Fryslân, 09-09-2009 • Politieberichten van dinsdag 8 september 07.00 uur t/m woensdag 9 september 07.00 uur.

Dokkum: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige man uit Broeksterwoude. Tijdens een controle op de Lauwersseewei reed de automobilist 135 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. De beginnende bestuurder werd staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 21-jarige inwoonster van Lemmer. De vrouw werd maandagavond omstreeks 18.50 uur bij een supermarkt aan het Verlaet mishandeld door meerdere personen. De 21-jarige vrouw verklaarde tegenover de agenten dat ze in de supermarkt werd aangesproken door twee dorpsgenoten over een financieel geschil. Eenmaal buiten werd de vrouw volgens eigen zeggen uit haar auto getrokken en vervolgens geschopt. Ook werd haar portemonnee weggenomen. De politie komt graag in contact met getuigen. Hebt u maandagavond iets gezien of kunt anderszins informatie geven? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Oudeschoot: granaat tot ontploffing gebracht
De politie heeft dinsdagochtend in samenwerking met de Explosieven Opruiming Dienst (EOD) van Defensie een pantsergranaat uit de tweede wereldoorlog opgeruimd in een weiland aan de Tjeerd Rosslaan. Vorige week woensdag kreeg de politie melding van de eigenaar van het stuk weiland waar een man met een metaaldetector de granaat had aangetroffen. De man belde direct met de politie via het nummer 1-1-2. De politie stelde een onderzoek in. Na overleg met de EOD werd besloten om het explosief dinsdagochtend uit het weiland te verwijderen. Vervolgens werd het elders tot ontploffing gebracht. Er hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan.

Leeuwarden: Burgernetactie na inbraak in auto
De politie heeft dinsdagmiddag samen met 1956 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een inbreker. Een getuige had gezien dat de man een ruit van een geparkeerde auto aan de Hollanderstraat had ingeslagen en daarbij een navigatiesysteem had weggenomen. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf de vluchtrichting en het signalement van de dader door. De Meldkamer Fryslân besloot hierop om een Burgernetactie te starten. De politie keek samen met 1956 deelnemers uit naar de dader. Hij werd echter niet meer aangetroffen.

Franeker: politie onderzoekt diefstal met geweld
De politie onderzoekt een diefstal met geweld in een eetgelegenheid aan de Zilverstraat. Dinsdagochtend omstreeks 10.00 uur kwam een nog onbekende man de zaak binnen. De dader liep op een medewerkerster af en duwde haar vervolgens omver. De man pakte een geldbedrag en een portemonnee en ging er vervolgens vandoor. De geschrokken medewerkster waarschuwde de politie. De agenten hebben ter plaatse een onderzoek ingesteld, maar de dader werd niet meer aangetroffen.Het buurtonderzoek leverde wel enige informatie op over de dader en zijn vluchtroute. De politie komt graag in contact met getuigen. Hebt u dinsdagochtend een man met een mager postuur van 1.95 meter á 2.00 meter lang, met donkerblauwe capuchontrui en een lichtblauwe vale spijkerbroek weg zien rennen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Dit kan ook als u anderszins informatie heeft over deze diefstal.

Ureterp: fietsster gewond na val
De politie heeft dinsdagmiddag op De Mersken een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 67-jarige fietsster uit Beetsterzwaag gewond raakte. De vrouw stak te voet de N381 over. Eenmaal aangekomen op de andere kant, wilde de vrouw weer op haar fiets stappen. Ze ging daarbij door haar enkel en kwam ten val. Het slachtoffer werd met letsel aan haar heup per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: politie houdt twee winkeldievegges aan
De politie heeft dinsdagmiddag in een winkel aan de Jister twee meisjes van 13 uit de gemeente Skarsterlân aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee waren door het winkelpersoneel betrapt toen ze cosmetica hadden gestolen. De politie werd gewaarschuwd, waarna de twee werden overgedragen aan de agenten. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werden de twee meisjes overgedragen aan de ouders.

Oudeschoot: auto in brand
De politie heeft dinsdagavond de brandweer geassisteerd bij het blussen van een autobrand. Door vermoedelijk kortsluiting had in de Bessemerstraat een geparkeerde auto vlam gevat. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto veel schade opliep.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft dinsdagavond op de Weaze een 38-jarige inwoner van Losser aangehouden op verdenking van vernieling. De man had een fiets in het water gegooid. Dit werd gezien door enkele omstanders. Een van hen hield de man aan en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De 38-jarige werd vervolgens overgedragen aan de agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De man kon niet worden gehoord omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook ter ontnuchtering ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Franeker: dronken man op brommer
De politie heeft dinsdagvond op de Prins Bernhardlaan een 42-jarige inwoner van Franeker aangehouden die onder invloed op zijn brommer reed. Agenten hadden de man eerder op het Ankerplak aangesproken. Zij roken dat de Franeker alcohol had gedronken en daarom kreeg hij uit voorzorg van de agenten een rijverbod van 24 uur. Dit omdat ze het vermoeden hadden dat hij op zijn bromfiets wilde vertrekken. Ondanks de waarschuwingen zagen zij de man even later toch op zijn bromfiets rijden. Na een stopteken, werd hij aangehouden. De bromfietser werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1125 ug/l blies. Na verhoor en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het rijden tijdens een rijverbod mocht de man het bureau weer verlaten.

Kollumerzwaag: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Tsjerkestrjitte een 30-jarige automobilist uit Kollumerzwaag gecontroleerd. Na een stopteken werd aan de bestuurder gevraagd of hij wilde blazen. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat de 30-jarige man nog een boete had openstaan van 450 euro. De man kon of wilde de boete niet betalen. De boete werd dan ook vervangen door 9 dagen hechtenis.

Triemen: politie houdt twee verdachten aan na doorrijden na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond twee inwoners van Kollum van 21 en 24 jaar in Oudwoude aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. De twee waren eerder die middag betrokken bij een ernstige aanrijding op de Triemsterloane in de Triemen. Bij de aanrijding raakte een 38-jarige fietser uit Zwaagwesteinde gewond.

Aanrijding met fietser
De fietser stak de kruising van de Triemen met de Triemsterloane over. Op dat moment naderde net een auto met hoge snelheid. De bestuurder verleende de 38-jarige man geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De twee inzittenden bekommerden zich niet om het slachtoffer en gingen er na de aanrijding direct met hoge snelheid vandoor in de richting van Oudwoude. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Zoektocht naar auto en verdachten
Bij de zoektocht naar de twee verdachten werd Burgernet ingezet. De politie keek samen met 320 deelnemers uit naar de auto en de twee inzittenden. Tevens deed de politie een getuigenoproep bij Omrop Fryslân radio. Meerdere getuigen belden met de politie om informatie door te geven.

Na een grote zoektocht vonden de agenten de auto achter een discotheek aan de Kleasterwei in Veenklooster. De kentekenplaten waren van de auto verwijderd. Volgens getuigen zouden de beide verdachten de maïsvelden in zijn gelopen. Hierop werd besloten om met een politiehond de maïsvelden uit te kammen.

Aanhouding verdachten
Uiteindelijk zagen agenten de twee gezochte mannen lopen in Oudwoude. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Bureau Verkeersongevallenanalyse heeft de auto van de verdachten technisch onderzocht.

Politie zoekt getuigen
De politie wil nog graag in contact komen met getuigen. Hebt u de zwarte VW Golf met daarin de twee verdachten zien rijden of anderszins informatie over de aanrijding? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan

})