Politieberichten van zaterdag 11 februari


Vermiste Frony Terpstra uit Buitenpost terecht

OPENDE – De sinds donderdagmiddag vermiste Frony Terpstra uit Buitenpost is weer terecht. De vrouw werd in de nacht van vrijdag op zaterdag op aanwijzing van een getuige aangetroffen op het Blote Voeten Pad aan de Kaleweg.

Inbraak in vakantiehuisjes

APPELSCHA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in twee vakantiehuisjes op de Hildenberg. Bij een huisje aan de Zwaai werd een ruit ingeslagen en een televisie weggenomen. Bij een ander huisje werd het raamkozijn vernield en het glas eruit geslagen, waarna een houtkachel en televisie weggenomen werd. Een 45-jarige man uit Appelscha deed aangifte.

Fietser gewond bij aanrijding

WIJNJEWOUDE – De politie heeft vrijdagmorgen een aanrijding afgehandeld waarbij een 30-jarige man uit Wijnjewoude gewond raakte. De man fietste met zijn 10-jarig dochtertje over de Mouneleane richting Ureterp toen ze werden ingehaald door een 34-jarige automobilist uit Wijnjewoude. Op het moment dat de auto voorbij reed, maakte de man vermoedelijk een slinger waardoor hij door de auto geraakt werd en ten val kwam. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht. Door het ongeval was de Mouneleane tijdelijk van beide kanten gestremd.

804 overtredingen bij snelheidscontrole

BEETGUM – De politie heeft vrijdagmiddag bij een opvallende snelheidscontrole op de N383 Westerwirdsleane 804 overtredingen geconstateerd. In verband met wegwerkzaamheden is op het wegvak tussen de afslagen Menamerdyk en Ingelumerdyk een snelheidsbeperking ingesteld van 50 kilometer per uur. Tussen 08.00 en 15.00 uur werden hier 2771 voertuigen gecontroleerd. Bijna 30% hiervan reed sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De snelste automobilist reed de controle met een snelheid van 112 kilometer voorbij.

Vrouw rijdt tegen boom

ELSOO – De politie heeft vrijdagmiddag rond 15.00 uur op de Tronde een ongeval afgehandeld waarbij een 68-jarige vrouw uit Wateren gewond raakte. De vrouw was in de bocht om nog onbekende reden de macht over het stuur verloren en tegen een boom gereden. De brandweer moest de deuren eruit knippen, waarna de vrouw uit haar auto gehaald kon worden. De traumahelikopter was ter plaatse, maar de vrouw werd met een botbreuk en inwendige kneuzingen per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Gewonde bij aanrijding bus met auto

ANJUM – De politie heeft vrijdagavond op de H.M Gerbrandywei een aanrijding afgehandeld waarbij een 57-jarige vrouw uit Oldemarkt gewond raakte. Rond 18.30 uur wilde een 30-jarige vrouw uit Paesens met een personenbusje de kruising oversteken. Hierbij zag zij echter een auto over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Een van de inzittenden van het busje raakte gewond en werd met een botbreuk per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Jongen aangehouden na mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond een 16-jarige jongen (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden rond 20.30 uur op de Nieuwestad aangesproken door een aantal jongens. Zij vertelden dat er in een café in de Oude Doelesteeg een mishandeling plaatsgevonden had. Dit zou gebeurd zijn door twee jongens en twee meiden. Niet veel later kwam het 29-jarige slachtoffer uit Leeuwarden met een verwond gezicht aangelopen. Op zijn aanwijzing kon een van de daders even later in de Kleine Hoogstraat aangehouden worden. Deze werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De andere verdachte is bekend en mag zich binnenkort op het bureau melden. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond rond 22.00 uur een 20-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Een 24-jarige man uit Ureterp belde de politie nadat vrienden aangaven gezien te hebben dat de verdachte met een mes het zadel van zijn fiets vernielde. Dit zou op de Middelwyk gebeurd zijn. De verdacht was een bekende en de aanleiding hiervoor zou in het verleden liggen. Agenten troffen de verdachte in zijn woning aan. Hij werd aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het bureau.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond rond 23.15 uur op de Oldegalileen een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Het 26-jarige slachtoffer uit Leeuwarden had de politie gebeld nadat hij bij een ruzie door de man mishandeld was. Hier had hij een dik geslagen oog aan overgehouden. De dader was nog aanwezig en werd overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Twee mannen aangehouden voor vernielingen fietsen

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Van Knobelsdorffplein twee mannen aangehouden op verdenking van vernielingen. Een getuige alarmeerde rond middernacht via 1-1-2 de politie toen hij zag dat de 19-jarige man uit Bakkeveen en de 20-jarige man uit Drachtstercompagnie vernielingen aan fietsen aan het plegen waren. Op basis van de opgegeven signalementen konden de mannen ter plaatse aangehouden worden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie roept de slachtoffers van de vernielingen op hiervan aangifte te doen.

Man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. De man wilde rond 00.30 uur samen met een vriend een discotheek op de Nieuwestad in, maar zij werden geweigerd omdat daar op dat moment een besloten feest plaatsvond. De mannen weigerden echter te vertrekken, ondanks vele verzoeken hiertoe. Agenten die ook ter plaatse waren vorderde de mannen ook te vertrekken, maar ook hier werd door de 20-jarige niet aan voldaan. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Vier aanhoudingen bij vechtpartij

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier mannen aangehouden na een vechtpartij op de Noordkade. Nadat rond 5.00 uur een melding binnen gekomen was dat een aantal meiden door een groep mannen geslagen werd, gingen agenten ter plaatse. Daar troffen zij een grote groep mannen en een aantal meiden aan. Een 20-jarige vrouw uit Drachten verklaarde na een woordenwisseling door een van de mannen geslagen te zijn. Een vriendin zouden klappen gekregen hebben van vrienden van de man. Uiteindelijk werden een 18-jarige man uit Emmeloord, een 23-jarige Amsterdammer en een 28-jarige man uit Almere aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 28-jarige man uit Emmeloord werd aangehouden nadat hij zich nadrukkelijk en opruiend bij de aanhoudingen gedroeg en geen identiteitsbewijs tonen kon. Alle mannen werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in de gehele provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol achter het stuur. In de gemeentes Smallingerland en Opsterland werd gedurende de nacht een grote alcoholcontrole gehouden waarbij in totaal 673 chauffeurs een blaastest moesten afnemen. Hierbij werden zes proces-verbalen uitgeschreven. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
·20.45 uur, Heremaweg te Heerenveen, 20-jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden, 455 ug/l, man reed met hoge snelheid en werd staande gehouden.
·01.15 uur, Middenweg te Bantega, 18-beginnend bestuurder uit Echtenerbrug, 375 ug/l, bij het zien van de politie ging de man er vandoor. Toen de auto aangetroffen werd, was de chauffeur te voet gevlucht. Uiteindelijk werd hij bij vrienden in een auto aangetroffen.
·04.55 uur, Voorstreek te Leeuwarden, 20-jarige man uit Leeuwarden, 740 ug/l, de man werd voorover gebogen in zijn geparkeerde auto aangetroffen met draaiende motor en zijn gordel om.

112Fryslan