Zaterdag 10 januari

Fryslân, 10-01-2009 • Politieberichten vrijdag 9 januari 07.00 uur t/m zaterdag 10 januari 11.00 uur

Drachten: politie houdt twee verdachten aan voor overval op winkel
De politie heeft vrijdagmorgen op aanwijzing van getuigen aan de Handwerkerszijde twee inwoners van Drachten van 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van een overval op een winkel aan de Langewest. Vrijdagochtend kwamen de twee mannen de winkel binnen en eisten geld. De winkeleigenaar verzette zich echter en werd door één van de verdachten met een mes in zijn hand gestoken. Nadat de eigenaar zijn verzet had gestaakt, pakten de overvallers het geld uit de kassa. Vervolgens verliet het duo de winkel. Diverse omstanders waren hier getuige van en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Ook de eigenaar belde direct met 1-1-2. De getuigen konden aan de politie een goed signalement van de vluchtende overvallers geven. Na een korte zoektocht werden twee verdachten in en nabij de Handwerkerszijde aangehouden. De buit werd bij één van mannen aangetroffen. De twee Drachtsters werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie sluit niet uit dat er meer verdachten bij de overval betrokken zijn geweest.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft vrijdagmiddag in een woning aan de Amelandsstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten forceerden de deur van de woning en ontdekten op de bovenverdieping twee kwekerijen met in totaal 629 hennepplanten. De apparatuur en de planten werden in beslaggenomen en vernietigd. De politie kwam de kwekerij op het spoor vanwege stankoverlast in de buurt. Er wordt nog een onderzoek ingesteld naar de kweker.

Rottum: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdagmiddag op de Binnendyk naar aanleiding van klachten van 13.35 uur tot 14.05 uur gecontroleerd op snelheid. Tijdens de snelheidscontrole met de lasergun passeerden 40 voertuigen, waarvan er vier sneller reden dan de toegestane 30 kilometer per uur. De vier bestuurders kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid was 55 kilometer per uur.

Oudwoude/Kollumerpomp: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft vrijdagmiddag op de Lauwersmeerweg nabij Oudwoude en op de Sluisweg nabij Zoutkamp de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 41-jarige automobilist uit Enschede passeerde op de Lauwersmeerweg een snelheidscontrole met de lasergun met 140 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp passeerde een 21-jarige automobilist uit Groningen eveneens een snelheidscontrole met de lasergun. Deze beginnende bestuurder reed 142 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de twee automobilisten ingevorderd. Tevens werd er een proces-verbaal opgemaakt.

Terherne: man gewond na val door dak
De politie heeft vrijdagochtend het personeel van de ambulance het Mobiel Medisch Team geassisteerd. Een 81-jarige inwoner van Terherne was op de Jongebuorren door een dak van gezakt. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachten: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 18-jarige inwoner van Drachten. De jongen zat op een bankje naast de ingang van De Skammel aan de Melkkelder te wachten. De 18-jarige werd aangesproken door twee jongens. Plotseling pakte één van de jongens zijn tas, waarna het duo het op een lopen zette. De Drachtster ging er nog achteraan, maar verloor de twee als snel uit het zicht. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding op de Marktweg afgehandeld, waarbij een 52-jarige fietser uit Heerenveen gewond raakte. De fietser stak de weg over en zag daarbij een auto over het hoofd. De 54-jarige automobiliste kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer werd geschept en belandde vervolgens op het wegdek. De 52-jarige fietser werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor baldadigheid
De politie heeft vrijdagavond laat op de Haskeruitgang een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van baldadigheid. De agenten kregen een melding van een vechtpartij nabij de rotonde aan de Haskeruitgang. Eenmaal ter plaatse bleek er van geen sprake te zijn van vechtpartij. De 27-jarige was alleen en schopte tegen een lantaarnpaal. De verdachte was duidelijk onder invloed van drugs. De agenten hielden de man aan en brachten hem over naar politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rinsumageest: forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond laat op de Lauwerseewei een snelheidscontrole met de lasergun gehouden. Een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden passeerden de controle met 145 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer is toegestaan. Na een stopteken kreeg deze beginnende bestuurder een proces-verbaal. Tevens is hij nu één punt van zijn rijbewijs kwijt. Het viel de agenten op dat er met hoge snelheid op deze weg werd gereden, vandaar dat er naast de Leeuwarder nog vier bestuurders een proces-verbaal kregen. Een 21-jarige beginnend bestuurder uit Rinsumageest passeerde controle met 127 kilometer per uur, een 37-jarige automobilist uit Dokkum met 127 kilometer per uur, een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden met 124 kilometer per uur en een 29-jarige automobilist uit Noordeloos met 148 kilometer per uur. Een 20-jarige beginnende bestuurder uit Windeweer kreeg een proces-verbaal voor het inhalen over een doorgetrokken streep.

