Politieberichten van zaterdag 10 juli.

Wegafsluitingen i.v.m. wk-finale
FRYSLAN – De politie vraagt iedereen zondagmiddag en –avond rekening te houden met wegafsluitingen. Vooral rond uitgaansgebieden en plekken waar een groot beeldscherm geplaatst is, zullen de toegangswegen uit veiligheidsoverwegingen zondagmiddag en/of -avond afgesloten worden.

Extra alcoholcontroles rond wk-finale
FRYSLAN – De politie zal zondagavond rond de wk-finale en maandagmorgen extra scherp controleren op het gebruik van alcohol in het verkeer.

24 bekeuringen bij snelheidscontroles
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag tussen 17.00 en 21.30 uur op verschillende plaatsen in de stad snelheidscontroles gehouden. Hierbij werden in totaal 24 bekeuringen uitgeschreven en van een snorfietser het rijbewijs ingevorderd.

Op de Poptaweg kregen zes automobilisten een bekeuring. De hoogste gemeten snelheid was hier 83 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is.

Op de Dammelaan reden twaalf personen te snel, waarbij de hoogste gemeten snelheid 84 kilometer per uur was. Ook hier is 50 kilometer per uur toegestaan. Daarnaast kreeg een automobilist een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en werd het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige snorfietser uit Drachten. Deze reed 55 kilometer per uur. Op een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur gereden worden.

Op de Aldlansdyk tenslotte, kregen op het gedeelte waar 50 kilometer per uur gereden mag worden, drie personen een bekeuring. De snelste reed hier 80 kilometer per uur. Op het gedeelte waar 70 kilometer per uur gereden mag worden, kreeg een automobilist die 96 kilometer per uur reed een bekeuring.

Bekeuringen bij controle op het water
Fryslân – De politie heeft vrijdag tijdens een controle op het water vijf bekeuringen uitgeschreven en een aantal waarschuwingen uitgedeeld. In de Zwemmer bij Noardburgum kreeg een 19-jarige man uit Noardburgum een bekeuring voor het zwemmen in de vaargeul. In de Kukhernsterfeart in Zwaagwesteinde hinderde een 19-jarige man uit Zwaagwesteinde al zwemmend de scheepvaart en kreeg hiervoor een bekeuring. In Drachten en Earnewald kregen twee schippers een bekeuring omdat ze te snel voeren en in Burgum iemand voor het feit dat hij geen brandblusser aan boord had. Aan alle schippers werden de spelregels met betrekking tot een snelle motorboot uitgelegd. De politie zal in de komende periode regelmatig controles op het water houden.

Brandstichter aangehouden
KOOTSTERTILLE – De politie heeft vrijdagavond op de Sinneblomstrjitte een 38-jarige man uit Kootstertille aangehouden op verdenking van brandstichting. Getuigen hadden gezien dat de man met een stuk papier in de richting van een woning aan de Pinksterblomstrjitte ging en zonder dit stuk papier weer terug kwam. Bij de woning van een bekende van hem in deze straat bleek een brandend stuk papier door een uitzetraampje gegooid te zijn. In de woning was niemand aanwezig, maar een buurman had een sleutel en kon het brandje blussen. De ondertussen gealarmeerde politie kon op basis van het doorgegeven signalement de verdachte even later in de Sinneblomstrjitte aanhouden.

Aanhouding voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Wirdumerdijk een 45-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een surveillerende agent zag de man met de fiets lopen waarbij hij het achterwiel omhoog hield. Toen hij staande gehouden werd, verklaarde de man de fiets voor een paar tientjes van een zwerver gekocht te hebben. Hierop werd hij op verdenking van heling werd aangehouden.

Man aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Crackstraat een 31-jarige man uit Emmeloord aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. Volgens getuigenverklaringen was de man eerder die avond uit een café aan de Oude Koemarkt gezet omdat hij zich daar vervelend gedragen had. Buiten het café begon de man dreigementen uit te slaan en begon hij een vechtpartij met een aantal mannen. Hierbij raakte de verdachte licht gewond aan zijn gezicht. Toen de mannen in een taxi weg wilden gaan, gooide de verdachte een baksteen hun richting op. De baksteen kwam tegen een taxi aan en ketste tegen de rug van een taxichauffeur. Agenten konden de verdachten even later op de Crackstraat aanhouden.

Vouwcaravan in brand
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een brand op de Tille. Hier zagen surveillerende agenten een vouwwagen in brand staan en alarmeerde de brandweer. De eigenaar, die de volgende dag op vakantie zou gaan, werd door de politie op de hoogte gebracht. De politie sluit brandstichting niet uit.

Man aangehouden
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag bij het park Heremastate een 34-jarige man uit Joure aangehouden omdat hij zich niet legitimeren kon. De man was na afloop van een concert in het park in een vechtpartij terecht gekomen en buiten het terrein gezet. De man ging echter het terrein weer op en uitte meerder dreigementen. Toen de politie hem vroeg om zich te legitimeren, kon hij aan dit verzoek niet voldoen. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Drie bedrijfs inbraken
TERSCHELLING – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar drie bedrijfsinbraken die in de nacht van vrijdag op zaterdag op Terschelling plaatsgevonden hebben. Één van de inbraken vond plaats op de Willem Barentszkade in Terschelling West. Hierbij werd niets wegenomen. De andere twee inbraken vonden plaats op de Formerum en de Koksbosweg in Formerum. Bij een van deze bedrijven werd een geldbedrag weggenomen. Bij alle drie de bedrijven kwamen de dader(s) binnen door een raam of deur open te breken. De politie roept getuigen die bijzonderheden hebben gezien op om zich via 0900-8844 te melden. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 01.07 uur, Midslanderhoofdweg in Midsland, een 23-jarige beginnend bestuurder uit Fijnaart, 465 ug/l,.Hij kreeg een rijverbod van 4 uur. Bestuurder trok de aandacht omdat hij bijna een hekwerk raakte.
Zaterdag, 02.45 uur, Leechlan in Warten, een 31-jarige automobilist uit Earnewald, 570 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur. De bestuurder had zelf de politie gebeld met de melding dat hij een aanrijding had gehad.
Tijdens een alcoholcontrole in Gaasterlân-Sleat werden 506 bestuurders gecontroleerd. Vier personen bleken teveel gedronken te hebben en kregen hiervoor een bekeuring. Een man blies 635 ug/l. Het rijbewijs van de man kon echter niet ingenomen worden, omdat dat eerder dit jaar al ongeldig verklaard was. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor zowel het rijden onder invloed als het rijden zonder rijbewijs. De auto van de man is in beslag genomen.[/bullets]

112Fryslan