Woning naast loodsen in de as gelegd

MINNERTSGA – Door een grote brand is zondagmiddag een woning aan de Lange Dyk verwoest. De brandweer is lang bezig geweest met blussen.

Rond kwart over 1 werd de brandweer van Menaldum opgeroepen voor een woningbrand. Een kwartier later werden een extra tankautospuit uit Sint Annaparochie en een hoogwerker uit Leeuwarden gealarmeerd. Later zijn ook de korpsen Franeker en Harlingen gealarmeerd om met een extra tankautospuit en het groot water transport ter plaatse te komen. Het groot water transport kan over grote afstand bluswater transporteren wat met een dompelpomp uit bijvoorbeeld een meer of kanaal gehaald wordt.

De woning staat naast drie loodsen met onder andere paarden erin. Omdat de woning al snel als verloren beschouwd moest worden, zette de brandweer in op behoud van de drie loodsen. Tien paarden werden uit voorzorg in veiligheid gebracht. De andere twee loodsen zitten vol met vleeskuikens.  Er waren vlammen zichtbaar die uit het dak van de woning kwamen. De hoek Hearewei /Langedyk werd afgezet. De brandweer adviseerde: “Blijf uit de rook, sluit ramen en deuren, rook is altijd gevaarlijk”.

De rook trok door gunstige windrichting over de weilanden en daardoor niet over de paarden en loodsen. Rond 15:30 werd het sein brand meester gegeven. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de drie loodsen en is nog enige tijd bezig geweest met nablussen. Er is niemand gewond geraakt, wel kwam er een ambulance uit voorzorg ter plaatse.

Tijdens deze brand hadden wij een live item online wat regelmatig werd bijgewerkt, dat is hier te vinden.

Ytzen Korf