Zaterdag 12 november

Politieberichten van zaterdag 12 november

Auto over de kop

NIJEHASKE – De politie heeft vrijdagochtend rond 10.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de A7. Een 44-jarige inwoonster van Achterveld was door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren en met haar auto over de kop geslagen. De 44-jarige raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraak in woning

SNEEK – De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Westereems die gepleegd werd tussen 07.15 uur en 18.30 uur. Men kwam vermoedelijk binnen na het forceren van een raam aan de achterzijde waarna sierraden werden weggenomen. De 57-jarige bewoonster deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 21.30 uur op de Aldlansdyk het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige automobilist uit Almere. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 112 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast krijgt de man een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) opgelegd vanwege het overschrijden van de maximum snelheid binnen de bebouwde kom met meer dan 50 kilometer per uur.

EMG

De Educatieve Maatregel Gedrag is een driedaagse cursus die door het CBR wordt opgelegd aan bestuurders die zich bewust schuldig maken aan risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden, door rood rijden, geen voorrang verlenen, bumperkleven). Cursisten moeten de kosten van zo’n € 800 euro zelf betalen. Als de cursus met goed gevolg wordt afgelegd blijft het rijbewijs geldig. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Twee mannen aangehouden in drugsonderzoek

ZWAAGWESTEINDE/TWIJZELERHEIDE – De politie heeft vrijdagavond naar aanleiding van klachten over het dealen in harddrugs een 39-jarige inwoner van Zwaagwesteinde en een 42-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden. De 42-jarige man wordt ervan verdacht dat hij zich bezig houdt met het verkopen van harddrugs en dan voornamelijk cocaïne. De 39-jarige wordt ervan verdacht jongeren in zijn woning de gelegenheid te bieden om harddrugs te gebruiken die door de 42-jarige wordt verkocht. In de woningen van beide mannen werden gebruikershoeveelheden drugs aangetroffen. Het tweetal werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bezit mes

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 02.15 uur op de Nieuwestad een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van wapenbezit. Een getuige had gezien dat de man op de Oosterkade met een mes liep te zwaaien en belde hierop de politie. Agenten troffen de man aan waarna zij hem fouilleerden. Daarbij troffen ze een mes aan. De Leeuwarder kon zich daarnaast niet legitimeren waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor verhoor ingesloten.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

MAKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 03.50 uur het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige automobilist uit Franeker. Surveillerende agenten zagen de man rijden op de Kerkeburen en stelden een onderzoek in. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 770 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast krijgt de automobilist een Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) opgelegd.

EMA

Een Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) is een verplichte cursus voor iedereen die achter het stuur wordt aangetroffen met een promillage tussen 1,3 en 1,8. De cursus wordt gegeven door het CBR en bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen. Wie niet aan de cursus meedoet of het cursusgeld niet betaalt is het rijbewijs kwijt. Het CBR verklaart het rijbewijs dan ongeldig. De overtreders moeten zelf de kosten van ruim € 700 betalen.

Brandstichting papiercontainer

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 05.45 uur een onderzoek ingesteld naar een brand in een papiercontainer aan de Engwerd. De container stond tegen een schutting in de achtertuin van een woning. Zowel de container als de schutting gingen in vlammen op. Daarnaast was door de hitte een ruit van de schuurdeur gesprongen. Doordat de brand tijdig werd ontdekt en geblust door de brandweer werd erger voorkomen. De politie komt graag in contact met getuigen die meer informatie hebben over de brand. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan