Fryslân, 10-10-2009 • Politieberichten van vrijdag 9 oktober 07.00 uur t/m zaterdag 10 oktober 07.00 uur.

Lemmer: verdachte bekend mishandeling dorpsgenoot
De politie heeft het onderzoek naar de mishandeling van een 16-jarige inwoner van Lemmer afgerond. Tijdens het onderzoek werd 17-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. Woensdagavond 30 september werd de 16-jarige jongen op de Hoeker aangevallen door zijn 17-jarige dorpsgenoot. De twee hadden al een week ruzie met elkaar. De 17-jarige zocht de jongen vervolgens op en mishandelde hem. Het slachtoffer raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mocht hij het ziekenhuis verlaten. Nog diezelfde avond werd de 17-jaringe Lemster aangehouden. In het onderzoek sprak de politie met diverse getuigen en betrokkenen. Ook werd er technisch sporenonderzoek verricht. Tijdens de verhoren bekende de jongen de mishandeling. De Lemster werd vrijdag 2 oktober in opdracht van de officier van justitie geleid voor de rechtercommissaris. Die besloot vervolgens om de 17-jarige in bewaring te stellen.

Joure: politie zoekt getuigen van oliespoor
De politie komt graag in contact met getuigen die hebben gezien wie de veroorzaker is geweest van een groot oliespoor. Maandagmiddag, 5 oktober, omstreeks 16.15 uur kregen surveillerende agenten een melding dat er vanaf E. A. Borgerstraat, ter hoogte van de sporthal “De Stuit”, richting Haskerveldweg, Fok en Fokkestaach een spoor liep. Het hoogtepunt lag op de Haskerveldweg. Door de olie op het wegdek ontstond er een aanrijding. Ook ging er een fietser onderuit. De gemeente Skarsterlân schakelde een reinigingsbedrijf in om het wegdek te laten reinigen. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u gezien wie het oliespoor heeft veroorzaak of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 -700. U kunt natuurlijk uw informatie ook kwijt op het politiebureau in Joure.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van lastigvallen kind
De politie komt graag in contact met getuigen die dinsdagmiddag 6 oktober tussen 16:00 uur en 17:00 uur hebben gezien hoe een 9-jarig jongetje door een nog onbekende man werd lastig gevallen. Het jongetje was uit school onderweg naar zijn huis. Op de Knoopstraat werd hij vastgepakt door een nog onbekende man. De man liet hem onder andere een sexboekje zien. Het jongetje wist te ontkomen en waarschuwde zijn moeder. Tijdens zijn vlucht stak het jongetje de Knoopstraat over. Een nog onbekende automobilist moest een noodstop maken om een aanrijding te voorkomen. De politie komt dan ook graag in contact met deze bestuurder. Ook wil de politie graag spreken met een oudere vrouw. Deze vrouw was met haar hondje aan het wandelen en sprak de 9-jarige jongen en de onbekende man aan. Deze twee mensen kunnen belangrijke getuigen zijn. Ook andere getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Ook als u anderszins informatie heeft, dan komt de politie graag met u in contact.

Zie ook de politieberichten van woensdag 7 oktober

Heerenveen: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze Volkswagen Polo met kenteken YH-39-SN. De auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf een parkeerplaats voor een woning aan de Marijkestraat gestolen. De 32-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

IJlst: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Frisiaplein. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Het gehele pand werd doorzocht, waarbij onder andere geld uit kassalade en een portemonnee werden weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 42-jarige inwoner van IJlst aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Dokkum: politie onderzoekt vechtpartij
De politie heeft vrijdagavond een 18-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van bedreiging. Rond 22.00 uur kreeg de politie de melding dat er een vechtpartij gaande was tussen twee groepen jongeren nabij het zwembad aan het Tolhuispark. Ter plaatse bleek dat de 18-jarige man betrokken was bij de vechtpartij en mogelijk anderen had bedreigd. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor werd heengezonden. Zijn zakmes is in beslag genomen.

Sneek: politie houdt vervelende man aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel. De man wilde een horecagelegenheid op de Prins Hendrikkade niet verlaten. Hij gedroeg zich daarbij vervelend waarna de politie werd gealarmeerd. De man verzette zich tijdens zijn aanhouding maar kon uiteindelijk worden overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Marum (Groningen): politie houdt doorrijder aan
De politie Fryslân heeft de Groningse politie geassisteerd nadat een 46-jarige man uit Drachten een plaats van een ongeval had verlaten. Aan de Haarsterweg in Marum (Gr.) had de bestuurder bij het verlaten van een feestgelegenheid vermoedelijk een voetganger geraakt. Daarbij was hij doorgereden. Omstanders gaven het kenteken en de kenmerken van de auto door aan de politie in Groningen. Na onderzoek bleek dat de bestuurder in de richting van Fryslân was gereden en woonachtig was in Drachten. De Friese politie werd ingeschakeld en konden de Drachtster aanhouden. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt inbreker aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. In een woning aan de Nijverheid hoorde de bewoonster glasgerinkel. Zij vermoedde dat er werd ingebroken en alarmeerde direct via 1-1-2 de politie. Ter plaatse maakten agenten een zoekslag en zagen nabij een woning een man staan die het op een lopen zette. Hierop zetten de agenten de achtervolging in en konden de Leeuwarder aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in een totaal van 21 processen-verbalen en rijverboden.

Gemeenten zuidwest Fryslân: politie houdt grootschalige alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag in de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel, Bolsward, Wunseradiel, Littenseradiel, Nijefurd en Gaasterlân-Sleat een grootschalige alcoholcontrole gehouden. Op ruim tien locaties zijn bestuurders gecontroleerd. Veilig Verkeer Nederland ondersteunde de controle door bestuurders die niet gedronken hadden te belonen met de BOB-sleutelhanger.

In totaal zijn 1348 voertuigen gecontroleerd. Tegen 14 bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. Eenmaal voor het rijden tijdens een rijontzegging en eenmaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs. In het laatste geval ging dat om 19-jarige man uit Leeuwarden. Tijdens de controle negeerde hij een stopteken en ging er vandoor. Op de Prins Hendrikkade werd hij staande gehouden. Uit onderzoek bleek dat de Leeuwarder had gedronken (220 ug/l) en dat zijn rijbewijs ongeldig was. Tevens had hij nog voor ruim 600 euro boetes openstaan. De Leeuwarder is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bij de grootschalige alcoholcontrole werd van drie bestuurders het rijbewijs ingevorderd vanwege de uitslag van de ademanalyse. Dat ging om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]20:46 uur: Bolswarderweg in Sneek, 49-jarige man uit Rien, 665 ug/l.[/li]
[li]00.07 uur: Jan Schotanuswei in Oudemirdum, 23-jarige man uit Oudemirdum, 715 ug/l.[/li]
[li]01:50 uur: Lemmerweg in Sneek, 45-jarige man uit Sneek, 810 ug/l, reed op een snorfiets.[/li]
[li][/li][/ul]
Naast de controle in de zuidwesthoek werd elders in de provincie in twee gevallen zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast reed een man onder invloed terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Dat ging om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]18.23 uur: De Houtduif in Dokkum, 52-jarige vrouw uit Dokkum, 670 ug/l; de bestuurster had bij het inparkeren op een parkeerplaats aan de Houtduif een andere auto geraakt. De politie werd ingeschakeld. Tijdens het gesprek kregen de agenten het vermoeden dat de veroorzaakster van de aanrijding onder invloed van alcohol was. Na een blaastest werd een ademanalyse afgenomen op het politiebureau. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.[/li]
[li]23.25 uur: Schwartzenberghlaan in Drachten, 51-jarige man uit Drachten, 585 ug/l.[/li]
[li]01.17 uur: Bruggelaan in Appelscha, 30-jarige man uit Oosterwolde, 275 ug/l, tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol.[/li][/ul]

112Fryslan

})