Woensdag 9 november

Politieberichten van woensdag 9 november

5345 aanmeldingen voor Burgernet in vier Friese gemeenten

FRYSLAN – De afgelopen drie weken hebben zich opnieuw 5345 mensen aangemeld voor Burgernet. Op donderdag 20 oktober 2011 sloten weer 4 Friese gemeenten zich bij Burgernet aan. Tot nu toe komen de meeste aanmeldingen, 2205, uit de gemeente Smallingerland, maar ook in de andere drie gemeenten meldden veel inwoners zich aan. In Ooststellingwerf meldden 1011 inwoners zich aan. In Franekeradeel 1196 en in Harlingen 933. Aanmelden kan nog steeds via www.burgernet.nl

Wat is Burgernet?

Nadat een Burgernetactie door de centralist van de politiemeldkamer is gestart, krijgen deelnemers van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen zij direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Zo wordt gezamenlijk de kans dat een vermist kind wordt opgespoord of dat een verdachte wordt gepakt vergroot.

Burgernet werkt

Burgernet is sinds november 2008 actief in Fryslân. Inmiddels doen 22 Friese gemeenten mee. Komend voorjaar sluiten Vlieland en Opsterland ook nog aan. Burgernet telt in Fryslân bijna 40.000 deelnemers. Na drie jaar zijn er zo’n 500 Burgernetacties geweest, waarbij tientallen verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Man gewond bij aanrijding

DONGJUM- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die dinsdagmiddag rond 17.30 uur plaatsvond op de Franekerweg op de oprit naar de A31. Daarbij raakte een 75-jarige automobilist uit Franeker gewond omdat hij geen voorrang verleende aan een 28-jarige automobilist uit Berlikum. De bestuurder uit Berlikum kwam met de schrik vrij. De 75-jarige man werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Laptop en horloge uit auto gestolen

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een autoinbraak die dinsdagavond plaatsvond op een parkeerterrein aan de Pim Mulierlaan. Van de auto van een man (woonplaats en leeftijd nog onbekend) werd een raam vernield, waarna een laptop en een horloge gestolen werden. De eigenaar deed aangifte. De politie waarschuwt om geen waardevolle spullen in auto’s achter te laten.

Beschonken bestuurders aangehouden na ongeval

NIJBEETS- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vier mannen, drie van 20 – en één van 21 jaar, allen inwoners van Nijbeets, aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Agenten voerden op de Swynswei een alcoholcontrole uit en waren in gesprek met een 20-jarige automobilist uit Nijbeets die alcohol had gedronken. Tijdens het gesprek hoorden de agenten 100 meter verderop het geluid van drie racende auto’s die een erf opreden. Eén auto voerde geen verlichting. Vervolgens hoorden zij een remmend geluid gevolgd door een klap. Toen de agenten poolshoogte gingen nemen zagen zij een auto op de kop in een sloot liggen waarbij de bestuurder uit de auto klom. Eenmaal op de wal bleek deze onder invloed van alcohol te zijn. Vlak daarna kwamen de andere twee auto’s terug naar de plaats van het ongeval. Ook deze bestuurders bleken onder invloed van alcohol te zijn. Alle vier verdachten werden aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. De verdachten bliezen 315, 130, 160 en 260 ug/l. Tegen alle vier verdachten (beginnend bestuurders) werd proces-verbaal opgemaakt en kregen rijverboden van 1 tot en met 4 uur.

Aangehouden voor vernieling en bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in de Iepenstraat een 57-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling, bedreiging en belediging. De man vernielde tijdens een woordenwisseling de voordeur van zijn buurman en bedreigde en beledigde hem. Hierop belde de buurman via 1-1-2 de politie. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten de verdachte in de omgeving van zijn woning aan waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 64-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Brand verwoest boerderij

HIESLUM- De politie heeft dinsdagavond de brandweer geassisteerd bij een boerderijbrand aan de Atseburenweg. Rond 17.00 uur kreeg de meldkamer de melding van de boerderijbrand, een kilometer buiten Parrega. Al gauw werd opgeschaald naar middelbrand en een paar minuten later naar grote brand. De brandweerkorpsen van Parrega, Workum en Bolsward kwamen ter plaatse. Bij aankomst van de hulpdiensten was de brand al uitslaand. Het was duidelijk zichtbaar dat de brand in het achterste gedeelte van de kop-hals-romp boerderij woedde. De boerderij -die dienst deed als een “Bêd en Brochje” locatie- werd door de brand verwoest. Het woongedeelte kon worden behouden. Er deden zich geen persoonlijk ongelukken voor. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Oplichter aangehouden

SNEEK- De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.30 uur in een warenhuis aan de Oosterdijk een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van oplichting. De man probeerde goederen die hij uit de winkel had weggenomen om te ruilen voor geld. Toen hij door het personeel werd betrapt verzette hij zich hevig. De eigenaar van een cosmeticawinkel, tegenover het warenhuis, zag dat zijn collega’s de man probeerden aan te houden en verleende assistentie. Hij herkende de man die even daarvoor in zijn winkel hetzelfde misdrijf had gepleegd. De inmiddels gearriveerde agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Uit onderzoek bleek dat de man er ook van wordt verdacht in diverse winkels in Bolsward als oplichter actief te zijn geweest. De eigenaren van de betrokken winkels deden aangifte.

Zes bekeuringen bij bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag en -avond op het Oldehoofsterkerkhof een bromfietscontrole uitgevoerd. Deze controle werd gehouden in het kader van de bromfietscampagne die de politie Fryslân in de maand november voert. In totaal werden zes bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de constructiesnelheid, het niet vast hebben van de kinband, een niet werkende voorrem en het ontbreken van de verplichte achteruitkijkspiegel. In november controleert de politie Fryslân een maand lang intensief op onder meer helmgebruik, het bezit van een rijbewijs, constructiesnelheid en rijden onder invloed.

Vrouw mishandeld

LEEUWARDEN- De politie heeft een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man mishandelde zijn 23-jarige echtgenote waarna deze uit angst uit een raam op twee meter hoogte op straat sprong. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Man aangehouden in drugsonderzoek noordoost Fryslân

NOARDBURGUM- De politie heeft in het kader van een drugsonderzoek in noordoost Fryslân en naar aanleiding van klachten over dealen in een woning aan de Hanegraaf, een nader onderzoek in de woning ingesteld. Toen de agenten de woning binnen kwamen, bleek dat een 33-jarige Noardburgumer in zijn woning hennep aan het knippen was. In de woning werd circa 500 gram weed met een verkoopwaarde van ongeveer 1750 euro in beslaggenomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De softdrugs werd vernietigd en tegen de Noardburgumer werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen verdachte man(nen) gezocht

LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van twee voorvallen waarbij een onbekende man of mannen zich verdacht gedroeg(en) in de richting van twee minderjarige kinderen. Op 13 oktober sprak de man rond 15.30 uur een jongen op de Glinswei aan. Het signalement van deze man is als volgt:
[bullets]
normaal postuur
lengte tussen de 1.85 – 1.90 meter
leeftijd tussen de 37- en 42-jaar
donker/zwart haar gekamd in een korte hanekam
donkere ogen
blank uiterlijk
zwarte sportieve schoenen
grijze jas tot op de heupen
blauwe spijkerbroek
stoppels, ongeschoren uiterlijk
[/bullets]

Op 2 november werd omstreeks 10:30 uur op het fietspad bij de Foudering een jongen aangesproken door vermoedelijk dezelfde man. Deze man droeg zwarte kleding en een capuchon. In beide gevallen hebben de jongens hun weg vervolgd zonder een gesprek aan te gaan. De politie komt graag in contact met getuigen die meer informatie over deze voorvallen kunnen geven of eventuele ander verdachte omstandigheden in die omgeving hebben opgemerkt. Zij kunnen contact met de politie opnemen op telefoonnummer 0900-8844.

Politie zoekt veroorzaker aanrijding met letsel

JELSUM- De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval dat dinsdagmiddag rond 14.53 uur plaatsvond op It Paradys. Het slachtoffer, een 14-jarige inwoonster van Stiens, fietste samen met een 15-jarige plaatsgenoot in de richting van de Skierhusterwei. Een auto, die van de Dekemawei vandaan kwam, naderde hen van achteren. Nadat de bestuurder de beide fietsers had ingehaald, sneed hij de 14-jarige met zijn auto de weg af en raakte daarbij haar fiets. Het slachtoffer kwam daarbij ten val. De automobilist reed zonder te stoppen door in de richting van de Skierhusterwei, reed de Boarnsylsterwei op en verdween. De vrouw bleef met knieletsel en aangezichtsletsel achter. Na behandeling door het ambulancepersoneel mocht de vrouw huiswaarts keren.

Bijzonderheden van de auto en bestuurder:
[bullets]
Redelijk nieuwe donkerblauwe Volkswagen Golf
Bestuurd door een blanke man
Leeftijd ongeveer 25- tot 30-jaar
Kort donker haar
Mogelijk een snor(retje)
Donkere kleding[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die informatie hebben over deze aanrijding. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem blijven kan ook via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan