HIJUM – Vrijdagavond om 21:43 uur kreeg de brandweer Stiens een oproep van een woningbrand op De Loane in Hijum.

Daar aangekomen kwamen de dikke zwarte rookpluimen uit de ramen van de woning.

De brandweer is gelijk met perslucht en 2 brandspuiten naar binnen gegaan om te blussen. De bewoner van het pand liep verward buiten rond, en was waarschijnlijk onder invloed van drank. Hij werd later opgevangen door de politie die voor hem een ambulance had gebeld omdat hij brandwonden had aan zijn handen. De bewoner is door het ambulancepersoneel naar het MCL in Leeuwarden gebracht voor verdere behandeling.

De naastgelegen woning liep rookschade op, de deur van deze woning werd geforceerd om te kijken of daar nog mensen in waren, dit was niet het geval bleek achteraf.

Oorzaak van de brand is waarschijnlijk onvoorzichtigheid van de bewoner, deze was voor de brand met zijn scooter bezig en met benzine. De benzine heeft door onbekende oorzaak vlam gevat. Zowel de keuken als de woonkamer zijn geheel uitgebrand en de woning was niet meer bewoonbaar. Stichting Salvage was ter plaatse om onderdak te regelen voor de bewoner. Het konijn dat binnen stond heeft de brand overleefd en kreeg onderdak bij de buren.

De gemeente was opgeroepen om zout op de weg te strooien, vanwege het bluswater was de straat erg glad geworden.

Hierna heeft de brandweer alles weer ingepakt en is terug gekeerd naar de kazerne.

112Fryslan