Politieberichten van zaterdag 12 maart.

Man overleden door verkeersongeluk
LEEUWARDEN – Bij een ernstig verkeersongeluk op de Esdoornstraat is vrijdag een 56-jarige inwoner van Leeuwarden overleden. Zijn 15-jarige dochter die naast hem fietste, raakte ernstig gewond.

Toedracht
Twee inwoners van Leeuwarden in de leeftijd van 24- en 39 jaar, reden rond 20.00 uur over de Esdoornstraat. Toen zij met hun auto bij een verhoging (verkeersremmende maatregel) in de rijbaan kwamen en hier met een hoge snelheid over heen reden, kwam de voorzijde van de auto omhoog. Hierdoor werd de auto onbestuurbaar. De voorzijde van de auto kwam terecht op de beide slachtoffers die hier fietsten. Zij raakten ernstig gewond en zijn met de ambulance overgebracht naar het MCL ziekenhuis. In de loop van de avond is de 56-jarige overleden. Het 15-jarige slachtoffer is ernstig gewond maar is niet in levensgevaar.

Bestuurder
Uit het politie onderzoek ter plaatse werd niet duidelijk wie de bestuurder van de auto geweest was. De afgelegde verklaringen van de inzittenden kwamen niet overeen met wat getuigen verklaarden. Beide mannen zijn aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Aangezien het vermoeden bestond dat zij alcohol gebruikt hadden, is er een ademanalyse afgenomen. Hieruit bleek dat zij dat zij beide onder invloed waren en meer gedronken hadden dan wettelijk toegestaan is. De verdachten zijn ingesloten en door de politie wordt nader onderzoek ingesteld.

Phuopsis Stylosa veroorzaakt ‘wietlucht’.
LEEUWARDEN – Naar aanleiding van binnengekomen tips dat er in een woning aan de J.J. Hofleane een wietkwekerij zou zijn, heeft de politie nader onderzoek verricht. Op woensdag 19 januari is een onderzoek ingesteld in deze woning maar er werd geen wietkwekerij aangetroffen. Aangezien er een sterke wietlucht rond het pand bleef hangen, is men op zoek gegaan naar de oorzaak hiervan. In de berm, vlak bij de woning, werden planten (Phuopsis Stylosa) aangetroffen die hier vorig jaar door de gemeentelijke groenvoorziening geplant waren. De geur die deze planten verspreiden was gelijk aan die van wietplanten. In overleg met de gemeente Leeuwarden is besloten dat de planten uit de berm worden gehaald.

Eenzijdig ongeval
MOLKWERUM – De politie heeft vrijdag rond 14.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig verkeersongeval op de Wymerts. Een 21-jarige inwoonster van Joure was hier met de wielen van haar auto in de berm terechtgekomen en was de macht over het stuur verloren. De auto kwam in een sloot terecht en de Jouster raakte bekneld en gewond. Ter plaatse gekomen hulpdiensten hebben de vrouw uit de auto bevrijd. Met de trauma helikopter is het slachtoffer overgebracht naar het UMCL in Groningen.

Openlijke geweldpleging
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek naar de identiteit van drie jongeren die op woensdag 9 maart rond 18.00 uur een 9-jarige inwoner van Heerenveen belaagden en van zijn fiets duwden. De 9-jarige reed naar huis en kreeg op de Oranje Nassaulaan onder het viaduct van de A32 pech met zijn fiets. Drie jongens die aan kwamen fietsen begonnen hem lastig te vallen en duwden tegen hem aan. Op een gegeven moment duwde een van zijn belagers zo hard dat de 9-jarige omviel en op zijn fiets terecht kwam. Door de val op de fiets raakte de Heerenvener licht gewond.

Signalement daders
Leeftijd (alle drie) rond de 16 – 17 jaar

Dader 1
Blanke jongen
Lengte rond de 1.90 m,
kort (stekelig) haar, gekleed in een donkerkleurige spijkerbroek en een zwarte jas

Dader 2
Lichtgetinte jongen,
Lengte rond de 1.90 meter
had een hanenkam (niet heel erg groot)en was kaal aan de zijkanten van zijn hoofd, droeg een blauwe spijkerbroek en een korte glimmende zwarte jas

Dader 3
Blanke jongen,
Lengte rond de 1.90 meter
kort donker haar, droeg een blauwe spijker broek en een korte glimmende jas

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval of die de drie jongens gezien hebben. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u liever anoniem wilt blijven, bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.00 uur een 33-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor mishandeling. De Drachtster kreeg in horecagelegenheid ruzie met een medewerkster van dit bedrijf en sloeg haar tegen het gezicht. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Baldadigheid
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor baldadigheid. De Leeuwarder die behoorlijk onder invloed van alcohol was, trapte in de Grote Hoogstraat tegen de ramen van een eethuisje. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten.

Diefstal ijzer
NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.30 uur een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het stelen van ijzer. Surveillerende agenten zagen bij de achteringang van een bedrijf aan de Woudweg twee fietsen staan waarvan in de fietstassen ijzeren koppelingen zaten die gebruikt worden om hekken aan elkaar te verbinden. In de daar aanwezige struiken werd de Drachtster aangetroffen. Hij is aangehouden. Er is nog gezocht naar de 2e verdachte maar deze werd niet meer gevonden. De 25-jarige is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Belediging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 62-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor belediging. De 62-jarige gedroeg zich hier vervelend en werd hierop aangesproken door een agent. Nadat de agent bij hem weg ging begon de Heerenvener hem uit te schelden en te beledigen. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook in het bureau ging hij door met het beledigen van de agenten. De verdachte is ingesloten.

Invordering rijbewijs
HARLINGEN – De politie heeft vrijdag rond middernacht het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige inwoner van Midlum. Agenten zagen de man rijden op de Noorderhaven en omdat hij slingerend reed werd hij voor een controle staande gehouden. Aangezien het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol was, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 690 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Invordering rijbewijs
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 00.30 uur een 31-jarige inwoner van Koudum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen op een parkeerterrein van de Prins Hendrikkade een auto staan met hierin drie personen. In het voertuig, bij de voorstoelen en middenconsole, zagen de agenten een witte poeder (mogelijk Amfetamine) liggen. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol en/of drugs had gebruikt, is hij overgebracht naar het politiebureau. Op het politiebureau weigerde hij mee te werken aan een bloedproef. Zijn rijbewijs is ingevorderd en tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak woning
MIDLUM – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Harlingerstraatweg. Vrijdag tussen 18.00 uur en 23.00 uur werd hier ingebroken. De dader(s) is/zijn binnengekomen door een ruit te vernielen. De woning is doorzocht maar het is nog niet bekend wat er gestolen is. De politie wil graag in contact komen met mensen die vrijdag tussen 18.00 uur en 23.00 uur iets opvallends hebben gezien in Harlingerstraat of omgeving. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u liever anoniem wilt blijven, bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

112Fryslan