Fryslân, 12-12-2009 • Politieberichten van vrijdag 11 december 07.00 uur t/m zaterdag 12 december 11.00 uur.

Appelscha: bestuurder onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige vrouw uit Foxwolde. Surveillerende agenten zagen op de N381 de bestuurster erg langzaam en slingerend rijden en zetten haar aan de kant. Na een blaastest werd de vrouw overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De uitslag bedroeg 700 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Delfstrahuizen: jongelui aangehouden na vernielingen
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een groep van zeven jongens aangehouden op verdenking van het plegen van diverse vernielingen. De zeven, in de leeftijd van 14 tot en met 16 jaar en woonachtig in de gemeente Skarsterlân, had in Echtenerburg en Delfstrahuizen al fietsend een spoor van vernielingen achtergelaten. Hectometerpaaltjes en brievenbussen werden uit de grond gehaald en op de weg gegooid, autospiegels kapot getrapt en kerstbomen vernield. Na meldingen van getuigen konden de jongens in Delfstrahuizen op de Marwei worden aangehouden. Ze werden naar het politiebureau overgebracht voor verder onderzoek.

Heerenveen: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de President Kennedylaan. Vrijdagavond werd tussen 10.00 en 21.00 uur een deur van de woning geforceerd. Vervolgens werden onder meer een digitale camera en een geldbedrag van enkele honderden euro’s weggenomen. De 52-jarige bewoner deed aangifte.

Balk: woningbrand
De politie heeft de brandweer vrijdagavond terzijde gestaan bij de bestrijding van een brand in een woning aan de Tjalk de Boerstrjitte. De brand is vermoedelijk ontstaan in een stekkerdoos in de woonkamer. In de woning waren op het moment dat de brand ontstond een oppas en drie kinderen van vijf, acht en ruim anderhalf jaar aanwezig. Op het moment dat de oppas de brand ontdekte haalde ze de kinderen snel uit bed en bracht ze naar buiten. De inmiddels gewaarschuwde brandweer had de felle brand in de woonkamer snel onder controle. De woonkamer raakte wel zwaar beschadigd en de hele woning liep rookschade op.

Franeker: aanhouding, politie zoekt melder
De politie heeft zaterdagmorgen rond 10.30 uur een 43-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De verdachte, die onder invloed van alcohol was, had op de PJ Troelstrastraat zonder duidelijke aanleiding meerdere mensen lastig gevallen. Een nog onbekende man werd ook door de verdachte geslagen. Deze man was daarna de SPAR Supermarkt ingelopen en had daar gevraagd of men 112 wilde bellen. Daarna ging de man weer weg. Toen agenten ter plaatste arriveerden troffen ze wel de verdachte, maar niet de melder aan. De verdachte beledigde de agenten bij zijn daarop volgende aanhouding en bedreigde hen met de dood. Hij werd geboeid naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De politie wil graag in contact komen met de onbekende melder die door de verdachte is geslagen. Hij wordt verzocht via 099 8844 contact op te nemen.

Fryslân: alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een alcoholcontrole in Sneek, Heeg, Woudsend, Scharnegoutum en IJsbrechtum gehouden. In totaal 430 bestuurders moesten een blaasproef afleggen. Daarvan bleken er vier te veel te hebben gedronken. Eventuele details zijn in onderstaand bericht te vinden. Vijf fietser werden tijdens de controle bekeurd omdat ze zonder licht reden.

Fryslân: onder invloed
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 21 processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdagmiddag, Heirweg te Wolvega, 43-jarige automobilist uit Elsloo, 515 ug/l, niet in bezit van rijbewijs.[/li]
[li]Vrijdagavond, Alle Jans Smedingstraat te Reduzum, 25-jarige automobilist uit Boarnsterhim, 825 ug/l.[/li]
[li]Vrijdagavond, Drentseweg te Appelscha, 30-jarige automobilist uit Appelscha, 675 ug/l, had eenzijdig ongeval veroorzaakt en was vervolgens weggerend, maar kon op aanwijzing van getuigen alsnog aangehouden worden. Verdachte had geen geldig rijbewijs en de auto was niet APK gekeurd en niet verzekerd.[/li]
[li]Vrijdagavond, Prinsengracht te Sneek, 44-jarige bromfietser uit Sneek, 670 ug/l.[/li][/ul]

Tekst: © Politie Fryslân

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan