Politie berichten van zaterdag 1 mei.

Eilandbewoners plegen snelheidovertredingen
TERSCHELLING- De politie heeft maandag en dinsdag een snelheidscontrole gehouden op de doorgaande weg tussen West-Terschelling en Hoorn. Op deze dagen werden totaal 380 overtredingen geconstateerd. In 2009 werden 250 overtredingen geconstateerd. De aanleiding van de controle was, dat er toch relatief veel verkeersongevallen op deze weg plaats vinden. Op de meeste weggedeelten geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Op andere plekken geldt een maximum snelheid van 60 en 70 kilometer per uur. Veel eilandbewoners gingen in de fout.

Man verliest macht over het stuur
MENALDUM- De politie heeft vrijdagmorgen rond 11.45 uur een eenzijdige aanrijding afgehandeld, waarbij een 85-jarige automobilist uit Menaldum gewond geraakte. De bejaarde automobilist moest voor een bocht afremmen. In plaats van af te remmen gaf de bestuurder gas waardoor hij in paniek raakte. Vervolgens botste hij met auto tegen twee geparkeerde auto’s waarna hij tot stilstand kwam. De man kwam met zijn hoofd tegen de voorruit. Door de botsing raakte de bestuurder in zijn auto bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. Het slachtoffer raakte licht gewond. De bestuurder is voor zekerheid met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door dit ongeval heeft de politie besloten om het rijbewijs van de man in te vorderen.

Onderzoek naar auto-inbraken
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een auto-inbraak en een poging daartoe die woensdagmiddag plaatsvonden op het Bonifatiusplein. Uit één van de auto’s werd een navigatiesysteem weggenomen. Bij de andere auto bleef het bij een poging. Een 37-jarige inwoonster van Oudega(s) en een 26 -jarige inwoner van Leeuwarden deden aangifte.

Twee winkeldieven op heterdaad betrapt
LEEUWARDEN- DE politie heeft een 48-jarige man en een 49-jarige vrouw, beide inwoners van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De winkeldiefstal vond1 woensdagmiddag rond 02.00 uur plaats in een winkel aan de Oostersingel. Medewerkers van de winkel zagen dat het tweetal goederen in een tas stopte. De man rekende wel enkele goederen af maar de vrouw liep langs de kassa met twee tassen. Omdat het personeel dit niet vertrouwde volgden ze de vrouw. Het personeel zag dat ze de tassen in een auto legde. Beide verdachten werden door het winkelpersoneel aangehouden. Inmiddels had het personeel via 1-1-2 de politie gebeld. In de tassen erden diverse gestolen goederen aangetroffen. De beide verdachten werden door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Tegen het duo werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de winkel deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
DOKKUM- De politie heeft woensdagmorgen rond 11.30 uur op de Wylster het rijbewijs van een 22-jarige beginnend bestuurster uit Oostrum ingevorderd. Agenten zagen de vrouw met hoge snelheid in haar auto rijden waarna zij besloten deze te controleren. Zij constateerden dat de vrouw 151 kilometer per uur reed daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van haar rijbewijs werd er proces-verbaal tegen de vrouw opgemaakt.

Burgernetactie voor vermist jongetje
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag een Burgernetactie opgestart, waarbij 1421 deelnemers werden ingeschakeld om uit te kijken naar een jongetje van drie jaar. Het jongetje raakte zijn ouders kwijt in de omgeving van de Vrouwenpoortsbrug. Na 10 minuten vond de moeder haar zoontje weer terug. Wilt u ook deelnemer van Burgernet worden? Kijk op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Geslaagde Burgernetactie naar vermist meisje
LEEUWARDEN- De politie heeft een Burgernetactie opgestart naar aanleiding van de vermissing van een 8-jarig meisje. Zij werd door haar ouders als vermist opgegeven toen zij in de omgeving van het Hoeksterend uit het zicht van haar ouders verdween. Er werden 2342 deelnemers van Burgernet ingeschakeld om mee uit te kijken naar het 8-jarige meisje. Door oplettendheid van een Burgernetdeelnemer werd het meisje teruggevonden en kon met haar ouders worden herenigd.

Stoffelijk overschot vermiste man mogelijk aangetroffen
JISTRUM- De politie heeft vrijdagavond om 19.00 uur een onderzoek in gesteld naar de vermissing van een 69-jarige inwoner van Termunterzijl. De man die met zijn vrouw op de boot in de richting van de Bergumermeer vaarde, kreeg in het Prinses Magrietkanaal even voorbij de brug van de Joost Wiersmaweg, motorpech. Toen hij op de vlonder ging staan om te zien waar het technische probleem zich voor deed, viel de man van boord en kwam in het koude water terecht. De man probeerde nog naar de wal te zwemmen maar verdween onder water. De vrouw waarschuwde direct vrienden die op andere boten meevoeren. Deze mensen waarschuwden daarop direct via 1-1-2 de politie. Een zoektocht door twee duikteams van de brandweer en dregteams van de KLPD leverde geen resultaat op. Het scheepvaart verkeer werd stilgelegd. Zaterdagmorgen werd er door de KLPD met een sonarboot opnieuw naar het lichaam van de man gezocht. Rond 12.00 uur werd een stoffelijke overschot welke vermoedelijk van de vermiste man is, op de plaats van het ongeval aangetroffen.

Koninginnedag 2010 sfeervol verlopen
FRYSLAN -De politie kan tevreden terugzien op een sfeervolle Koninginnedag in de provincie. Door het mooie weer waren er heel veel mensen op de been om de vrijmarkten en andere evenementen te bezoeken. Er deden zich overdag geen noemenswaardige incidenten voor. Wel raakten in de drukte twee kleine kinderen hun ouders kwijt. De politie startte daarom tot tweemaal toe een Burgernetactie op. Beide kinderen werden snel weer teruggevonden. In de nachtelijke uren deden zich een paar incidenten voor. Her en der in provincie werden dan ook enkele aanhoudingen verricht voor kleinere vergrijpen, zoals baldadigheid, vernielingen, eenvoudige mishandeling en het in bezit hebben van een ploertendoder. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Man twee keer aangehouden voor het rijden onder invloed
WOLVEGA- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 43-jarige inwoner van Ossenzijl aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man om 2.35 uur in zijn auto in de Hoofdstraat-west rijden toen zij besloten hem te controleren. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 835 ug/l blies. Vervolgens werd er tegen de man en proces-verbaal op gemaakt en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Vervolgens kreeg de man nog een rijverbod van 10 uur. Daarna werd de automobilist door de agenten heengezonden. Toen de agenten een uur later opnieuw in de Hoofdstraat-west reden, zagen zij de bestuurder opnieuw in zijn auto rijden. De man werd opnieuw aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij op de ademanalyse 760 ug/l blies. Daar werd opnieuw proces-verbaal tegen de 43-jarige opgemaakt voor het rijden onder invloed voor het besturen van een auto terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Daarnaast werd ook zijn auto in beslag genomen Naar alle waarschijnlijk zal het rijbewijs van de inwoner uit Ossenzijl ongeldig worden verklaard omdat de man eerder onder invloed had gereden.

Man gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond een aanrijding op de A32 ter hoogte van de Werpsterhoek afgehandeld. Daarbij raakte een 47-jarige inwoner van Urk gewond. De bestuurder, die voor de stoplichten stond te wachten, werd toen hij bij groen licht optrok, van achteren aangereden door een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden. De Urker raakte daarbij gewond aan zijn nek en moest per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man gewond na val met fiets
DAMWALD- Dè politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan een 49-jarige inwoner van Damwald hulp verleend nadat hij met zijn fiets was gevallen. De man was met zijn fiets tegen een stoeprand gefietst waarna hij ten val en met zijn hoofd tegen een muurtje terecht kwam. Daarbij liep het slachtoffer een hoofdwond op. De fietser is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man onder invloed met auto te water
FEANWALDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige beginnend bestuurder uit Damwald aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en voor het veroorzaken van een ongeval. Rond 01.00 uur kregen de agenten een melding van auto te water aan de Oastein. Toen zijn ter plaatse kwamen, bleek er niemand meer in het voertuig aanwezig te zijn. Toen de agenten een onderzoek instelden troffen zij de bestuurder aan op een adres in Feanwalden. Al snel blee dat de 22-jarige alcohol had gedronken. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 600 ug/l blies. Naast een proces-verbaal werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Acht bestuurder hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Vrijdag, 20.30 uur, Waldwei in Garyp, een 39-jarige automobilist uit Drachten. Hij blies 840 ug/l.
Vrijdag, 22.00 uur, Johan Willem Frisostraat in Sneek, een 57-jarige bromfietser uit Sneek. Hij blies 655 ug/l.
Vrijdag, 23.48 uur, Achter de Hoven in Leeuwarden, een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder blies 845 ug/l.
Zaterdag, 00.38 uur, op de Groningerstraatweg in Leeuwarden, een 20-jarige beginnende bestuurder uit Munein. De man die op zijn bromfiets reed blies 410 ug/l.
Zaterdag, 01.00uur, op de Wijnhornsterweg in Leeuwarden, een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man blies 610 ug/l.
Zaterdag, 01.10 uur, op de Greunsweg in Leeuwarden, een 42-jarige bromfietser uit Leeuwarden. De man blies na controle 730 ug/l.
Zaterdag, 03.45 uur, Hertog van Saxenlaan in Franeker, een 36-jarige automobilist uit Franeker. Hij blies 700 ug/l.
Zaterdag 03.44 uur, Lemmerweg in Sneek, een 25-jarige automobilist uit Sneek. De man blies 625 ug/l.[/bullets]

112Fryslan