Fryslân, 01-08-2009 • Politieberichten van vrijdag 31 juli 07.00 uur tot zaterdag 1 augustus 11.00 uur

Burgum: verdachte bekend diefstallen uit boten en diefstal van boot
De politie heeft met de aanhouding van een 31-jarige inwoner van Ter Kaple zeven diefstallen uit boten en één diefstal van een boot opgelost. De 31-jarige man zit nog in voorlopige hechtenis.
Op 15 juli zag een 26-jarige inwoner van Joure zijn gestolen boot liggen aan een afmeersteiger in de Burgumermar liggen. De Jouster waarschuwde direct de politie via 1-1-2. De agenten gingen met een politieboot naar de betreffende steiger. In de boot lag op dat moment de 31-jarige verdachte. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de verhoren bekende de man dat hij de boot in Goingarijp had gestolen. Daarnaast bekende de 31-jarige dat hij in de periode van 14 juni tot en met 28 juni uit zeven boten goederen had gestolen zoals benzinetankjes, een tv, etenswaren, een accu en een jerrycan met benzine. Deze diefstallen vonden plaats in onder andere Drachten, Goingarijp, Grou en Earnewâld. De inwoner van Ter Kaple werd in opdracht van de officier van de justitie voor de rechter-commissaris geleidt. Die bepaalde dat hij in voorlopige hechtenis moest blijven.

Wolvega: politie rondt onderzoek grafschennis af.
De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van Wolvega van 16 en 17 jaar een groot aantal vernielingen in het dorp opgelost. De 17-jarige verdachte werd afgelopen dinsdagmiddag aangehouden. Een 14-jarige plaatsgenoot werd woensdagochtend vroeg aangehouden. Tijdens het onderzoek bleek dat hij niets met de vernielingen te maken had. Hij mocht na het verhoor het politiebureau verlaten. Tijdens de verhoren van de 14- en 17-jarige jongens kwam een 16-jarige jongen uit Wolvega in beeld. Hij werd woensdagmiddag aangehouden. Na verhoor bekende hij direct de vernielingen op de Algemene Begraafplaats aan de Steenwijkerweg. De 17-jarige bekende vervolgens ook. Daarnaast verklaarden de twee tegenover de rechercheurs dat ze ook verantwoordelijk waren voor de vernielingen in de Heidebuurt. De beide verdachten waren volgens eigen zeggen in de bewuste nacht onder invloed van alcohol. De jongens zijn in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gepleegde vernielingen
De vandalen richtten in de nacht van vrijdag 10 juli op zaterdag 11 juli een chaos aan op de begraafplaats en vernielden meer dan 25 grafstenen. De grafzerken werden platgegooid of totaal vernield. Ook werden bloemen, grafmonumenten en bloempotten vernield. Ook elders in Wolvega werden een groot aantal vernielingen gepleegd. Op hun route werden auto’s, tuinlantaarns en een brievenbus vernield. Verder werden de ruiten van een woning aan de Erica en de Fuchsiastraat ingegooid.

Oproep getuigen
In het kader van het onderzoek naar de vernielingen op de begraafplaats, werden 900 brieven aan omwonenden gestuurd. In die brief verzocht de politie aan omwonenden om contact met op te nemen wanneer ze iets gezien of gehoord hebben. De brief leverde een aantal tips op en ook de media-aandacht zorgde ervoor dat de zaak in een stroomversnelling kwam.

Fryslan: de politie zoekt getuigen van snelvaarder
De politie is op zoek naar mensen die getuige waren van de snelle vaart van een 41-jarige schipper uit Opeinde. Na een lange achtervolging werd hij dinsdagmiddag in Drachten aangehouden. Tijdens de achtervolging werden zeer hoge snelheden gehaald, vermoedelijk op sommige plaatsen met 100 kilometer per uur. Het was druk op de Friese wateren en daarom hebben veel mensen gezien wat er die middag tussen de Wijde Ee en Drachten plaatsvond. De politie komt graag in contact met deze getuigen. Zij kunnen daarvoor bellen met 0900-8844. Ook mensen die schade aan hun boot hebben opgelopen door dit incident worden verzocht contact op te nemen met de politie.

De gebeurtenis en de route
De man voer dinsdag 28 juli aan het einde van de middag met zijn gezin in een speedboot over de Wijde Ee nabij Burgum. De bemanning van een politieboot zag de speedboot met hoge snelheid aankomen. Op het Prinses Margrietkanaal kreeg de 41-jarige schipper dan ook een stopteken. Hij negeerde dit stopteken en ging er vandoor in de richting van de Burgumermar. Inmiddels voer er een andere politieboot op de Burgumermar in de richting van het Prinses Margrietkanaal. Deze politieboot werd bijna geramd door de schipper uit Opeinde. De man trok vervolgens zijn gashendel open en met hoge snelheid ging hij er vandoor. Beide politieboten hadden inmiddels de achtervolging ingezet. Tijdens deze achtervolging konden de politieboten de snelle speedboot met veel moeite bij houden. De vluchtende schipper heeft vermoedelijk op enkele stukken tegen de 100 kilometer per uur gevaren, een overschrijding van maar liefst zeven keer de toegestane snelheid. Via de Burgumermar ging het op naar Eastermar. Via de Lits, De Leijen en het Opeinderkanaal voer de man naar Drachten. Door een goede samenwerking tussen de bemanning van de twee politieboten, de medewerkers van de meldkamer en de agenten op de wal kon de 41-jarige Opeinder op de Steven in Drachten worden aangehouden. Hij had de speedboot daar op een trailer gezet en was bezig om deze achter zijn auto te koppelen. De trailer met daarop de boot werd dan ook direct in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de schipper onder invloed van alcohol verkeerde, werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. Hier blies hij 560 ug/l, goed voor een vaarverbod van vier uur en een proces-verbaal. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt voor het varen met veel te hoge snelheid en het gevaar dat dat met zich meebrengt.

Terschelling: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 19-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling die plaatsvond op de Oosterburen en op andere plaatsen. De verdachte zou zich schuldig hebben gemaakt aan handtastelijkheden ten aanzien van vrouwen. Toen een vriend van de 22-jarige aangeefster uit Twijzelerheide hier iets van zei, kreeg hij een klap in zijn gezicht waarna zijn tand afbrak en een scheur in zijn lip opliep. De verdachte werd even later op een camping aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd verhoord. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij werd van de camping verwijderd.

Leeuwarden: snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige man uit Goutum. Tijdens een snelheidscontrole op de N31/N32 ter hoogte van Goutum passeerde de automobilist met 126 kilometer per uur. Op deze weg geldt een maximum toegestane snelheid van 70 kilometer per uur. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Zwaagwesteinde: aanrijding tussen twee fietsers
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding op het Sennaerspad afgehandeld. Op het smalle fietspad waren twee fietsers, komende vanuit tegenovergestelde richtingen tegen elkaar aan gefietst. Heirbij was een 74-jarige vrouw uit Kollum met haar hoofd op de weg terechtgekomen. Zij is met nog onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De andere betrokken fietser, een 55-jarige man uit Dokkum was erg geschrokken maar kon zijn weg weer vervolgen.

Sneek: slagboom tegen het hoofd
De politie heeft vrijdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Dompleane. Een 79-jarige man uit Sneek was met zijn vrouw onderweg naar het centrum van Sneek om een bakje koffie te gaan drinken. Toen hij een parkeerterrein op fietste zag hij de openstaande slagboom niet naar beneden gaan en kreeg deze tegen zijn hoofd. De man kwam hierdoor ten val en werd, met letsel aan zijn gezicht, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: verkeersongeval met dodelijke afloop
Een 24-jarige man uit Leeuwarden is vrijdagavond omstreeks 21.10 uur ten gevolge van een verkeersongeval overleden. De motorrijder reed over de Junokade in de richting van de Plutoweg toen hij vermoedelijk een zogenaamde ‘wheelie’ maakte. Ook reden er twee andere auto’s op de Junokade. Tijdens het maken van de ‘wheelie’ ziet de motorrijder de andere twee auto’s niet. Op dat moment haalde een andere personenauto met een 20-jarige Leeuwarder en een 29-jarige stadsgenoot de twee andere auto’s in en belandde op het linkerdeel van de weg waardoor een aanrijding met de motorrijder het gevolg is. Door de frontale aanrijding werd de man van zijn motor geslingerd en belandde vele meters verderop tegen het hekwerk. Het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Ter plaatse bleek dat de twee inzittenden van de personenauto die werd aangereden, weg waren gereden van de plek van de aanrijding. Na onderzoek konden de twee worden aangehouden voor betrokkenheid bij het ongeval. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Daarbij wordt ook onderzocht of de inzittenden onder invloed van alcohol of drugs verkeerden. Door het Bureau Verkeers Ongevalsanalyse wordt het onderzoek voortgezet naar de toedracht van het ongeval.

Dokkum: vechtpartij in horecagelegenheid
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige man uit Damwoude aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Markt was eerder die avond een vechtpartij ontstaan. Een groep acht jongeren had ruzie gehad in de horecagelegenheid en was door de eigenaar het pand uitgezet. Vervolgens ging de groep met geweld weer naar binnen. Er werd een fiets naar binnengegooid en er ontstond een vechtpartij. De 24-jarige vrouw, mede eigenaar wilde een verklaring van de jongeren. Toen werd zij door de verdachte met een barkruk op het hoofd geslagen. De ambulance kwam ter plaatse die vervolgens de vrouw heeft meegenomen naar het ziekenhuis in Dokkum voor nader onderzoek. Getuigen konden een goed signalement geven van de verdachte. Deze was zelf ook gewond geraakt. Door meerdere eenheden werd een zoektocht gestart. Zij troffen hem aan op het parkeerterrein van het ziekenhuis, waarna hij direct werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na behandeling werd hij voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Harlingen: inbraak in auto
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag in een personenauto op de Westerzeedijk. Surveillerende agenten zagen dat van de auto het achterraam vernield was. In de auto bevond zich een man die na het zien van de agenten het direct op een lopen zetten. Na een achtervolging verloren zij de man uit het oog. Meerdere politie-eenheden, waaronder een politiehond werden ingezet om een zoektocht te maken. Het leidde niet tot het aantreffen van de verdachte. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen. Het is nog onduidelijk over er iets is weggenomen.

Drachten: man beledigt politieagenten
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van belediging. De man was vervelend tegen een groepje, dat wilden vertrekken met een taxi. De politie werd gealarmeerd. De taxibus kon vertrekken. De vervelende man werd aangesproken door agenten. Daarbij gebruikte hij beledigende woorden in de richting van de agenten waarvoor hij werd aangehouden voor belediging. Op het politiebureau, waar hij werd ingesloten, bleek hij een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich had. De wiet is in beslag genomen. Na verhoor werd hij heengezonden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: politie houdt man aan voor bedreiging met vuurwapen
De politie heeft in de nacht van vrijdagavond een 28-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. Op de Westersingel had eerder die avond een woordenwisseling plaatsgevonden. Daarbij had de verdachte een op een vuurwapen gelijkend voorwerp uit zijn broeksband had gehaald en hiermee de bedreiging hebben geuit. Een 16-jarige man deed hiervan aangifte bij de politie. Op basis van het signalement en de verklaring van de aangever maakte agenten in het centrum een zoekslag naar de Sneker. De man werd later op de avond aangehouden. Voor nader onderzoek is de man in gesloten. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: Negen schippers onder invloed
De politie (politie Fryslân en de Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten) heeft van vrijdag 31 juli op zaterdag 1 augustus 2009 in samenwerking met de Provinciale Waterstaat een alcoholcontrole gehouden in op het Sneekermeer en de Houkesloot en omgeving. Negen schippers van pleziervaartuigen hadden teveel alcohol gedronken. Tegen hen en in 15 andere gevallen is proces-verbaal opgemaakt.

In totaal zijn 114 schippers gecontroleerd op alcohol. De schippers die teveel hadden gedronken zijn voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau van de Waterpolitie in Sneek.

De controles worden gehouden om het drankgebruik bij schippers tijdens de Sneekweek tegen te gaan en daarmee de veiligheid op het water te verhogen. Op het water is het maximum toegestane alcoholpromillage voor schippers of bestuurders 0,8 promille. Ook bij de pleziervaart, vooral met snelle motorboten, is bekwaam en snel reageren zeer belangrijk.

Daarnaast is 15 keer proces-verbaal opgemaakt voor o.a. varen met een snelle motorboot onder de 18 jaar (4), waterskiën (1), geen gebruik maken van de dodemansknop (2), varen zonder verlichting (1), het ontbreken van de registratie van een snelle motorboot (3), niet tonen registratiebewijs (2), en het bezit van een laserpen (1). Deze is in beslag genomen.

De controle is uitgevoerd van 17.00 tot 02.00 uur, waarbij een groot vaartuig, vijf opvallende speedboten, een onopvallende speedboot en een waterscooter zijn ingezet. Aan de controle namen zo’n 20 medewerkers van politie en Provinciale Waterstaat deel.

112Fryslan

})