Politieberichten van zaterdag 1 oktober

Lood van dak gestolen

WOLVEGA – De politie onderzoekt diefstal van ruim 120 meter lood van een dak van een school aan de Paulus Potterstraat. Afgelopen week kwamen medewerkers van de school bij een controle van het dak er achter dat er over een groot gedeelte lood was weggesneden van de dakranden. De schade bedraagt 12.000 euro. Namens de school deed een 59-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Inbraak Sportcomplex

LEGEMEER – De politie onderzoekt een inbraak in een sportcomplex aan de Legemeersterweg. Van het pand werd in de nacht van donderdag op vrijdag een raam geforceerd. Vervolgens werden twee geldkluizen opengebroken, waaruit een nog onbekende hoeveelheid geld werd weggenomen. Een 31-jarige inwoner van de Nes (B) deed aangifte.

Vier jongeren aangehouden na diefstal spandoek

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de parkeergarage onder het Zaailand drie inwoners van Hauwert van 20, 21 en 26 jaar en een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. De vier hadden geprobeerd om een spandoek te stelen dat in de parkeergarage hing. Het personeel van de garage wist dit te voorkomen en waarschuwde de politie. De vier werden daarop aangehouden. Vervolgens het personeel had de 19-jarige Leeuwarder al eerder een spandoek gestolen. Dit doek en twee verkeersborden werden in de kamer van de jongen aangetroffen en in beslag genomen. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. In de loop van vrijdag mochten ze het politiebureau weer verlaten nadat proces-verbaal tegen hen was opgemaakt.

Gezochte mishandelde fietser meldt zich

HEERENVEEN – Een 41-jarige inwoner van Heerenveen heeft zich vrijdagmiddag bij de politie gemeld nadat hij in de media had gelezen dat hij werd gezocht. De man reed woensdagmiddag met zijn fiets langs het tankstation op de Burgemeester Falkenaweg en werd daar door een man zonder enige aanleiding van zijn fiets getrapt. De dader had daarvoor al iemand lastig gevallen in het tankstation. Toen de politie arriveerde was de fietser niet meer aanwezig. Het slachtoffer, die in het tankstation werd lastig gevallen, deed aangifte. Dankzij camerabewaking was ook de mishandeling van de fietser te zien. De identiteit van deze man was echter onbekend en daarom deed de politie een oproep aan de fietser om zich te melden. Dit deed de 41-jarige inwoner van Heerenveen vrijdagmiddag. Het onderzoek naar de dader is nog in volle gang.

Heler aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Hollanderdijk een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De man fietste op een nieuwe damesfiets en een surveillerende agent had het vermoeden dat de fiets van diefstal afkomstig was. Dit bleek te kloppen. De fiets werd in beslag genomen en gaat retour richting de rechtmatige eigenaresse. Na verhoor werd tegen de 20-jarige proces-verbaal opgemaakt.

Fietser van snelweg gehaald

GROU – De politie heeft vrijdagochtend op de A32 nabij Grou een 61-jarige fietser uit Leeuwarden van de snelweg gehaald. De man fietste tegen het verkeer in op de vluchtstrook van de A32. De fietser werd door agenten van de parketpolitie, die over de A32 reden, van de weg gehaald. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk gedrag in het verkeer. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij haast had en de daarom de snelste route maar had gekozen en dat was toevallig via de snelweg.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding

FRYSLAN – De politie heeft vrijdag de rijbewijzen van twee automobilisten en een motorrijder ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp passeerde vrijdagmiddag een 46-jarige motorrijder uit de stad Groningen een snelheidscontrole met 136 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Groninger ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Op de Afsluitdijk passeerde vrijdagmiddag een 53-jarige automobilist uit Bolsward een controle met de lasergun met 120 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd ook zijn rijbewijs ingevorderd. Vrijdagavond passeerde op de Waldwei nabij Drachten een 40-jarige automobilist uit Groningen een snelheidscontrole met de lasergun met 165 kilometer per uur. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt tegen drie bestuurders.

Inbreker aangehouden

SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag op het station Noord een 28-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van een inbraak en/of heling. Surveillerende agenten kwamen de man tegen in de Stationsbuurt. Het was de agenten bekend dat de man mogelijk in aanmerking kwam voor een aantal inbraken en insluipingen in de stad. Ze besloten dan ook om hem te volgen. Ze verloren de Sneker even uit het oog. Maar na een zoektocht zagen ze hem weer bij het station Noord. De man was nu in het bezit van een tas met daarin een laptop. De 28-jarige werd aangehouden en de tas met daarin de laptop werd in beslag genomen. Datzelfde gebeurde met zijn fiets die vermoedelijk ook van diefstal afkomstig was. Niet veel later kwam de melding dat in een woning aan de Wassenberghstraat was ingebroken. Daarbij was onder andere een laptop gestolen. Dezelfde laptop die bij de 28-jarige man was aangetroffen. De verdachte werd ingesloten. Het woninginbrakenteam gaat nader onderzoek doen. Dit omdat de man mogelijk in aanmerking komt voor meerdere insluipingen en inbraken in Sneek.

Man aangehouden voor belediging en discriminatie

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 42-jarige inwoner van Drachtstercompagnie aangehouden op verdenking van belediging en discriminatie. De buurtagente was in gesprek met een aantal jongeren in het centrum van Drachten. De 42-jarige kwam aanlopen een beledigde de agente en vervolgens uitte hij discrimineerde teksten richting een meisje in de groep. De man werd vervolgens in een steeg nabij de Markt aangehouden. Hij was zwaar onder invloed van alcohol. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het meisje deed aangifte tegen de man.

Hennepkwekerij ontmanteld

DOKKUM – De politie heeft vrijdagavond in een bedrijfspand aan de Hendoweg een hennepkwekerij ontmanteld. Agenten kwamen de kwekerij op spoor na een melding over verdachte personen bij het pand. Bij het pand werd een onderzoek ingesteld en de agenten roken een sterke hennepgeur. In het pand werd een hennepkwekerij met 150 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Het is bekend wie de huurders van het pand zijn. Deze huurders mogen zich dan ook binnenkort verantwoorden op het politiebureau.

Vier bekeuringen voor bestuurders shovel

LEEUWARDEN – Surveillerende agenten zagen vrijdagavond op de Harlingerstraatweg (Leeuwarden-Marssum) een shovel rijden met een onverlichte aanhanger erachter. Op de aanhanger lagen diverse grote hooibalen. De bestuurder met genoemde combinatie werd aan de kant gezet tankstation. Hij kreeg twee bekeuringen voor het rijden op de autoweg en geen verlichting. Hem werd tevens medegedeeld dat hij de aanhanger moest laten staan of het vervoer van de combinatie anders te regelen. Tevens zochten de agenten contact met het bedrijf. Later die avond zagen de agenten toch de combinatie weer rijden. Nu met een andere bestuurder op de shovel. Ook hij kreeg twee bekeuringen. Eén voor ontbreken van de afgeknotte driehoek en één voor het ontbreken van de verlichting. De chauffeur koppelde de aanhanger los en reed vervolgens naar zijn bedrijf.

Rijden onder invloed

JOUSWIER – De politie heeft vrijdagavond op de Lauwersseewei een 26-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De man moest een stop maken omdat een voorganger voor hem moest afremmen. De Dokkumer botste tegen zijn voorganger en belandde vervolgens met zijn auto in de berm. Door nog onbekende oorzaak vatte zijn auto vervolgens vlam. Het voertuig liep dan ook veel schade op. De 26-jarige werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal.

Man aangehouden voor mishandeling

ENGWIERUM – De politie heeft vrijdagavond laat een 27-jarige inwoner van Engwierum aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die avond had de man een 27-jarige inwoner van Metslawier bedreigd en mishandeld. De man deed aangifte en agenten gingen zoeken naar de dader. Hij werd buiten het dorp aangetroffen op een fiets. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor het doen van een valse melding

KOOTSTERSTILLE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige inwoner van Kootsterstille aangehouden. De man had via 1-1-2 contact gezocht met de Meldkamer Fryslân. Hij vertelde tegen de centralisten dat op de Casimirstrjitte iemand was geslagen met een ijzeren staaf en dat het slachtoffer ernstig gewond zou zijn. Toen de agenten arriveerden werden ze aangesproken door de 21-jarige melder. De man duidelijk zichtbaar onder invloed van alcohol en erg vervelend. De 21-jarige ontkende te hebben gebeld, maar hij wist wel van de mishandeling. Agenten maakten een zoekslag door het dorp om het slachtoffer te zoeken. Ondertussen belde de 21-jarige weer met de Meldkamer. Volgens hem zou het slachtoffer in een woning aan de Casimirstrjitte zitten. Onderweg hier naar toe kwamen agenten de 21-jarige tegen met een andere man. Dit was volgens de 21-jarige het slachtoffer. Die ontkende en verklaarde tegenover de agenten dat de inwoner van Kootstertille erg vervelend was en alles had bedacht. En dus onterecht de 1-1-2 had gebeld. Hierop werd de 21-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Strafbaar

Het doen van valse 1-1-2 meldingen is strafbaar en het belast ook nog eens onnodig de telefoonlijnen van de Meldkamer Fryslân. Mensen die echt in nood zijn of snel politie willen spreken bij heterdaadsituaties moeten daardoor langer wachten. Misbruik wordt daarom altijd aangepakt.

Drugshandel in Vogelbuurt aangepakt

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond in de wijk de Vogelbuurt een actie gehouden om de drugshandel in deze wijk aan te pakken.Hetsterke vermoeden bestond dat een 28-jarige inwoner van Drachten vanuit zijn woning in de wijk in drugs dealde. Reden voor de agenten om in actie te komen. Al snel kwam een 18-jarige inwoner van Drachten in beeld. Hij ging de woning binnen en kwam niet veel later weer naar buiten. De man werd staande gehouden en gefouilleerd. Hij bleek in het bezit te zijn van kleine hoeveelheid harddrugs die hij net in de betreffende woning had gekocht. Niet veel later arriveerden er wederom twee personen bij de woning. Ook dit duo verliet de woning al weer snel en vertrok samen met een derde persoon in een auto. De bestuurder kreeg een stopteken. De 24-jarige bestuurder uit Blije en zijn twee passagiers, twee mannen van 24 en 38 uit Ferwert, werden aangehouden voor het handelen en het in bezit hebben van harddrugs. In de auto vonden de agenten namelijk een grote hoeveelheid speed, een weegschaal en een mes. Dit alles werd in beslag genomen. Het trio werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Vervolgens gingen de agenten weer terug naar de betreffende woning in de wijk de Vogelbuurt. De 28-jarige bewoner werd aangehouden. Even als twee bezoekers van 16 en 18 jaar uit Drachten. Het duo was namelijk in het bezit van harddrugs. Dit werd in beslag genomen en ook een hoeveelheid geld dat de 28-jarige bewoner vermoedelijk met de handel had verkregen. Ook deze drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Alleen de 18-jarige man uit Drachten, die als eerste werd aangehouden, mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Tegen hem werd wel proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in deJavastraat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Agenten kregen een melding van geluidsoverlast en gingen naar de betreffende straat. Van geluidsoverlast was geen sprake. Wel zagen ze een man lopen met een elektrische heggenschaar. Bij het zien van de agenten ging hij er vandoor. In de steeg zagen de agenten vervolgens de 27-jarige met een buitenboordmotor lopen. De man kon geen goede verklaring geven waarom hij daar liep met een buitenboordmotor. Na onderzoek bleek dat in de straat een woninginbraak had plaatsgevonden. Het sterke vermoeden bestond dan ook dat daar heggenschaar en buitenboordmotor waren buit gemaakt. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De buitenboordmotor en heggenschaar werden in beslag genomen, maar onder andere ook de auto van de man. Het woninginbrakenteam stelt een nader onderzoek in.

Man aangehouden voor belediging

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Gemeentenplein een 40-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen een man wildplassen in een steeg nabij het Gemeenteplein. De man kreeg een bekeuring. De 40-jarige vond dit maar onzin en begon zich er mee te bemoeien. De man was duidelijk onder invloed van alcohol. Toen de agenten wilden vertrekken, werden ze door de man uitgescholden. Hij kreeg dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen na bedreiging

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Sneek van 29 en 62 jaar en een 37-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. In de Albardastraat had een man met een pistool een aantal mensen bedreigd. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden vertelden diverse buurtbewoners dat de betreffende man samen met twee anderen in een auto er vandoor waren gegaan. Omdat er sprake was van het gebruik van een vuurwapen werd het arrestatieteam gewaarschuwd. Die hield zaterdagochtend vroeg op twee locaties in Sneek de drie verdachten aan. Daarbij werden vier luchtdrukwapens en een mes aangetroffen en in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man bijt vrouw in vinger

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op deBurgemeester Falkenaweg een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man zat met een aantal anderen in een auto en op de Burgemeester Falkenaweg passeerden ze een groepje fietser. Vanuit de auto werd iets geroepen en de fietsers reageerden daarop. De auto stopte en de inzittenden liepen naar de fietsers. Er ontstond duw- en trekwerk en daarbij werd een 18-jarig meisje uit Oudeschoot in haar vinger gebeten. Op dat moment arriveerden twee surveillerende agenten. Op aanwijzing van het meisje werd de 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vissers op de bon voor vissen met aaldoggers

OLDETRIJNE – De politie heeft is in de nacht van vrijdag op zaterdag in samenwerking met Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit in actie gekomen omdat het vermoeden bestond dat op de Linde illegaal op paling werd gevist. Toen de controleurs arriveerden zagen ze twee mannen op het water druk bezig om dobbers, zogenaamde aaldoggers, uit het water te halen. Toen de twee mannen van 74 en 39 jaar uit Zandhuizen aan wal kwamen hadden zij in totaal 19 dobbers bij zich en één paling. De dobbers en paling werden in beslag genomen, waarna de paling weer werd teruggezet in het water. De mannen hadden geen vergunning om met aaldoggers te mogen vissen en ze kregen hiervoor dan ook een bekeuring. Tevens waren zij met aalvistuigen aan het vissen tijdens het aalvangstverbod en hadden zij een paling gevangen en voorhanden. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt omdat dit een misdrijf is. Tevens kreeg de 39-jarige man nog een bekeuring omdat hij twee hengels op de steiger liggen, waarvan één was geaasd met een levend visje. Het vissen met aaldoggers is in Fryslân alleen maar toegestaan voor beroepsvissers. Tevens is het aalvangstverbod momenteel ook van kracht, reden genoeg om hier aandacht aan te besteden.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In vijf gevallen kregen de bestuurders proces-verbaal omdat meer hadden gedronken dan 0,5 promile alcohol. Drie van de vijf gevallen hadden zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Vrijdag 17.00 uur, Gedempte Molenwijk in Heerenveen, een 23-jarige bromfietser uit Heerenveen. De man slingerde nogal met zijn bromfiets. Reden voor de politie om hem te controleren. Hij bleek geen alcohol te hebben gedronken. Wel was hij onder invloed van GHB. Tevens reed hij op een onverzekerde bromfiets. Die werd dan ook in beslag genomen.
*Vrijdag 21.30 uur, Kerkeburen in Makkum, een 29-jarige automobilist uit Makkum, 870 ug/l. De man had een aanrijding veroorzaakt en was doorgereden. Ook daarvoor werd proces-verbaal opgemaakt.
*Zaterdag, 02.30 uur, Posthoornsteeg in Leeuwarden, een 29-jarige automobilist uit Workum, 605 ug/l.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan