BRITSUM – Donderdagmorgen om 10:19 werd de brandweer van Stiens gealarmeerd voor een woningbrand op de Aldlansdyk in Britsum.

Bij aankomst werd al snel opgeschaald naar “middelbrand” en werden een tankautospuit en hoogwerker van Leeuwarden gealarmeerd. De hoogwerker werd geannuleerd omdat er grote bomen voor de woning stonden en waardoor dit voertuig weinig uit zou kunnen richten. De brand werd van buitenaf geblust omdat een binnenaanval niet meer mogelijk was.

De woning brandde van boven geheel uit en liep beneden vooral waterschade op. Een zijgevel die los zat werd door de brandweer neer gehaald. Vermoedelijk is de brand in de meterkast of gang begonnen.

Enexis en Liander hebben gas en stroom afgesloten, de stichting Salvage heeft de eerste opvang voor de bewoners geregeld. Rond twee uur vertrok de brandweer weer naar de kazerne. De woning moet als verloren worden beschouwd.

Nabluswerk

Rond 17:00 uur werd de brandweer van Stiens verzocht om na te gaan blussen op het brandadres. Onder de dakpannen bleek nog wat te smeulen ; de brandweer heeft onder het dak nog water gespoten en met een warmtebeeldcamera gecontroleerd of het echt uit was. Na ongeveer een half uur keerde de brandweer terug naar de kazerne.

112Fryslan