KNRM en de motorstrandreddingsboot van station Paal 8 van de KNRM. Gelukkig voor de zwemmer in nood veranderde het afgaande tij in dood tij. Met zijn laatste krachten kon hij strand bereiken, waarbij hij het laatste gedeelte werd geholpen door de vrijwilligers van de KNRM. In de ambulance kon de 36-jarige man weer op temperatuur komen, waarna hij werd overgebracht naar de huisartsenpost op het eiland. De zwemmer maakt het inmiddels goed.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 10 processenverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdagavond, 19.40 uur, A7 nabij IJsbrechtum, een 42-jarige automobilist uit Bolsward, 855 ug/l, de Bolswarder had op de A7 een aanrijding veroorzaakt en was vervolgens doorgereden. Na een korte zoektocht door agenten kon de man worden aangehouden. De bestuurder kreeg ook een proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van het ongeval.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 01.00 uur, Zuiderhogeweg in Drachten, een 39-jarige automobilist uit Siegerswoude, 1049 ug/l. Surveillerende agenten zagen een auto op het viaduct stil staan. Na controle bleek dat de bestuurder op de bestuurdersstoel lag. Ondanks aanroepen en slaan op de autoruiten werd de man niet wakker. De agenten sloegen vervolgens een autoruit in. Uiteindelijk werd de bestuurder wakker. Hij werd na enig verzet aangehouden en in een politieauto geplaatst. De 39-jarige werd voor de zekerheid nog even gecheckt door het ambulancepersoneel. Die kwamen al snel tot de conclusie dat de man veel te veel had gedronken.[/li]
[li]Zaterdagochtend 02.10 uur, Trekwei in Westergeest, een 20-jarige beginnende bestuurder uit Hantum, 505 ug/l. De man was met zijn auto te water geraakt en hij vervolgens de plaats van het ongeval verlaten. De duikers van de brandweer kwamen echter nog wel ter plaatse om te zoeken naar overige inzittenden. Er werd niemand aangetroffen. Na enig speurwerk vonden de agenten de 20-jarige man op de Oostweg onder Kettingwier. De bestuurder kreeg tevens een proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van het ongeval.[/li]
[li]04.30 uur, Havenplein in Harlingen, een 19 jarige beginnende bestuurder uit Amsterdam, 435 ug/l.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan