Fryslân, 11-07-2009 • Politieberichten van vrijdag 10 juli 07.00 uur tot en met zaterdag 11 juli 11.00 uur

Ryptsjerk: aanrijding met letsel, bestuurster hoofdwond
De politie heeft vrijdagmiddag op de Rijksstraatweg een aanrijding afgehandeld. Een 42-jarige inwoonster van Hurdegaryp reed zonder uit te kijken in haar auto de parallelweg op en botste frontaal tegen een auto die bestuurd werd door 56-jarige inwoner van Rypstjerk. De vrouw raakte gewond aan haar hoofd gewond. Zij heeft zich ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel. De auto van Rypstjerkster raakte zodanig beschadigd dat het kentekenbewijs moest worden ingevorderd.

Franeker: hennepkwekerij in woning opgerold
De politie heeft vrijdagmorgen een hennepkwekerij in een woning aan de Professor Schotanusstraat ontmanteld. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor door stank overlast. In de woning trof men 43 hennepplanten aan. De bewoonster, een 45-jarige inwoonster van Franeker werd aangehouden en is voor verhoor overgebracht naar politiebureau. Tegen haar zal proces-verbaal worden opgemaakt. De planten zijn in beslaggenomen.

Leeuwarden: politie pakt inbrekers van cafébedrijf
De politie heeft vanmorgen twee mannen, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden en een 21-jarige inwoner van Gouda op heterdaad kunnen in de Wolvensteeg aangehouden. De mannen waren bezig in te breken bij een cafébedrijf aan het Groot-Schavernek. Een getuige belde direct via 1-1-2 de politie die met vier agenten ter plaatse kwam. Bij het zien van de politie gingen de mannen ervandoor. Eén van de mannen probeerde zich te verstoppen op een zeecontainer, terwijl de andere man op straat werd aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar politiebureau en daar voor verhoor ingesloten.

Het inbrekerswerktuig werd in beslaggenomen. De eigenaar van het bedrijf deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woningen, één verdachte aangehouden
De politie heeft vrijdagavond een 32-jarige Leeuwarder op heterdaad kunnen aanhouden voor een woning inbraak die plaatsvond in de Meidoornstraat en in een woning aan de Brandemeer. Getuigen zagen een persoon zich verdacht rondom de woning in de Meidoornstraat lopen. Toen zij zagen dat hij de woning via een raam de woning binnen ging. Zonder te aarzelen belde men via 1-1-2 de politie en men gaf een duidelijk signalement van de man door. Na een zoekslag trof men de verdachte man niet meer in de woning aan. Op het zelfde moment kreeg men een melding dat in een woning aan de Brandemeer, een inbreker was overlopen. De man was weggevlucht en weggefietst in de richting van Mondriaanstraat waar de agenten hem aantroffen. Daar werd hij aangehouden. Hij had de gestolen goederen, twee mobiele telefoons, een DVD speler, een spelcomputer die bij de eerste inbraak waren buitgemaakt, nog in zijn bezit. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De goederen werden in beslaggenomen. De eigenaar, een 74-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: ambulance personeel gehinderd tijdens hun werk
De politie heeft vrijdagavond het ambulance personeel geassisteerd bij een onwel wording in de Natalstraat. De ambulance was gebeld omdat een 18-jarige inwoonster van leeuwarden onwel was geworden. Ter plaatste werd het personeel van de hulpdienst door bewoners belet om hun werk te doen, waardoor men de politie waarschuwde. Toen die ter plaatse kwamen bleek de rust te zijn wedergekeerd.

Lemmer: gevaarlijk rijgedrag, diverse overtredingen en onder invloed
De politie heeft zaterdagmorgen een 39-jarige inwoner van Sneek, op Rijksweg A6 op de afslag Emmeloord aangehouden. Agenten die over een parkeerplaats aan Rijksweg A6 reden, wilden een automobilist controleren. Toen deze de politie zag aankomen rijden, ging de bestuurder er met hoge snel er vandoor. Eenmaal op de Rijksweg A6 aangekomen werden er snelheden bereikt van over de 200 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Tijdens de achtervolging doofde de bestuurder meerdere keren zijn verlichting. Op de afslag Emmeloord botste de verdachte met zijn auto tegen een politiesurveillancewagen en kwam daardoor tot stilstand. Toen bleek dat de bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 460 ug/l blies. Vervolgens werd hij voor verhoor ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol, het veroorzaken van een aanrijding, gevaarlijk rijgedrag en voor het overschrijden van de maximum snelheid. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en werd zijn auto in beslaggenomen.

Sneek: man vernield verkeerszuil en wordt aangehouden
De politie heeft vanmorgen vroeg een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor het vernielen van een verkeerszuil. De vernieling vond plaats op de Goeman Borgesiuslaan en werd gezien door een collega die vervolgens de man aanhield. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor werd heengezonden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rottum: woninginbraak, geld gestolen
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Binnendyk die vrijdagavond plaatsvond. De dader (s) kwamen de woning binnen door een tuindeur te forceren waarna de woning werd doorzocht. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Rottum deed aangifte van diefstal van zijn geld.

Harlingen: diefstal van twee snorscooters, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een diefstal van twee snorscooters, die tussen 22:00 en 24:00 werden gestolen op de Heiligeweg. De eigenaren, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden en een 21-jarige inwoner van Harlingen, hadden hun eigendom geparkeerd waarna de beide mannen op stap zijn gegaan. Toen zij terug kwamen bleken de beide scooters te zijn gestolen. Het betreft twee snorscooters, beide van het merk:

[ul][li]Piaggio,[/li]
[li]Beide snorscooters hebben een blauwe kleur[/li]
[li]Beide snorscooters zijn van het type C25[/li]
[li]kenteken FS526B[/li]
[li]kenteken FK670D[/li][/ul]

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven via 0800-7000. De beide eigenaren deden aangifte.

Wirdum: bestuurder onder invloed veroorzaakt ongeval
De politie heeft vrijdagavond een 21-jarige inwoner van Wirdum aangehouden die een ongeval veroorzaakte op de Legedyk en vervolgens er vandoor ging. Getuigen die het ongeval zagen gebeuren belden direct via 1-1-2 de politie. Door het kenteken van de auto te noteren, konden de agenten de verblijfplaats van de bestuurder achterhalen. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 180 ug/l blies. Aangezien de automobilist beginnend bestuurder is, wordt er tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en voor de plaats te verlaten na een ongeval.

Ternaard: met alcohol op achter het stuur te hoge snelheid rijden
De politie heeft een 50-jarige inwoner van Ternaard proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het overschrijden van de maximum snelheid. Agenten zagen de man in zijn auto, met hoge snelheid door Hantum rijden. Toen zij de achtervolging inzetten, werden er snelheden bereikt van meer dan 130 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Op de Stasjonwei kreeg de man een stopteken waaraan hij voldeed. Toen bleek dat de man alcohol had gedronken. De automobilist is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 560 ug/ blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed en het overschrijden van de maximum snelheid. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur en zal verplicht een cursus moeten volgen.

Marssum: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
Een 20-jarige inwoner van Sint Annaparochie heeft zaterdagmorgen zijn rijbewijs in moeten leveren omdat hij met zijn auto 137 kilometer per uur reed, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Agenten zagen de automobilist op de N383 ter hoogte van Engelum rijden en meten daar de snelheidsovertreding. Toen zij de man op de Trekwei staande hielden, moest hij zijn rijbewijs inleveren en werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drachten: rijden onder invloed, boete betalen
De politie heeft een 52-jarige inwoner van Drachten op de Eiberstbek aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol reed. De agenten zagen de man rijden hielden hem staande. Daar bleek hij naar het inwendig gebruik van alcohol te ruiken. Uit onderzoek beel dat de man ook nog een geldboete had openstaan. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij 220 ug/l blies. Dit is net onder de wettelijk norm voor het opmaken van een proces-verbaal. Hij moest wel zijn boete betalen.

112Fryslan