Zaterdag 10 december

Politieberichten van zaterdag 10 december

Bedrijfsinbraken

WERGEA – De politie stelt een onderzoek naar een inbraak in een pand aan de Warstienserdyk in Stiens. De dader(s) is (zijn) tussen donderdag 17.00 uur en vrijdag 08.00 uur binnengekomen door het forceren van een raam aan de voorkant van het pand. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen. Een 58-jarige man uit Munein heeft namens het bedrijf aangifte gedaan. Heeft u iets opvallends gezien of gehoord? De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen hun informatie kwijt via 0900-8844.

STIENS – Vrijdagochtend werd ontdekt dat de nacht daarvoor was ingebroken in een bedrijf gevestigd aan de Butenskilwei. Na het forceren van een raam is men binnengekomen en zijn de beide verdiepingen van het pand overhoop gehaald. De buit bestond uit een geldbedrag. De politie stelt een onderzoek in. Een 55-jarige man uit Stiens heeft aangifte gedaan.

Aanrijding auto’s

DEARSUM – De politie heeft vrijdagochtend een verkeersongeval op de Harstawei afgehandeld waarbij een 57-jarige automobilist uit Scharnegoutum gewond raakte. Op de rotonde gaf omstreeks 08.40 uur de man geen voorrang aan een 31-jarige bestuurder uit Wommels, waarna beide auto’s met elkaar in botsing kwamen. De auto van de 31-jarige ging over de kop en kwam, net als de andere betrokken auto, in de middenberm terecht. Beide bestuurders werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse is ter plaatse gekomen om onderzoek te doen.

Automobilist gewond bij aanrijding

DRACHTSTERCOMPAGNIE – De politie heeft vrijdagochtend een verkeersongeval op De Scheiding afgehandeld. Een 23-jarige automobilist uit de gemeente Noordenveld kwam vanaf de richting Frieschepalen over het viaduct rijden. Vermoedelijk zag hij enkele voertuigen die stonden te wachten niet staan en kon een aanrijding met de wachtende auto’s niet voorkomen. Een van die wachtende bestuurders betrof een 26-jarige man uit Bolsward die met nekklachten per ambulance overgebracht werd naar het ziekenhuis in Drachten. De 23-jarige kwam met de schrik vrij.

Inbraak in boot

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend een 25-jarige man zonder vaste woon- en/of verblijfplaats aangehouden op verdenking van inbraak. De politie werd gealarmeerd nadat medewerkers van stadstoezicht ontdekten dat het raam van de kajuit van een boot, die afgemeerd lag aan de Wirdumerpoortsdwinger, was ingeslagen. Mogelijk zat de dader nog binnen. Agenten troffen daar de 25-jarige aan die direct werd aangehouden. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Overval op winkel

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een overval op een winkel aan de Voorstreek. Vrijdagmiddag omstreeks 12.30 uur bedreigde een man het winkelpersoneel en eiste daarbij geld. Tijdens de bedreiging liet hij een steekwapen zien waarna hij met een onbekend geldbedrag op de fiets vertrok. Dankzij een uitgebreid signalement en de directe alarmering via 1-1-2 kon de Meldkamer Noord Nederland een Burgernetactie opstarten. Met 3810 deelnemers werd uitgekeken naar de verdachte die niet werd aangetroffen. Namens het bedrijf deed een 33-jarige medewerkster uit Drachten aangifte.

Brommobiel bestuurder gewond na aanrijding

DOKKUM – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 17.30 uur op de Rondweg-West een aanrijding afgehandeld waarbij een 47-jarige bestuurder van een brommobiel uit Dokkum gewond raakte. Een 27-jarige bestuurder van een bedrijfsauto uit Damwoude reed in de richting van Damwoude en zag dat de brommobiel op zijn weghelft op hem af kwam rijden. Het lukte hem niet om het voertuig te ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De Dokkumer kwam in zijn brommobiel bekneld te zitten waarna hij door de brandweer uit zijn benarde positie werd bevrijd. Naast hem zat een 34-jarige inwoonster van Damwoude die met de schrik vrij kwam. De 47-jarige werd met letsel aan zijn borst per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd daar een bloedproef van hem afgenomen. Bureau Verkeersongevalsanalyse deed ter plaatse onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Twee gewonden bij aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 18.40 uur een aanrijding op de Poolsterweg afgehandeld waarbij een 52-jarige vrouw en een 54-jarige man uit Leeuwarden gewond raakten. De 52-jarige automobiliste reed samen met de 54-jarige man en verleende vermoedelijk geen voorrang aan een auto (gegevens bestuurder onbekend) die van rechts kwam. Door de botsing week dit voertuig uit naar rechts waarnaar deze tot stilstand kwam tegen een geparkeerde auto. Alle voertuigen liepen hierdoor aanzienlijke schade op. De Leeuwarders werden uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Aanrijding vrachtwagens op de Afsluitdijk

KORNWERDERZAND – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 19.45 uur op de A7 een aanrijding afgehandeld waarbij twee vrachtwagens betrokken waren. Een 45-jarige inwoner van Hoorn (NH) reed met zijn vrachtauto met oplegger in de richting van Noord-Holland toen hij in een hagelbui terecht kwam. Vermoedelijk raakte de combinatie door de gladheid in een slip en raakte vervolgens de vangrail. Een vrachtwagen met aanhanger die bestuurd werd door een 22-jarige inwoner van Roden reed achter hem. Deze vrachtwagen raakte vervolgens met de voorzijde de oplegger van de eerste vrachtauto waarna deze de berm in schoot. De vrachtwagen met aanhangwagen schaarde en versperde de gehele rechterrijbaan. De Rodenaar had nekklachten waarna hij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Als gevolg van het ongeval werd de Afsluitdijk eerst in beide richtingen afgesloten. Kort daarna kwam een rijbaan beschikbaar van Fryslân in de richting van Noord-Holland. In tegenovergestelde richting bleef de rijbaan tot diep in de nacht gestremd in verband met opruimwerkzaamheden. Rijkswaterstaat kon zaterdagochtend de weg weer volledig vrijgeven.

Getuige houdt winkeldieven aan

SURHUISTERVEEN – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 20.50 uur samen met een getuige een 39-jarige inwoner van Groningen en een 40-jarige inwoner van Marum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een surveillerende wijkagent werd door de getuige aangesproken. Hij zag dat twee mannen in een winkel aan de Groningerstraat bezig waren om kleding te stelen. Op datzelfde moment zag de agent twee mannen uit de betreffende winkel in verschillende richtingen wegrennen. De agent en de getuige besluiten ieder achter één van de mannen aan te gaan. Al snel raken de mannen uit het zicht, maar na een korte zoektocht zag de getuige de Groninger op de Groningerstraat lopen. Hij belde hierop de wijkagent waarna zij samen de 39-jarige aanhielden. Vlakbij de verdachte trof de agent een aantal broeken met prijskaartjes op de grond aan. Deze waren afkomstig van de betreffende winkel. Tijdens het overbrengen van de verdachte werd de agent wederom gebeld door de getuige die de Marumer zag lopen op het Torenplein. Aanrijdende agenten konden op aanwijzing van de getuige ook deze verdachte aanhouden. Beiden werden voor verhoor ingesloten. Een 50-jarige inwoner van Drachten deed aangifte van de diefstal.

Automobilist onder invloed rijdt tegen politieauto aan

WOLVEGA – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 23.00 uur op Om den Noort een 41-jarige automobilist uit de gemeente Weststellingwerf aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol en het veroorzaken van een aanrijding. Een surveillerende agent reed in de richting van Oosterwolde toen hij voor hem een auto al slingerend de rotonde af zag rijden. Het voertuig brak uit waarna hij op de rijbaan terecht kwam waar de agent reed. Deze kon de auto niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De surveillanceauto kwam in de berm tot stilstand. Hierop liep de agent naar de bestuurder van de auto en rook een alcohollucht in de auto. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde en niet wilde meewerken werd de 41-jarige aangehouden. Op het politiebureau weigerde de verdachte mee te werken aan de ademanalyse waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. De man werd voor verhoor ingesloten.

Aanhouding voor belediging

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 04.00 uur op het Martiniplein een 22-jarige inwoner van de gemeente Sudwest Fryslân aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten reden op de Kruizebroederstraat langs een groep personen die zeer luidruchtig aanwezig was. Tijdens het voorbij rijden sprong één van de jongens uit deze groep voor de surveillanceauto waardoor de agenten moesten stoppen. Hierna reden zij vervolgens door waarna ze hetzelfde groepje op het Martiniplein weer tegenkwamen. Opnieuw sprong de jongen (gegevens onbekend) voor de auto waarna hij op de motorkap ging liggen. Hierop werd hij staande gehouden en kreeg hij een bekeuring voor baldadigheid. De 22-jarige bemoeide zich hiermee en werd door de agenten verzocht te vertrekken. Bij het weglopen uitte hij vervolgens beledigende woorden richting de agenten waarna hij werd aangehouden. Hij werd voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Overtreden omgevingsverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 05.00 uur op de Grote Hoogstraat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het overtreden van een omgevingsverbod. Surveillerende agenten zagen dat de man uit een horecazaak werd gezet. De agenten wisten dat de voor hen bekende Leeuwarder een omgevingsverbod had waarop hij werd aangehouden. Aan het politiebureau bleek dat de verdachte ook nog twee dagen gevangenisstraf moest uitzitten.

Alcoholcontrole

GAASTERLAN-SLEAT/SUDWEST FRYSLAN/LITTENSERADIEL – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in genoemde gemeenten een alcoholcontrole gehouden. In totaal werd bij 273 bestuurders een blaastest afgenomen. In Wommels blies een 22-jarige beginnend bestuurder uit de gemeente Littenseradiel 145 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 1 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan