Politieberichten van zaterdag 11 september.

Groot aantal diefstallen buitenboordmotoren opgelost
SNEEK – De politie heeft met de aanhouding van zes jongeren uit IJlst en Abbega een groot aantal diefstallen van buitenboordmotoren en benzinetankjes opgelost. Tijdens de verhoren bekende iedere verdachte zijn aandeel in de diefstallen. Tegen de zes is proces-verbaal opgemaakt.

Tip
Enkele weken terug kregen de agenten een tip dat in een zeecontainer in IJlst een aantal buitenboordmotoren lagen opgeslagen. Al snel bleek dat deze motoren van diefstal afkomstig waren en daarom werden ze ook door de agenten in beslag genomen.

Onderzoek
Na de in beslagname van de motoren volgde onderzoek. De agenten kwamen uit bij zes verdachten. Dit betroffen drie inwoners van IJlst van 16 jaar, een 15-jarige en 20-jarige inwoner van IJlst en een 15-jarige inwoner van Abbega. Alle zes jongeren werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de verhoren bekenden de zes verdachten dat ze in de periode van periode van half augustus tot ongeveer begin september in IJlst, Bolsward, Heeg en Ossingahuizen tien buitenboordmotoren hadden gestolen. Daarnaast werden ook een aantal losse benzinetankjes gestolen.

Vervolg
Na verhoor mochten de zes jongeren het bureau weer verlaten. De zes zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. De in beslag genomen buitenboordmotoren en benzinetankjes gaan terug naar de rechtmatige eigenaren.

Lek in zoutzuurtank bij elektriciteitscentrale
BURGUM – De politie heeft zaterdagmorgen de brandweer en het bedrijf Electrabel geassisteerd bij het dichten van een lek in een zoutzuurtank van het bedrijf. Bij het incident hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan en metingen van de brandweer hebben uitgewezen dat er geen risico’s zijn voor volksgezondheid en milieu.

Situatie
Rond 1.00 uur constateerden werknemers van het bedrijf een lek in een van de tanks. In deze tank bevond zich op dat moment ongeveer 6000 liter zoutzuur. Vanuit deze tank komt het zoutzuur in een neutralisatietank waar het zuur vermengd wordt met grote hoeveelheden water. Vanuit de neutralisatietank stroomt het water vervolgens het Burgummermeer in.

Alarmering
Nadat de werknemers tevergeefs geprobeerd hadden de situatie onder controle te krijgen, alarmeerden zij de brandweer. Aangezien het soort zoutzuur op dat moment bij de brandweer niet bekend was, werd groot ingezet. Onderzoek ter plaatse wees uit dat het om een milde soort ging die goed vermengbaar met water is. Door de vermenging met water in de neutralisatietank wordt de concentratie op een zodanig niveau gebracht dat het geen gevaar meer oplevert voor de volksgezondheid en het milieu. Metingen van de brandweer wezen uit dat er geen verhoogde zuurgraad in het water en de lucht aanwezig is. Er is besloten de tank gecontroleerd leeg te laten lopen.

Fietser gewond bij aanrijding
URETERP – De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.00 uur op de Hegebrechsterloane een aanrijding afgehandeld waarbij een 68-jarige fietser uit Ureterp gewond raakte. Een 16-jarige bromfietser uit Bakkeveen reed vanuit de richting Drachten op het fietspad in de richting van Ureterp. Op het moment dat hij de fietser inhaalde, werden zij ingehaald door een vrachtwagen. De man op de fiets schrok hier waarschijnlijk van en stuurde naar links. De bromfietser kon vanwege de vrachtwagen de fietser niet helemaal ontwijken en de man kwam ten val. Hij werd met verwondingen aan zijn handen ter controle per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Diefstal uit woning
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond samen met 350 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar de daders van een diefstal uit een woning aan de Jan Lievensstraat. De verdachten zijn niet aangehouden. Terwijl de bewoners boven in de woning waren, werd rond 18.45 uur via de achterdeur een mobiele telefoon en laptop uit de woning weggenomen. De 29-jarige bewoonster hoorde een klap en merkte beneden de diefstal op. Ze alarmeerde de politie die meteen de looprichting doorgaf aan 350 deelnemers van Burgernet. De verdachten konden niet aangehouden worden. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden na aanrijding
VEENKLOOSTER / KOLLUMERZWAAG – De politie heeft vrijdagavond een 61-jarige man in zijn woning in Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van verlaten plaats ongeval. Rond 21.15 uur kwam een melding binnen van een getuige die gezien had dat een automobilist op de Kleasterwei in Veenklooster tegen een hek aan gereden was. Hierna was de man doorgereden. De getuige had het kenteken genoteerd. Op basis hiervan werd de bestuurder in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man gaf aan geschrokken te zijn en niet te weten wat hij met de situatie aanmoest, maar bereid te zijn de schade te vergoeden. Na verhoor mocht de man het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na aanrijding en mishandeling
NOORDWOLDE / STEGGERDA – De politie heeft vrijdagavond een 53-jarige man uit Steggerda in zijn woning aangehouden op verdenking van verlaten plaats ongeval en poging tot zware mishandeling. Een 42-jarige vrouw uit Boijl had gemeld dat zij op de Manauplein in Noordwolde door een onbekende man aangereden was. Zij zat in haar geparkeerde auto toen de man met zijn auto tegen haar auto aanreed. De vrouw stapte uit en liep naar de bestuurder toe. Hierop gaf de man gas en reed tegen haar knieën aan. Door de klap viel de vrouw met haar handen op de motorkap. Hierna reed de man weg. Getuigen konden dit verhaal bevestigen en hadden bovendien het kenteken genoteerd. Op basis hiervan kon de man even later in zijn woning aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Het vermoeden bestond dat de man gedronken had en op het bureau blies hij 785 ug/l. Hij werd ingesloten om op een later tijdstip verhoord te worden. Vanmorgen kon de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Mannen aangehouden voor diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 28-jarige man uit Sneek en een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten zagen een gesignaleerde auto rijden en gaven de bestuurder op de Harlingertrekweg een stopteken. In de auto lag veel gereedschap en een navigatiesysteem voor een boot. Omdat het vermoeden bestond dat hier om gestolen goederen ging, werden de 28-jarige bestuurder en zijn 33-jarige bijrijder aangehouden en overgebracht naar het bureau. De bijrijder mocht na verhoor het bureau weer verlaten. De bestuurder werd voor nader onderzoek ingesloten. De auto met al het gereedschap is in beslaggenomen.

Overval op supermarkt
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een overval die zaterdagmorgen vroeg op een supermarkt aan de Wilgenstraat plaatsgevonden heeft. Rond 6.45 uur waren twee mannen met een bivakmuts op het magazijn van de supermarkt binnengekomen en bedreigden het personeel met een mes. Onder dwang werd vervolgens de kluis leeggehaald en gingen de mannen er vandoor. De medewerkers alarmeerden onmiddellijk de politie. Op basis van het signalement werd een Burgernetactie opgestart, waarna verschillende tips binnenkwamen. Een getuige meldde dat hij een van de daders op het Vliet richting centrum lopen zag. Agenten waren snel ter plaatse en konden de man aanhouden. De man werd overgebracht naar het bureau. Hier bleek echter dat het niet om een van de verdachten ging en mocht de man het bureau weer verlaten. Het signalement van de daders is als volgt:

[bullets]Twee getinte mannen van rond de 20 jaar;
Een van de mannen droeg witte Allstar gymschoenen en een groen, tweekleurig gestreept vest.[/bullets]

Heeft u iets gezien wat mogelijk verband houdt met de overval in de supermarkt, dan wordt u verzocht telefonisch contact met de politie op te nemen via 0900 – 8844. Mocht u wel een melding willen doen maar dan liever anoniem, dan kan dit via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000. Voor de medewerkers van de supermarkt is slachtofferhulp geregeld.

Man na klacht de cel in
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op De Kei een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Na klachten over een te snel rijdende auto daar, troffen agenten de 21-jarige man aan. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies de beginnende bestuurder 225 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Bovendien bleek hij nog een boete open te hebben staan die hij niet kon voldoen. Daarom werd hij voor drie dagen ingesloten. Vanwege een andere openstaande boete werd zijn auto in beslaggenomen.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Vier bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]22.19 uur, Spanjaardslaan in Leeuwarden, 20-jarige beginnend automobilist uit Leeuwarden, 360 ug/l;
01.04 uur, K.R. Poststraat in Heerenveen, 43-jarige automobilist uit Swifterband, 585 ug/l;
00.17 uur, Noordersingel in Leeuwarden, 23-jarige automobilist uit Leeuwarden, 525 ug/l, agenten zagen een auto rijden van een automobilist die net een rijverbod gekregen had. Bij controle bleek een andere man achter het stuur te zitten. Deze man was alleen niet in het bezit van een rijbewijs en had bovendien nog 108 dagen cel openstaan. Hij werd dan ook ingesloten en kreeg daarnaast proces-verbaal voor rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs.
03.32 uur, Keizersgracht in Leeuwarden, 28-jarige beginnend automobilist uit Leeuwarden, 340 ug/l, dit was de derde keer binnen een jaar dat de man met drank op achter het stuur betrapt werd.[/bullets]

112Fryslan

})