BURGUM – Een felle brand heeft vrijdagmiddag grote schade veroorzaakt in een woning aan De Kastanje.

Het vuur brak omstreeks drie uur uit, waarna de brandweer van Burgum en de hoogwerker uit Leeuwarden werden opgeroepen. Omdat het niet bekend was of er nog mensen in de woning waren, werd er opgeschaald naar middelbrand, waardoor er vanuit De Westereen nog een tankautospuit werd aangeleverd.

Ter plaatse bleek er een forse binnenbrand te woeden, waarbij veel rookontwikkeling ontstond. Er was niemand meer aanwezig in de woning. De brandweer heeft het vuur geprobeerd te blussen met een binnenaanval, maar dit slaagde niet, doordat er veel materiaal in de woning aanwezig was, met veel vuur als gevolg. De brandweerlieden zijn vervolgens van buiten gaan blussen.

Door de hitte is de gasleiding geknapt, waardoor het vuur moeilijk uit te krijgen was. Netbeheerder Stedin is ter plaatse gekomen om het gas af te sluiten, zodat de brandweer het vuur onder controle kon krijgen. De brandweer is nog de gehele avond bezig geweest met bluswerkzaamheden.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Over de oorzaak is niets bekend. De omgeving werd door de politie ruim afgezet. De rook heeft zich verspreid door het hele huizenblok, waardoor meerdere woningen onbewoonbaar zijn geraakt. Voor deze bewoners is elders onderdak gezocht.

Hendrik Dijkstra