HINDELOOPEN – Door rookmelders werden bewoners dinsdagochtend tijdig gewekt toen er brand uitbrak in hun woning aan de Buren.

De brand werd rond 5:00 uur in de vroege ochtend opgemerkt dankzij de rookmelders. Brandweer Workum trof ter plaatse een felle binnenbrand aan met veel rookontwikkeling. Vanwege de kans op uitbreiding naar naastgelegen woningen schaalde de bevelvoerder op naar middel-brand. Brandweer Parrega kwam daarop ter plaatse met een tweede tankautospuit om de brand te bestrijden, ook de hoogwerker uit Bolsward kwam ter plaatse. De brandweerlieden hadden na een korte inzet het vuur al snel onder controle en gingen vervolgens op verkenning in de woning en hierbij vonden zij de kat van de bewoners die de brand helaas niet had overleefd.

Dat rookmelders zich al vaker hebben bewezen als onmisbaar in een woning bleek vanochtend zeker weer het geval te zijn. Doordat de bewoners op tijd zijn gewekt door de rookmelders, was de vluchtroute naar buiten nog vrij van verstikkende rook. Dit verhoogd de overleveningskans tijdens een woningbrand enorm. Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders ook verplicht op elke verdieping in de woning.
De brand is ontstaan in een pottenbakkersoven achter de woning. De woning liep veel schade door de brand op, stichting salvage is opgeroepen om de bewoners te helpen.

Redactie