Politieberichten van zaterdag 12 juni 11:00.

Man aangehouden voor dierenkwelling
MENALDUM – De politie heeft donderdagochtend een 32-jarige man uit Menaldum aangehouden op verdenking van dierenkwelling. Rond 10.20 uur kreeg de politie de melding dat een medewerker van een energiebedrijf aan de deur was geweest van een woning aan de Jouke Bakkerstrjitte. Er werd niet open gedaan. De controleur had wel gezien dat er een sterk vermagerde hond in de keuken lag. Hij vertrouwde het niet en alarmeerde de politie die ter plaatse kwam. De hond lag in zijn eigen uitwerpselen. Achter de woning troffen de agenten een paar schuren aan met volières. In de volières waren ongeveer 20 vogels en kippen aanwezig. Drie vogels lagen dood in de kooi. Na onderzoek kon de bewoner worden aangehouden voor dierenkwelling en werd hij overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. De beesten zijn in beslag genomen en het LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) zorgt voor een andere plek. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bestuurster flink onder invloed van alcohol
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs van een 32-jarige inwoonster van Goutum ingevorderd. Surveillerende agenten kregen omstreeks 12.00 uur de melding dat de bestuurster op de Nijlansdyk met hoge snelheid de straat en tevens het parkeervak was ingereden. Het vermoeden bestond dat de vrouw onder invloed van alcohol was. Ter plaatse een blaastest werd afgenomen. Vervolgens werd zij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse die 1205 ug/l als resultaat had. Goed voor een rijontzegging van 16 uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Invordering rijbewijs na snelheidsovertreding
DE HOEVE – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige inwoner van Oosterstreek. Agenten hielden een snelheidscontrole op de Vinkegavaartweg met behulp van een laser. De beginnend bestuurder passeerde de controlepost met 117 kilometer per uur, daar waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Aangezien de toegestane snelheid met meer dan 50 kilometer per uur werd overtreden, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Kop-staart aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een kop-staart botsing op de Pieter Stuyvesantweg afgehandeld. Daarbij raakte een 40-jarige man uit Wommels tijdens het filerijden de achterzijde van de auto van een 48-jarige man uit Leeuwarden. De Leeuwarder werd door de brandweer uit zijn voertuig gehaald. Met klachten aan zijn nek werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na controle mocht hij het MCL weer verlaten. De bestuurder uit Wommels kwam met de schrik vrij.

Drie kinderen gewond bij aanrijding
OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagavond een verkeersongeval op de N381 afgehandeld waarbij drie kinderen gewond raakten. Tussen de verkeerslichten en de Drie Tolhekken reden twee vrachtauto’s met een sleeptang aan elkaar gekoppeld in de richting van Appelscha. Plotseling werd de combinatie onbestuurbaar, mogelijk door een blokkering in het tweede voertuig. De achterste vrachtwagen duwde hierdoor de voorste op de linkerweghelft. Op dat moment botste een personenauto met 5 inzittenden op de voorzijde van de vrachtwagen en kwam vervolgens tegen een boom in de rechterberm tot stilstand. De hulpdiensten werden gewaarschuwd en ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Een 12-jarig jongetje, een 12-jarig meisje en een 13-jarig meisje, allemaal afkomstig uit Emmen zijn met letsel aan hun arm, hoofd en gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het meisje werd door de brandweer uit de auto gehaald. De andere inzittenden, een 46-jarige man en een 44-jarige vrouw, beide ook uit Emmen, werden ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht maar hielden geen verwondingen over aan het ongeval. De vrachtwagenchauffeurs, een 28-jarige man uit Nieuw Buinen en een 39-jarige man uit Buinen kwamen met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. De provinciale weg is meerdere uren afgesloten geweest en kon rond 21.45 uur weer vrijgegeven worden voor het verkeer.

Grote verkeerscontrole op de A7
A7 (TERWISPEL) – De politie heeft van vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een grootschalige verkeerscontrole gehouden op de parkeerplaats ‘De Walden’ op de A7. Dat deden ruim 80 medewerkers van de politie samen met KLPD, Douane, Belastingdienst, Vreemdelingentoezicht politie Fryslân, RDW, Veilig Verkeer Nederland en Rijkswaterstaat.

Opstelling controle
Vanaf 19:30 uur werd het verkeer vanaf A7 door Rijkswaterstaat geplaatste bebording en matrixborden geleid naar de controleplaats. Voor het tankstation zelf waren twee controlestraten ingericht. Bestuurders werden dus eerst gecontroleerd voordat men kon gaan tanken. Het overige verkeer werd geleid naar de grote parkeerplaats waar acht controlestraten waren ingericht. Twee daarvan specifiek voor het zwaardere verkeer waarbij een weegbrug van het KLPD aanwezig was.
Bij iedere controlestraat was naast een politiemedewerker een medewerker van de RDW aanwezig. Hierdoor kon er een goede controle plaatsvinden op de technische staat van de voertuigen.

Resultaat politie
Door de politie werden in totaal 108 bekeuringen uitgeschreven;

[bullets]
27 bekeuringen voor niet kunnen tonen rijbewijs.
23 bekeuringen voor gladde banden.
16 bekeuringen voor het niet kunnen tonen kentekenbewijs.
8 bekeuringen omdat de APK was verlopen.
6 bekeuringen voor een niet verzekerd voertuig.
5 bekeuringen voor defecte verlichting.
5 bekeuringen voor foutief gebruik van mistlampen.
4 bekeuringen voor een foutieve kentekenplaat op de aanhangwagen.
Daarnaast enkele bekeuringen voor; rijden tijdens rijontzegging, geen remverlichting, scheuren in chassis, overtreding rijtijdenwet, geen kinderbeveiligingssysteem, defecte richtingaanwijzer, foutieve hulpkoppeling en een keer voor het rijden onder invloed van alcohol.
Een bestuurder had een gummiknuppel in zijn voertuig. Deze is in beslaggenomen en werd proces-verbaal opgemaakt.[/bullets]

Openstaande boetes
Bestuurders werden voordat zij de controleplaats naderden gecheckt op zaken als openstaande boetes. In totaal is voor 1000 euro aan openstaande boetes geïncasseerd. Deze zaken werden afgehandeld door de politie en de Belastingdienst.

Resultaat Belastingdienst
In totaal heeft de Belastingdienst 23.310,05 euro geïncasseerd. Tijdens de controle werden 20 bestuurders gecontroleerd omdat zij nog een belasting schuld hadden openstaan. Daarvoor werden 7 voertuigen in beslag genomen voor een bedrag van 19.698,00 euro. Ter plaatse werd een bedrag van 3.612,05 euro geïnd. Medewerkers van de Belastingsdienst constateerden dat 16 automobilisten de auto van het werk voor privédoeleinden gebruikten. Zij zullen een naheffing ontvangen. Daarnaast werd er gecontroleerd op het gebruik van eurovignetten en BPM-overtredingen waarbij een inwoner van Nederland in een buitenlands voertuig rijdt.

Resultaat Douane
De medewerkers van de douane controleerden onder andere op het gebruik van rode diesel. In één brandstoftank werd dit aangetroffen. De betrokken bestuurder kreeg een bekeuring.

Vreemdelingenpolitie
Diverse voertuigen werden gecontroleerd op inzittenden. Deze worden nog onderzocht. Er werden geen bijzonderheden geconstateerd.

Reportage op Omrop Fryslân
Omrop Fryslân was aanwezig en heeft een reportage gemaakt van de controle. De uitzending is op zaterdag 12 juni om 18:00 uur. De gehele avond op het hele uur wordt de uitzending herhaald. Kijk voor meer informatie op www.omropfryslan.nl

In bezit van cocaïne en speed
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige man uit Leeuwarden en een 29 – jarige man uit Groningen aangehouden voor het bezit van drugs. Op de Schwartzenberghlaan werd hun voertuig gecontroleerd door surveillerende agenten. Daarbij bleek dat zij een gram cocaïne en ruim 20 gram speed in hun bezit hadden. Hiervoor werden zij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De drugs werden inbeslaggenomen. Na verhoor werden de Leeuwarder en Groninger heengezonden. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Agressieve man tijdens feest
NES – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 38-jarige inwoner van Schaik aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Rond middernacht kreeg de politie de melding dat de man agressief was en door beveiliging van een feest in bedwang werd gehouden. De man was aangesproken door de beveiliging omdat hij de tent via de nooduitgang wilde verlaten. Hierop reageerde hij agressief en begon te schoppen en te slaan in de richting de beveiligingsmedewerkers. De politie kon ter plaatse de man aanhouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau op de vaste wal. Voor nader onderzoek is hij ingesloten. De beveiligers gaan aangifte doen.

Beet in voorhoofd tijdens ruzie
LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige man uit Losnitce (Duitsland) aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Een groep Duitsers had een woning op de Kadijk gehuurd. Twee personen van deze groep, waaronder de 33-jarige kwamen bij een 45-jarige inwoner van Lemmer langs, eveneens op de Kadijk, om een biertje te drinken. Daarbij vermoedde de 45-jarige al snel dat de man naast drank ook drugs had gebruikt. Hij werd verzocht direct te vertrekken en terug te gaan naar zijn woning. Hierna ontstond er ruzie waarbij de Duitse man de 45-jarige in het voorhoofd beet en vuistslagen gaf. De politie werd gealarmeerd die uiteindelijk de verdachte aantrof in de woning waar de gehele groep toeristen de nacht doorbracht. Op het politiebureau is hij voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft zich in het ziekenhuis in Sneek onder behandeling laten stellen. De aangifte werd eveneens opgenomen.

Schadebemiddeling na vernielen fiets
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 25-jarige man uit ’s Gravenhage aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Door een beveiliger van een horecagelegenheid was gezien dat de 25-jarige man betrokken was bij de vernieling van een fiets op de Bargefenne. Ook getuigen die de eigenaar van de fiets konden hadden gezien dat een groep van zeven personen op de fiets stonden te springen. Toen de beveiliger polshoogte kwam nemen rende de gehele groep weg, behalve de verdachte. Die bleef bij de beveiliger totdat de politie ter plaatse kwam en hem aanhield. Op het politiebureau werd hij verhoord. Daarnaast werd de keuze aan de eigenaar van de fiets, een 27-jarige man uit Bolsward, gelaten om de aangifte door te zetten of tot een schadebemiddeling over te gaan. Er werd gekozen voor het laatste. De Hagenees mocht hierna het politiebureau weer verlaten.

Onwel door GHB
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige man uit Siegerwoude aangehouden voor het bezit van drugs. Op de kruising van de Splitting met de Leidijk werd de man onwel aangetroffen, vermoedelijk door het gebruik van GHB. Ambulancepersoneel was direct ter plaatse. De jongen was niet aanspreekbaar en werd met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. In zijn zakken werd een flesje met vermoedelijk GHB en zakjes en wikkels met witte poeder aangetroffen. Op de spoedeisende hulp werd in zijn sok nog een spuit gevonden. Alle goederen werden in beslag genomen. Op het bureau werden de poeders getest. Het bleek hier te gaan om amfetamine. De man verblijft nog in het ziekenhuis. De politie gaat hem verhoren op het moment dat dat gezien zijn lichamelijke toestand mogelijk is. Het onderzoek loopt nog.

Aanhouding na ruzie
BALK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige en een 29-jarige man, beide uit Beverwijk, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Een 21-jarige man uit Rijs belde rond middernacht met de politie nadat hij problemen had gehad met de twee verdachten in verband met parkeren. Er ontstond een ruzie op de Wyckelerdyk. De melder was in zijn auto gevlucht maar werd achtervolgd door de verdachten. Zij gooiden het achterraam van de rechterachterportier in en ramden de voorzijde van de auto van het slachtoffer. Daarna gingen zij er vandoor. Op basis van het kenteken werd uitgekeken naar het voertuig van de verdachten. Diverse politie-eenheden werden gevraagd uit te kijken naar het voertuig. Rond 03.45 uur kregen surveillerende agenten op de Harddraversweg geen voorrang. Het voertuig kreeg een stopteken en het bleek te gaan om de daders van het incident in Balk. Beide mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Vechtpartij tussen Leeuwarders
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor belediging. De man was eerder die avond betrokken bij een vechtpartij met een 27-jarige stadsgenoot. Er was een handgemeen ontstaan bij het verlaten van een horecagelegenheid aan de Stationsweg. Over en weer werd er geslagen. Meerdere omstanders probeerden de twee vechtersbazen tevergeefs uit elkaar te halen. De politie kwam ter plaatse en moest enkele tikken met de wapenstok uitdelen om de twee van elkaar af te krijgen. Bij de aanhouding beledigde de 33-jarige de agenten. De 27-jarige had een kapot overhemd en een bloedlip. Hij verklaarde vervolgens geen aangifte te willen doen. De verdachte werd daarom aangehouden voor belediging en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Een bestuurder had zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]20.48 uur, Johan Willem Frisostraat in Joure, een 44-jarige man uit Rohel, 570 ug/l[/bullets]

Smallingerland / Opsterland
De politie heeft met 14 medewerkers vrijdagavond en de daaropvolgende nacht een alcoholcontrole gehouden in de gemeenten Smallingerland en Opsterland. Daarbij werden 617 blaastesten afgenomen. Vier personen moesten mee naar het politiebureau voor een ademanalyse met resultaten die lagen tussen de 115 ug/l en 345 ug/l. Drie bestuurders waren beginnend bestuurder. Twee daarvan reden op een bromfiets. Tegen alle vier werd proces-verbaal opgemaakt.

Een 35-jarige bestuurder uit Ureterp was vrijdagavond met zijn voertuig tegen een boom aan de Selmien East tot stilstand gekomen. Agenten passeerden het voorval en stelden een controle in. Vermoedelijk reed hij onder invloed. Op het politiebureau blies de 35-jarige 460 ug/l bij de ademanalyse. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder voor een bedrag van ruim 1400 euro aan boetes had staan. Tegen hem werd ook proces-verbaal opgemaakt.

Terschelling West
De politie heeft vrijdagavond op de Hoofdweg een alcoholcontrole gehouden waarbij 34 bestuurders moesten blazen. Daarbij werden geen overtredingen geconstateerd.

Sneek
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Bolswarderweg, Lemmerweg en Leeuwarderweg 450 voertuigen gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders werden na de blaastest overgebracht naar het politiebureau. De resultaten van de ademanlayse waren daarbij 270 ug/l en 430 ug/l. Tegen de bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan