Politieberichten van zaterdag 1 januari 2011.

Jongen gewond bij carbidschieten
DONKERBROEK- De politie onderzoekt een incident dat vrijdagmiddag rond 13.30 uur plaatsvond op een grasveld aan de Spoorstraat. Hier waren vier jongemannen in de leeftijd van 15 en 16 jaar bezig met carbidschieten. De jongens hadden twee carbidbussen op hun kop gezet waarna een 15-jarige inwoner van Donkerbroek het carbid met aansteker te ontsteken. Door de explosie knalde de melkbus tegen het hoofd van de jongeman. Hij werd met hoofdletsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG. De Opperhaudmade moest tijdelijk voor het voor het verkeer worden afgesloten.

Twee gewonden bij aanrijding
JOURE- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de oorzaak van aanrijding op de A7 nabij het Verkeersplein Joure. Daarbij waren drie auto’s betrokken bij een kop-staart aanrijding. Een 57-jarige automobiliste uit Edam raakte gewond. Zij botste tegen de auto van een 52-jarige automobiliste uit Amsterdam die op haar beurt tegen de auto botste die bestuurd werd door een 58-jarige inwoner van Sneek. De passagier, een 52-jarige vrouw uit Sneek raakte gewond. Van de vier betrokkenen werden drie slachtoffers per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen met borst, nek en armletsel.

Geld en sieraden weg bij woninginbraak
OOSTERWOLDE- De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Nanningaweg die in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag tussen 20.00 uur en 3.30 uur plaatsvond. Toen de bewoners thuiskwamen zagen zij dat het raam van een deur vernield was. De woning bleek overhoop te zijn gehaald. De inbrekers namen geld en sieraden mee. De eigenaar een 59-jarige inwoner deed aangifte.

Geld en sieraden weg bij woninginbraak
WOLVEGA- De politie onderzoekt een woninginbraak die vrijdagavond tussen 18.45 uur en 20.15 uur plaatsvond in een woning aan de Bremstraat. De inbreker kwam de woning via een raam aan de achterzijde binnen. Er werden geld en sieraden weggenomen. Een 73-jarige inwoner van Wolvega deed aangifte.

Man gewond bij steekpartij
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt en zware mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond in de Auke Stellingwerfstraat. In de woning in deze straat kregen een 33-jarige en een 41-jarige inwoner van Leeuwarden ruzie met elkaar. Toen beide mannen op een gegeven moment buiten op straat waren ging de ruzie door. Vervolgens werd de 33-jarige Leeuwarder door de 41-jarige verdachte aangevallen en met een mes gestoken. De man raakte daardoor gewond. Hij werd door familie overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte werd even later in de woning aangehouden. Hij werd voor verhoor ingesloten.

Automobilist rijdt fietsers aan
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een aanrijding die in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.52 uur plaatsvond op de Willemskade. Hierbij werden een 18-jarige en een 19-jarige inwoner van Leeuwarden door de bestuurder van een blauwe Volkswagen, type Golf aangereden. De twee fietsers kwamen uit de richting de Prins Hendrikkade toen zij ter hoogte van het Beursplein werden aangereden. In de auto zaten 3 a 4 personen. De bestuurder reed door en parkeerde zijn voertuig in de Zuiderstraat waarna de inzittenden, zonder zich over de gewonde fietsers te bekommeren, wegliepen. De slachtoffers werden door het gewaarschuwde ambulance personeel onderzocht. Zij konden na onderzoek huiswaarts keren. De auto werd in beslag genomen.

Carbidcanon in beslag genomen
AKKRUM- De politie heeft vrijdagmorgen op de Spikerboor een “carbidcanon” in beslag genomen. Rond 11.00 uur zagen de agenten na een tip een aantal mannen met een carbidcanon van 10 meter lengte en met een diameter van 80 centimeter carbidschieten. Hier ontstond een felle harde knal waarbij het deksel over een lengte van 200 meter wegschoot. Tegen de eigenaar, een 28-jarige van Akkrum werd proces-verbaal opgemaakt. Het “canon” werd in beslag genomen.

School uitgebrand
MIDLUM- De politie onderzoekt de oorzaak van een brand in een voormalige school aan de Hopmansweg. Op Nieuwjaarmorgen, om 06.00 uur ontstond er brand in de voormalige school die leeg stond. Doordat het vuur snel op zich heen greep werden de bewoners van de naast gelegen bejaardenwoningen en een achter gelegen woning gewaarschuwd. In de bejaarden woningen bleek er niemand thuis te zijn terwijl uit de andere woning een gezin werd geëvacueerd. Tijdens de brand kwam geen asbest vrij. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Man aangehouden voor mishandeling
JOURE- De politie heeft vrijdagmorgen rond 06.00 uur een 19-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van mishandeling. Toen agenten op de Vegelinsweg stonden hoorden zij geschreeuw. Ter plaatse bleek dat een 18-jarige inwoner van Joure een paar klappen had gehad. Agenten zagen de verdachte weg rennen waarna hij even later kon worden aangehouden. Hij werd ingesloten in het politiebureau en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vijf mannen aangehouden
WOLVEGA- De politie heeft vijf mannen in de leeftijd van 16,19,19, 19, 20 jaar allen inwoners van Wolvega op de Van Harensstraat en het Pastorieplein aangehouden. De mannen worden ervan verdacht openlijke geweldpleging, verzet, belediging, openbare schennis en vernieling te hebben gepleegd. De mannen gedroegen zich erg vervelend en ontstaken een vreugdevuur. Hierna werden fietsen en reclameborden op het vuur gegooid. Toen de agenten de mannen hierop aanspraken werden zij uitgescholden en werd er met vuurwerk en lege en volle bierflessen naar hen gegooid. Vervolgens probeerden de mannen een kar met hout op het vuur te rijden. De mannen werden vervolgens na een assistentie van Mobiele Eenheid aangehouden. De politie onderzoekt deze zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Mannen aangehouden voor mishandeling
SNEEK- De politie heeft een 53-jarige en een 25-jarige inwoner van Sneek op het Kruirad aangehouden op verdenking van mishandeling. De beide mannen sloegen elkaar tijdens een ruzie. Vervolgens werden overgebracht zij naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Vader en zoon aangehouden
DRACHTEN- De politie heeft een 57-jarige en 28-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging, mishandeling en verzet. Eerder die avond hadden de vader en zoon ruzie gehad in een woning aan de Alferhof. Toen de agent de 28-jarige verdachte wilde aanhouden bedreigde en sloeg hij daarbij de agent. De vader bemoeide zich vervolgens met de aanhouding. Hij werd vervolgens ook aangehouden. De agent raakte gewond. beide verdachten werden voor verhoor ingesloten.

Aangehouden voor belediging
SNEEK- De politie heeft nieuwjaarsmorgen een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van belediging. De man maakte een paar agenten in de Kruizebroederstraat voor rotte vis uit. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en kreeg een boete van 500 euro waarna hij werd heengezonden.

Man aangehouden voor mishandeling en vernieling
OUDEBILDTZIJL- De politie heeft oudejaarsdag in de Krelis Annastraat een 43-jarige inwoner van Oudebildtzijl aangehouden op verdenking van mishandeling van een 52-jarige vrouw en van vernieling van een paar auto’s. Het slachtoffer liep een gebroken neus op. De man werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN- De politie heeft nieuwjaarsmorgen om 03.55 uur een 24-jarige inwoner van Leeuwarden op de Nieuwestad aangehouden. Hij wordt ervan verdacht agenten te hebben beledigd terwijl zij vechtende partijen aan het scheiden waren. De man werd ingesloten in het politiebureau waar hij na verhoor een fikse boete van ongeveer 500 euro verwachten.

Man aangehouden voor vernieling van raam
BURGUM- De politie heeft een 22-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van vernieling van een raam van de sporthal aan de Lohmanlaan. De verdachte werd eerder die avond uit de sporthal gezet omdat hij zich erg vervelend gedroeg. Vervolgens vernielde hij het raam. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Hij zal de schade moeten betalen. De eigenaar deed aangifte.

Man deelt kopstoot uit
LEEUWARDEN- De man heeft in de nacht van de vrijdag op zaterdag een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij op de Nieuwestad en 24-jarige inwoner van Amsterdam zou hebben mishandeld. De man deelde na een woordenwisseling een kopstoot uit. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachte werd ingesloten in het politiebureau.

Portier met dood bedreigd
LEEUWARDEN- De politie heeft Nieuwjaarsmorgen om 03.45 uur een 39-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van dat hij een portier van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad met de dood had bedreigd nadat hij de toegang tot het bedrijf was ontzegd. De man werd ingesloten in het politiebureau en er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Aanhouding na vechtpartij
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 19-jarige (woonplaats niet bekend) en een 26-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Surveillerende agenten zagen op de Noordkade dat de verdachten waren betrokken bij een vechtpartij. Beide werden aangehouden waarbij tegen de 19-jarige pepperspray werd ingezet omdat hij zich hevig verzette bij zijn aanhouding. De 19-jarige sloeg daarbij een politieagent. Door de pepperspray staakte zijn verzet en werden beide mannen overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Vernieling
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond een 35-jarige, een 36-jarige en een 37-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling op de Sander Israelsplein. Surveillerende agenten op de fiets zagen dat de drie verdachten om een gele afvalbak stonden. Er werd iets brandends in de bak gegooid waar na een knal de afvalbak explodeerde. De drie liepen snel weg maar konden worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft oudejaarsdag en nieuwjaarsdag op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]19.33 uur, Noordvliet in Leeuwarden, 35-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 625 ug/l.
20.25 uur, Singel in Sneek, 41-jarige man uit Sneek, 235 ug/l, na controle van de gegevens van de verdachte bleek dat de Sneeker nog een boete had openstaan voor 168,75 euro. Het rijbewijs werd daarop ingenomen en kan weer worden teruggekregen als de boete is betaald.
23.20 uur, James Wattstraat in Leeuwarden, 27-jarige man uit Leeuwarden, 685 ug/l.
06.00 uur, Ljouwerterdyk in Marrum, 31-jarige bromfietser uit Marrum, 410 ug/l, betrof een beginnend bestuurder.[/bullets]

Bestuurder weigert blaastest
HARLINGEN – De politie heeft Nieuwjaarsochtend een 43-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van het weigeren van een vordering. Surveillerende politieagenten wilden de man in zijn personenauto controleren op het rijden onder invloed. Op de Romastraat volgde een stopteken. De bestuurder weigerde mee te werken aan een blaastest. Hierop werd hij aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig waarbij agenten pepperspray moesten gebruiken om de man onder controle te krijgen. Uiteindelijk kon hij geboeid worden en werd hij overgebracht naar het politiebureau. Voor nader onderzoek werd hij ingesloten.

Inbraak in 25 tuinhuisjes
SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak en vernieling in het gebouw van de volkstuinvereniging aan de Christaan Schotanusstraat. Ook werden op het terrein 25 tuinhuisjes opengebroken. De inbraken en vernielingen hebben plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling tussen vrijdagavond 16.30 uur en zaterdagochtend 10.00 uur. Uit het verenigingsgebouw werd een mobiele telefoon weggenomen en werden er vernielingen aangebracht door het leegspuiten van een brandblusser. Een 59-jarige man uit Sneek heeft namens de vereniging aangifte gedaan. Momenteel wordt in samenwerking met de eigenaren van de tuinhuisjes geïnventariseerd wat er vernield en/of is weggenomen.

112Fryslan