Dokkum: politie onderzoekt verlaten plaats na ongeval
De politie onderzoekt het verlaten van de plaats van ongeval op de Woudweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag kregen de agenten een melding van een aanrijding op deze weg. Eenmaal ter plaatse stond er een voertuig tegen een lantaarnpaal. De bestuurder was niet meer ter plaatse. Gezien de sporen op het wegdek en in berm was het duidelijk dat de automobilist met hoge snelheid de binnenbocht had genomen. Hier verloor de bestuurder de controle over het voertuig. Via een stoeprand en een berm raakte de auto een boom. Vervolgens nog een verkeersbord en uiteindelijk 42 meter verder kwam de auto tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De politie is nog opzoek naar de bestuurder. De zwaar beschadigde auto is in beslaggenomen.

Joure: scooter in brand
De politie onderzoekt de brandstichting van een scooter. In de nacht van vrijdag op zaterdag kregen de hulpdiensten een melding van een brand bij een school aan het Lyts Luchtenveld. Eenmaal ter plaatse bleek er een scooter op het schoolplein in brand te staan. Met een brandblusser werden de vlammen grotendeels geblust. De brandweer bluste nog even na. Door het vuur sprongen drie ruiten van de school.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol, waaronder op diverse plaatsen in de gemeente Dongeradeel, op de Annebuorren in Oudeschoot. Maar ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit resulteerde in twaalf processenverbalen en rijverboden. In één geval was de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag om 19.15 uur, Drachtsterweg in Leeuwarden, 46-jarige automobilist uit Leeuwarden, 820 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Vrijdag om 22.50 uur, Van Sijtzemaweg in Driesum, 18-jarige beginnend bestuurder uit Wouterswoude, 505 ug/l. De bestuurder raakte bij het passeren een geparkeerde auto de macht over het stuur kwijt. Hij kwam met zijn auto tot stilstand tegen een gietijzeren hek. De 18-jarige is sinds een half jaar in het bezit van een rijbewijs en al één keer eerder aangehouden voor het rijden onder invloed.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag om 01.48 uur, Oosterwoldseweg in Haulerwijk, een 16-jarige inwoner van de gemeente Noordenveld, 320 ug/l. De jongen had zonder toestemming van zijn stiefvader de auto meegenomen en was gaan rijden door Haulerwijk. Op de Oosterwoldseweg verloor de jongen de macht over het stuur en kwam tot stilstand tegen een gevel van een woning. Zowel de auto als de woning raakten beschadigd.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag om 04.10 uur, A7 nabij Gorredijk, een 36-jarige automobilist uit Drachten, 840 ug/l. De Drachtster was met zijn auto tegen de achterkant van een andere auto gebotst. De bestuurster, leeftijd en woonplaats onbekend, belandde door deze aanrijding met haar auto in de berm en kwam uiteindelijk tot stiltand in een sloot. De vrouw raakte niet gewond, maar liep wel een nat pak op.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan