LEEUWARDEN – Na een plofkraak op een geldautomaat aan de Lieuwenburg, zijn een aantal bovengelegen woningen ontruimd wegens ontploffingsgevaar.

Een nog onbekende persoon sloeg op een scooter in de nacht van donderdag op vrijdag rond kwart over vier toe. Mogelijk met explosieven werd de geldautomaat opgeblazen en werd een deel van de gevel weggeblazen. De woningen boven de geldautomaat werden ontruimd, de bewoners zijn later elders opgevangen. De hulpdiensten schaalden op naar grip 1.

Bij de plofkraak zijn explosieven gebruikt. De  Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plaatste gekomen, omdat er mogelijk nog explosieven aanwezig waren. Het is nog onduidelijk of de daders buit hebben gemaakt. Het (sporen)onderzoek aan de pinautomaat kan pas starten als het veilig is.

Tijdens de zoekactie naar de plofkrakers is er één verdachte aangehouden in Leeuwarden. De politie onderzoekt wat zijn betrokkenheid is bij dit incident.

Update: De verdachte blijkt onschuldig te zijn. De omgeving is inmiddels vrij gegeven, de gevel zal nog hersteld moeten worden en is daarom nog afgezet. Bewoners zijn weer teruggekeerd naar hun woningen.