Zaterdag 11 augustus

Politieberichten van zaterdag 11 augustus

Drie aanhoudingen in vernielingszaak

SURHUISTERVEEN – De politie heeft in het onderzoek naar de vernielingen die zondag 29 juli in de Vogeltjesbuurt plaatsvonden, drie verdachten aangehouden. Uit het onderzoek bleek dat een groep jongeren die nacht actief was geweest. Twee jongens uit Harkema van 15 en 16 jaar en een 16-jarige jongen uit Surhuisterveen kwamen als verdachte naar voren. De jongens zijn verhoord en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Pas op voor aanbieders bestrating

FRYSLAN – De politie roept inwoners van Fryslân op alert te zijn op Engelstalige personen die aanbieden bestrating of asfaltering te verzorgen. Vaak blijkt dat na betaling niets geleverd wordt. Deze personen opereren landelijk, maar de laatste weken komen ook meldingen binnen in zuidwest Friesland. De politie houdt een groep al geruime tijd in de gaten. Mocht u benaderd worden voor dergelijke diensten, dan verzoeken wij u hier melding van de doen bij de politie. Dit kan via 0900-8844 of bij uw politiebureau.

Politie zoekt getuigen

SEXBIERUM – De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling van een 40-jarige inwoonster van Sexbierum die zondagmiddag 29 juli plaatsvond. De vrouw liep die zondag rond 17.10 uur over de Frousleane toen ze van achteren een scooter hoorde naderen. Tijdens het passeren werd de vrouw op haar rug geslagen en vermoedelijk gestoken met een scherp voorwerp. Ze kwam daardoor ten val in de berm en raakte gewond aan haar rug. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 40-jarige verklaarde dat de scooter met twee onbekende personen erop weg was gereden in de richting via de Liauckemaleane.

Bestuurder:

· Lange man of vrouw met stevig postuur.

· Donkere kleding, streep op de zijkant van de broek en teken/merk bovenzijde mouw.

· Licht kleurige schoenen.

· Donkere (vermoedelijk) integraal helm, voorzien van lichte tint/streep aan de onderkant van de helm en een licht kleurig stuk ter hoogte van het vizier/klep, donker vizier.

Passagier:

· Man of vrouw tussen de 1.65 en 1.80 meter.

· Donker gekleed, droeg donkere (vermoedelijk) integraal helm met donker vizier

Scooter:

· Merk onbekend.

· Wielkasten lichter van kleur dan de rest van de opbouw.

· Wieldoppen/naven donker van kleur.

· Eén spiegel (aan de linkerzijde).

· Donker kleurige koffer achterop.

De politie komt graag in contact met mensen die meer over dit incident of deze personen kunnen vertellen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met politie via 0900-8844.

Diefstal diesel

BOLSWARD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van ongeveer 100 liter diesel dat tussen donderdag 18.00 en vrijdag 03.00 uur uit twee vrachtwagens werd weggenomen. De vrachtwagens stonden geparkeerd op een bedrijventerrein aan de Koopman Heeresweg. Een 51-jarige man uit Bolsward deed aangifte.

Vrouw gewond bij aanrijding

WITMARSUM – De politie heeft vrijdagmiddag op een afrit van de A7 een aanrijding afgehandeld waarbij een 27-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. De vrouw zat als passagier in de auto van een 68-jarige plaatsgenoot. De man wilde onderaan de afrit linksaf slaan in de richting van Makkum, maar zag hierbij een 21-jarige vrouw uit Roodkerk die uit de richting van Makkum kwam rijden over het hoofd. De 27-jarige werd met pijn aan borst en nek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Drie jongens aangehouden

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie jongens aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De twee jongens uit Kropswolde van 17 en 18 jaar en de 18-jarige jongen uit Hoogezand waren eerder op de avond al aangesproken op hun gedrag toen ze op de Leeuwarderweg met een bankje aan het slepen waren. Later zagen surveillerende agenten de jongens met putdeksels over de Oudevaart lopen. Nadat de jongens de vier putdeksels die ze verwijderd hadden weer op moesten zoeken en terugleggen, werden ze aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Drie gewonden bij ongeval

BAAIUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval dat vrijdagmiddag op de Werpsterwei plaatsgevonden heeft. Hierbij raakten drie mensen gewond. Om nog onbekende reden kwamen twee auto’s met elkaar in botsing, waarbij de auto van een 75-jarige man uit Wjelsryp in de sloot terecht kwam. De man zat droog en werd door de brandweer uit zijn auto bevrijd. Hij werd met letsel aan zijn knie per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. De andere auto werd bestuurd door een 19-jarige man uit Winsum. Naast hem zat een 20-jarige man uit Wjelsryp. Ook deze mannen werden door de brandweer uit hun auto bevrijd. De 20-jarige man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. De bestuurder ging per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen.

Coniferenhaag in brand gestoken

DAMWOUDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brandstichting die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op de Bakkerswei. Hier werd een vijftien meter lange coniferenhaag in brand gestoken. Een 78-jarige bewoonster gaf aan dat rond 1.40 uur meerdere malen op de bel van haar woning werd gedrukt en tegen de ramen geslagen werd. Hierna zag de vrouw dat de haag in brand stond. Ze alarmeerde de brandweer die de brand bluste.

Vrouw aangehouden met nepwapen

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond in de Giekstraat een 26-jarige vrouw in haar woning aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder was een melding binnengekomen dat een 28-jarige vrouw uit Leeuwarden door de verdachte bedreigd werd. Deze zou met een vuurwapen uit het raam van haar woning hangen. In de woning van de verdachte werd een niet van echt te onderscheiden imitatie vuurwapen gevonden. De verdacht werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd zij voor nader onderzoek ingesloten. De 28-jarige vrouw deed aangifte. Het is nog onbekend waarom de vrouw bedreigd werd.

Rijbewijs ingevorderd

BOORNZWAAG – De politie heeft vrijdagavond op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige automobilist uit Westwoude. De man reed hier met een snelheid van 190 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie mannen aangehouden na diefstal boot

HINDELOOPEN – De politie heeft zaterdagmorgen op het Oosterstrand drie mannen aangehouden op verdenking van diefstal van een boot. Een getuige zag dat de 19-, 20- en 22-jarige mannen uit Essen de sloep van de havenmeester meenamen en hiermee het IJsselmeer op voeren. Hij waarschuwde via 1-1-2 onmiddellijk de politie die in aan boord van een reddingsboot stapte en achteraan ging. Ondertussen was een aantal getuigen ook al in een speedboot achter de mannen aan gegaan. Net buiten Hindeloopen troffen ze de sloep met de mannen erin aan. Een van de getuigen stapte vanuit de speedboot in de sloep. Hierna ontstond een vechtpartij waarbij een aantal mensen in het water terecht kwam. Uiteindelijk wist iedereen weer in de boot te komen en werd de sloep met de mannen erin achter de speedboot aan terug naar Hindeloopen gesleept. Onderweg nam de politie in de reddingsboot de sloep met de verdachten er in van de getuigen over en bracht deze naar de haven. In de haven werden de drie mannen aangehouden. Hierbij verzetten zij zich hevig. Een van de drie mannen wist er nog vandoor te gaan, maar werd door omstanders vast gegrepen en terug naar de agenten gebracht. De drie werden overgebracht naar het bureau. Hier bleek dat ze allemaal gedronken hadden. Bovendien hadden ze eerder de avond waarschijnlijk nog bier gestolen en vernielingen in Hindeloopen gepleegd. De drie werden voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft ook dit weekend weer gecontroleerd op het rijden onder invloed. De volgende bestuurders hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

· 20.30 uur, Sjarketorenstraat te Sneek, 62-jarige automobiliste uit Sneek, 845 ug/l, rijverbod voor tien uur;

· 22.05 uur, Eikensingel te Haulerwijk, 27-jarige automobilist uit Roden, 840 ug/l, rijverbod voor tien uur;

· 04.00 uur, A6 richting Joure, 23-jarige automobilist uit Joure, 570 ug/l, rijverbod voor zes uur.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan