Politieberichten van zaterdag 10 april.

Flink aantal (koper)diefstallen opgelost door aanhouding
FRYSLAN / GRONINGEN – De politie heeft met de aanhouding van een 25-jarige inwoner van Surhuisterveen een groot aantal koperdiefstallen opgelost. De aangehouden verdachte trok de aandacht van een politiepatrouille doordat hij in de nacht 28 op 29 maart met een onverlichte aanhangwagen rond reed in de omgeving van Kootstertille. De aanhangwagen was volgeladen met bouwgereedschappen, zoals een bouwlift en ladders. In de kofferbak van zijn auto werd de elektromotor van de bouwlift aangetroffen. Omdat de verdachte een onduidelijke verklaring gaf over de herkomst van deze goederen en hij voor de politie geen onbekende was, werd hij aangehouden. Nader onderzoek gaf aan dat de aanhangwagen eerder die maand was gestolen in Surhuizum en dat de bouwgereedschappen waren weggenomen vanaf een bouwlocatie aan het Zwartkruis onder Noardburgum.

Verhoren
Tijdens de verhoren bekende de verdachte een serie diefstallen. In Earnewâld stal hij 21 buitenboordmotoren. Een zeilschool aldaar werd ernstig gedupeerd door de diefstal van 12 buitenboordmotoren. Tot drie keer toe bezocht hij het bedrijf van een lokale aannemer in Surhuisterveen waar hij bouwgereedschappen en een aanhangwagen wegnam. In Stroobos nam hij een trailer met speedboot weg. De verdachte bood de gestolen goederen te koop aan via Marktplaats. Op zijn aanwijzing werden 8 buitenboordmotoren opgedoken uit het Prinses Margrietkanaal onder Blauverlaat die hij daar had gedumpt omdat hem de grond te heet onder de voeten werd.

Diefstal van koper
Verder bekende de verdachte dat hij samen met een 20-jarige vrouw en 17-jarige jongen uit het Groningse Sebaldeburen in de maanden februari en maart bij veel monumentale kerken koper had gestolen door de leidingen van de bliksemafleiders vanaf de grond tot reikhoogte met een betonschaar weg te knippen. Er werden kerken bezocht in Friesland, Groningen en Drenthe. (o.a. Grootegast, Doezum, Sebaldeburen, Eastermar, Buitenpost, Noordwolde, Metslawier, Anjum, Oosternijkerk, Bakkeveen, Zuidlaren, Vries en Roden)

In samenwerking met de politie uit het Groninger Westerkwartier (basiseenheid Leek) en Burgum werd het onderzoek voortgezet door op dinsdag 6 april het tweetal uit Sebaldeburen aan te houden. De verdachte uit Surhuisterveen is inmiddels voorgeleid en in bewaring gesteld door de rechter-commissaris. De vrouw en jongen uit Sebaldeburen zijn na een paar dagen verhoor op last van de officier van justitie heengezonden in afwachting van hun berechting.

Controleren van de bliksemafleiding
Omdat niet bij alle koperdiefstallen een aangifte kon worden gevonden en de verdachten niet exact meer weten waar zij overal zijn geweest roept de politie de kerkrentmeesters op om hun gebouwen te controleren op de aanwezigheid van intact zijnde bliksemafleidingen. Mocht er koper missen en het vermoeden zijn ontstaan dat het om diefstal gaat, dan is het advies om contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900 – 8844.

Fietsers botsen
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een ongeval op de Wirdumerdyk afgehandeld. Daarbij waren door nog onbekende oorzaak twee fietsers tegen elkaar aangebotst. Daarbij was een van de fietsers, een 63-jarige vrouw uit Leeuwarden, ten val gekomen. Zij is met letsel aan haar schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Twee winkeldievegges betrapt
HARLINGEN – De politie heeft vrijdagmiddag in een winkel aan de Kimswerderweg twee meisjes van 13 en 14 uit Harlingen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee waren door het winkelpersoneel betrapt toen ze kleding hadden gestolen. De politie werd gewaarschuwd, waarna de twee werden overgedragen aan de agenten. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat zij uit meerdere winkels spullen hadden weggenomen. Dat ging om cosmetica-artikelen, cd’s, sieraden, schrijfgerei, toiletartikelen. Na verhoor en een proces-verbaal werden de twee meisjes overgedragen aan de ouders.

Motorrijder onderuit
A7 – De politie heeft vrijdagavond een eenzijdige aanrijding op de A7 ter hoogte van Oudehaske afgehandeld. Door een getuige was gezien dat een 33-jarige motorrijder uit Bolsward, vermoedelijk door zijn snelheid in een bocht, onderuit was gegaan. Hij raakte daarbij een verkeersbord en kwam in de rechterberm terecht. Met letsel aan zijn arm is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Onwelwording mogelijk door GHB-gebruik
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag twee keer geassisteerd bij incidenten waarbij personen mogelijk onder invloed van GHB verkeerden. In de avond sprong een 25-jarige man uit Leeuwarden tot twee keer toe in de gracht van de Nieuwestad en kon steeds door omstanders er uitgehaald worden. De ambulance en de politie kwamen ter plaatse. Mogelijk door GHB-gebruik was hij totaal de weg kwijt. De agenten probeerden contact met hem te krijgen. De man maakte schoppende bewegingen in de richting van de agenten. Uit voorzorg is hij geboeid en met onderkoelingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Eveneens op de Nieuwestad werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige man uit Burgum onwel in een horecagelegenheid. De man werd door de politie op de Bagijnestraat compleet van de wereld aangetroffen. Het gearriveerde ambulancepersoneel kon geen contact met hem krijgen. Vervolgens is de 24-jarige per ambulance overgebracht naar het MCL. Enkele uren later bleek het te gaan om de man uit Burgum en verklaarde hij GHB te hebben gebruikt. Er werden twee proces-verbalen tegen hem opgemaakt; een voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en voor het verstoren van de orde in een horecagelegenheid.

In bezit van drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk en voor het bezit van drugs. De man werd gezien door een beheerder van een uitgaansgelegenheid aan de Weaze. Het was bekend dat de Leeuwarder een toegangsverbod had voor die uitgaansgelegenheid. De man liep voordurend het pand in en uit waarna de politie werd gealarmeerd. Op straat werd de man aangehouden en gefouilleerd. Het bleek dat hij een mes bij zich had, dat inbeslaggenomen werd. Op het politiebureau werd de verdacht nogmaals gefouilleerd en bleek hij in het bezit te zijn van in totaal 6 bolletjes cocaïne en heroïne. Ook de drugs werden inbeslaggenomen. De Leeuwarder werd ingesloten en zaterdagochtend na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Burgernetactie na brandstichting in drie auto’s
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar drie autobranden die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvonden. Het begon op de Kastanjestraat waar rond 02.45 uur een brand woedde in een personenauto. Het voertuig brandde aan de voorzijde geheel uit en kan als verloren worden beschouwd. Omdat niet duidelijk was hoe de brand was ontstaan werd er gestart met de aangifte van brandstichting. Om 03.15 uur kwam de melding van een tweede autobrand op de Eikenstraat. Ter plaatse bleek dat van een personenauto beide voorbanden in de brand stonden. Dit kon worden geblust doordat een buurman met een emmer water kwam helpen. Enkele minuten later kwam de derde melding binnen. Op de Populierenstraat bleek de voorband van een personenauto in de brand stond. De brand was nog niet zo hevig en dus nog maar net aangestoken. Omdat het goed mogelijk was dat de dader in de buurt was werd een oproep via Burgernet opgestart. In totaal werden 439 Burgernetdeelnemers gevraagd mee te kijken en de politie te alarmeren als er verdacht gedrag nabij geparkeerde auto’s plaatsvond. Dit heeft geen aanhouding opgeleverd. De technische recherche doet onderzoek. Van alle betrokken autobezitters is of wordt in de loop van dit weekend de aangifte opgenomen.

Alcohol in het verkeer
HARLINGEN/FRANEKERADEEL – De politie heeft tussen vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag in de gemeentes Harlingen en Franekeradeel een alcoholcontrole gehouden. In totaal werd bij 800 bestuurders een blaastest afgenomen. Hiervan moesten 6 bestuurders mee naar het politiebureau voor een ademanalyse waarbij de uitslagen varieerden tussen de 270 ug/l en 405 ug/l. Dit resulteerde in het opmaken van 5 proces-verbalen.

TYTSJERKSTERADIEL/BOARNSTERHIM – De politie heeft tussen vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag in de gemeentes Tytsjerksteradiel en Boarnsterhim een alcoholcontrole gehouden. In totaal werd bij 345 bestuurders een blaastest afgenomen. Hiervan moesten 3 bestuurders mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Vanwege de uitslag van de ademanalyse, 265 ug/l en 550 ug/l werd tegen 2 bestuurders proces-verbaal opgemaakt. Aan de controle werkten 12 agenten mee. Ze werden daarbij ondersteund door het campagneteam van de “Nuchtere Fries”. Alle gecontroleerde bestuurders tot 24 jaar kregen een T-shirt. De overige bestuurders kregen een flesje water. (kijk voor meer informatie over de campagne op [url=http://www.nuchterefries.nl]www.nuchterefries.nl[/url])

De politie heeft naast de alcoholcontroles in de bovenstaande gemeentes in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In één geval was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
00.25 uur, Gauke Boelensstraat, 47-jarige man uit Drachten, 880 ug/l, rijverbod van 11 uren.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan