Politieberichten van zaterdag 12 februari.

Fietsster ernstig gewond na aanrijding
BUITENPOST – De politie onderzoekt een aanrijding tussen een scooter die bestuurd werd door een 17-jarige inwoner van Harkema en een 13-jarige fietsster uit Jistrum. Door nog onbekende oorzaak kwamen de twee vrijdagochtend op de Vaart met elkaar in botsing. Het 13-jarige meisje uit Jistrum raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd. Vervolgens werd het meisje per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding. Omstanders is Slachtofferhulp aangeboden.

Twee voetbalsupporters aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft donderdag een 21-jarige inwoner Sint Nicolaasga en een 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. De twee waren zaterdag 5 februari betrokken bij ongeregeldheden in het centrum van Heerenveen. Supporters van NEC en sc Heerenveen zochten vooraf en na afloop van de wedstrijd de confrontatie met elkaar op. De Mobiele Eenheid, ondersteund door hondengeleiders, moest dan ook in actie komen. Op de wedstrijddag werden al twee voetbalsupporters aangehouden. Na onderzoek konden donderdag de twee anderen worden aangehouden. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten de twee het bureau weer verlaten. Daarnaast werden de twee aangemeld voor een stadion- en een stadion-omgevingsverbod. Het onderzoek is nog niet afgerond en de politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

Auto te water
MENALDUM – De politie heeft vrijdag rond 12.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Sânwei. Een 33-jarige bestuurder uit Sint Annaparochie was hier met zijn auto in het water gereden. Ter plaatse gekomen agenten konden de bestuurder uit zijn auto halen. De 33-jarige is met een ambulance is het slachtoffer naar het MCL ziekenhuis gebracht. Naar de toedracht van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan.

Vernieling fiets
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 uur een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor vernieling. Agenten zagen dat de Sneker in de Kruizebroederstraat een fiets omtrapte en hier op ging springen. De fiets raakte hierdoor beschadigd. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De eigenaresse van de fiets, een 20-jarige inwoonster van Utrecht, deed aangifte.

Aanhouding bij bedrijfspand
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. Medewerkers van een beveilingsbedrijf zagen de Drachtster bij een bedrijf op de Amperelaan lopen. In de openlaadbak van een auto die hier stond lag bouw- en steigermateriaal. Op het terrein van dit bedrijf lag nog meer van dit materiaal. De 23-jarige werd door de beveiligers aangesproken maar kon geen goede verklaring waarom hij daar aanwezig was. Nadat de man zich gelegitimeerd had liep hij weg en de auto bleef achter. Uit controle van het kenteken van de auto bleek dat deze van de Drachtster was. De 23-jarige werd in de omgeving van ’t Lot aangetroffen en aangehouden op verdenking van diefstal. Voor nader onderzoek is hij overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond 21.00 uur een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Op de Brol werden auto’s bekeurd voor een parkeerovertreding. De Leeuwarder was het niet eens met de bekeuring die hij kreeg en ging in discussie met een parkeercontroleur. Deze discussie liep zo hoog op dat de parkeercontroleur de man een aantal keren sommeerde om weg te gaan. De verdachte voldeed hier niet aan maar toen de parkeercontroleur hem aan wilden houden, ging hij er vandoor. Een passant kon de 23-jarige tegenhouden maar werd door hem geslagen. Het lukte de passant om de 23-jarige vast te houden. Tijdens de worsteling die er ontstond is de passant in zijn vinger gebeten en weer tegen zijn gezicht geslagen. De Leeuwarder is uiteindelijk aangehouden en overgedragen aan ter plaatse gekomen agenten. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Ploertendoder in beslaggenomen
LEEUWARDEN – De politie heeft een 24-jarige man uit Litouwen aangehouden voor verboden wapenbezit. Agenten zagen de man rijden op de Knoopstraat en hielden hem staande voor een controle. Hieruit bleek dat er in de auto inbrekerswerktuigen lagen en dat er onder een voorstoel van de auto een ploertendoder lag. Verder troffen de agenten in de auto een navigatieapparaat aan. De Litouwer kon geen verklaring geven over de adressen die in het apparaat stonden. De 24-jarige is overgebracht naar het politiebureau. De ploertendoder, het gereedschap en navigatieapparaat zijn voor nader onderzoek in beslaggenomen.

Autobrand
CORNWERD – De politie heeft vrijdag rond 21.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een autobrand op de A-7 bij Zurich. Een 34-jarige inwoner van Amsterdam merkte dat er een brandlucht in de auto kwam en zette de auto stil op de vluchtstrook. Kort hierna vloog de auto in brand. De brandweer bluste de vlammen maar de auto ging verloren.

Snelle scooter
HEERENVEEN – De politie heeft een 30-jarige inwoner van Heerenveen bekeurd voor te hard rijden. Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners werd er vrijdag rond 22.00 uur met de lasergun een snelheidscontrole gehouden op de Herenwal. De Heerenvener reed hier 75 kilometer waar 30 kilometer toe is gestaan. Uit controle bleek dat de verdachte niet in het bezit was van een rijbewijs. Op de rollentestbank haalde scooter een topsnelheid van bijna 90 kilometer. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Quad rijder bekeurd
DOKKUM – De politie heeft vrijdag rond 20.00 uur een 45-jarige inwoner van Dokkum bekeurd omdat hij te snel door een woonwijk reed. Agenten zagen de Quad met een pittige snelheid en rijstijl door Dokkum rijden. Op J.P. Miedemastraat reed de bestuurder 60 kilometer waar 30 kilometer toe is gestaan. De Dokkumer is staande gehouden en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Weedkwekerij
DONKERBROEK – De politie heeft in een pand aan de Tjabbekamp een weedkwekerij aangetroffen en ontmanteld. Agenten die bij dit pand kwamen roken een sterke weedlucht en gingen op onderzoek uit. In de loods bij het pand werd een inwerking zijnde weedkwekerij aangetroffen. Verder bleek uit het politie onderzoek dat er in het woongedeelte ook nog twee kweekruimtes waren en dat de kweek ruimtes zo waren ingericht dat er jonge weedplanten op gekweekt werden. Totaal werden 9095 plantje aangetroffen. Door een energie bedrijf is de stroom afgesloten omdat deze buiten de meter om afgenomen werd. Een 57-jarige inwoner van Naarden die in het pand aanwezig was werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Aanranding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond middernacht een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor aanranding. Bij politie werd een melding ontvangen dat de Leeuwarder zich vervelend gedroeg op de Weaze en dat hij voorbijgangers onzedelijk betastte. Aan de hand van het door getuigen opgegeven signalement konden agenten de 26-jarige aanhouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag rond middernacht een 28-jarige inwoonster van Franeker aangehouden voor mishandeling. Een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden liet haar hond uit in de Prof Gerbrandyweg. Bij het passeren vroeg de 28-jarige wat de naam van de hond was en maakte vervolgens beledigende opmerkingen naar de 41-jarige. Deze was hier niet van gediend en liep door. De 28-jarige pakte de riem en schreeuwde dat het haar hond was. Tijdens de worsteling die er ontstond werd het slachtoffer hard aan haar haar getrokken. Het lukte de 41-jarige om los te komen en samen met haar hond thuis te komen en de politie te bellen. Aan de hand van het signalement konden agenten de 28-jarige aanhouden in de Goudenregenstraat. Tijdens het overbrengen naar het politiebureau spuugde de verdachte in de politieauto en beledigde de agenten. Op het politiebureau is zij voor nader onderzoek ingesloten.

Diefstal mislampen
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.30 uur, dankzij een melding van oplettende getuigen, een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen zagen de man prutsen bij een auto die te koop stond bij een bedrijf aan de Firmawei. Toen ze hem hierop aanspraken liep de man weg en stapte in een auto. Aan de hand van het opgenomen kenteken van de auto troffen agenten de auto en de man aan op de Jousterweg vlak voor Heerenveen. In zijn auto vonden de agenten mistlampen aan die afkomstig bleken te zijn van de auto die te koop stond in Joure. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

112Fryslan