DOKKUM – Donderdag is een woning op het AZC aan de Parklaan in Dokkum volledig uitgebrand. De brand werd rond 9.20 uur ontdekt in de woning en bij aankomst van de brandweer stond het huis vol rook.

Terwijl de brandweer een binnenaanval deed, waren alle bewoners van het blok van tien huizen geëvacueerd door de bedrijfshulpverleners van het AZC. Ook het blok erachter werd op tijd ontruimd. In totaal zijn er 24 mensen zijn geëvacueerd. De brand in de woning dreigde over te slaan naar twee andere woningen, maar dat wist de brandweer te voorkomen De brand was enorm heftig waardoor de binnenaanval werd gestaakt en de brandweer van buiten begon te blussen. De vlammen sloegen rond 9.40 uur door het dak. In een halfuur tijd werd er door de brandweer opgeschaald naar ‘grote brand’ maar rond 10.00 uur was de brand al onder controle. Ton Baas, plaatsvervangend burgemeester van de gemeente Dongeradeel, liet zich op het AZC informeren over de brand en de gevolgen informeren.

Het asielzoekercentrum in Dokkum sluit per 1 maart 2009. De 30 bewoners van de unit werden opgevangen in de recreatieruimte van het centrum, maar kunnen later elders in het centrum geherhuisvest worden. De brand is vermoedelijk ontstaan door een frituurpan.

Bron: www.waldnet.nl / Foto’s: Marcel de Vries

112Fryslan

})