Politieberichten van woensdag 9 maart.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hanckemastins. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een laptop, twee mobiele telefoons, een dvd-speler en een groot geld bedrag weggenomen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. De bewoner heeft aangifte gedaan.

26 bekeuringen voor fietsen in voetgangersgebied
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend op de Julianalaan gecontroleerd op het fietsen en brommen in het voetgangersgebied. Tijdens de actie werden 26 bekeuringen uitgeschreven. Medewerkers van de naastgelegen school hadden de politie verzocht om een controle te houden, dit omdat er de afgelopen tijd een aantal ongelukken in het voetgangersgebied waren gebeurd.

Inbraak in bedrijf
DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan Het Gangboord. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden een aantal computers weggenomen. Ook werden diverse kasten opengebroken. Een 35-jarige inwoner van Groningen deed aangifte.

Agressieve winkeldief aangehouden
GORREDIJK – De politie heeft dinsdagmiddag een 47-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man had eerder die dag drie pakjes met shag gestolen bij een supermarkt aan de Dwarsstraat. Het personeel betrapte de man. Hij verliet daarop snel de winkel en ging er vandoor. Twee personeelsleden gingen achter hem aan en belden ondertussen met 1-1-2. Tijdens de vlucht bedreigde de winkeldief de twee medewerkers met een mes. Op aanwijzing van de medewerkers kon de man door agenten in een woning aan de Schoolstraat worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Snelheidsovertreding zonder rijbewijs
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagavond op de A7 nabij Tjalleberd een 29-jarige automobilist uit Onstwedde proces-verbaal gegeven omdat hij te snel reed. Agenten meten een snelheid van 180 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Nadat de agenten de bestuurder staande hadden gehouden en om zijn rijbewijs vroegen, bleek dit ongeldig te zijn. Daarnaast had de man nog een boete open staan van 45 euro. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht na poging tasjesroof
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een poging tasjesroof die dinsdagavond werd gepleegd op de Eeskwerd in de wijk Bilgaard. Rond 21.00 uur fietste het slachtoffer, een 52-jarige inwoner van Leeuwarden nabij het fietstunneltje via de Eekswerd in de richting van het Havankpark. Daar passeerde zij twee mannen die stonden te wachten. Terwijl zij de mannen passeerde sprongen deze op hun fiets en reden achter het slachtoffer aan waarna zij klem werd gereden. Vervolgens probeerden de mannen de tas van het slachtoffer af te pakken, wat niet lukte doordat zij deze vasthield en duwde één van de daders weg. Vervolgens kreeg zij een klap in haar gezicht waarbij zij letsel opliep. De beide mannen gingen vervolgens ervandoor.

Signalement daders:

Dader 1
[bullets]Marokkaanse jongeman
Leeftijd ongeveer 16 jaar
Lengte 1.65 m-1.70 m.
Smal postuur
Donkere kleding
Grijze capuchon
Zwarte pet
Donker haar[/bullets]

Dader 2
[bullets]Marokkaanse jongeman
Normaal/gezet postuur
Lengte 1.60 m. -1.65 m.
Leeftijd ongeveer 16 jaar
Donkere kleding
Donker haar, naar voren gekamd
Zwarte pet[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Snelheidscontrole klachtlocatie
NOARDBURGUM – De politie heeft dinsdagmiddag tussen 16.00 uur en 18.00 uur op de Kukhernewei een snelheidscontrole gehouden. Tussen genoemde tijdstippen werden 335 auto’s op hun snelheid gecontroleerd. Acht automobilisten reden te snel. De hoogste snelheid die werd gemeten bedroeg 80 kilometer per uur. Buurtbewoners klaagden bij de politie in verband met herhaaldelijke overtredingen van de maximumsnelheid die op deze weg 60 kilometer per uur bedraagt.

Spelcomputers weg bij inbraak
DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak die dinsdagavond werd gepleegd in een woning aan de Robijnekamp. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden diverse spelcomputers en controllers weggenomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Verkeerscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag op de Newtonlaan van 10.00 uur tot 15.15 uur een verkeerscontrole gehouden gericht op zwaar vervoer en aanhangwagens. Overbeladen voertuigen zorgen jaarlijks voor grote schade aan het wegdek. Ook vinden er ongevallen plaats als gevolg van overbelading van aanhangwagens in combinatie met voertuigen die de aanhangwagen niet mogen voortbewegen. Tijdens de controle schreven acht agenten 17 bekeuring uit voor: Drie keer voor rijden zonder rijbewijs, twee keer voor een overbeladen aanhangwagen, twee voor niet handsfree bellen, twee voor het niet dragen van de autogordel, twee voor afvallende lading, twee voor het niet gebruiken van de vereiste spiegels bij het gebruik van een grote aanhangwagen, één voor uitstekende lading, één voor een niet goed leesbaar kenteken en één keer voor het rijden tijdens een ontzegging. Tijdens de controle kreeg een taxichauffeur ook een bekeuring. Dit omdat hij reed zonder vergunning.

Jongen aangehouden voor diefstal
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden. Kort daarvoor kreeg de politie de melding dat er meerdere personen bezig waren met het wegnemen van gereedschap van een bouwterrein aan het Kaatsveld. Ter plaatse zagen agenten een jongen wegrennen met een fiets op zijn schouders. De 15-jarige jongen uit Drachten kon hierop worden aangehouden. De jongen bekende goederen te willen stelen van het bouwterrein. De verschillende artikelen zijn in beslag genomen en worden teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Tevens zijn er vier fietsen in beslag genomen. De jongen is verhoord en heen gezonden met een proces-verbaal op zak.

Laptop ontvreemd bij woninginbraak
LEEUWARDEN – Dinsdagmiddag is er ingebroken in een woning aan de Aert van der Neerstraat in Leeuwarden. De bewoner verliet de woning rond 15.30 uur. Toen hij rond 17.30 uur weer in de woning kwam bleek dat er was ingebroken. Uit de woning is een laptop weggenomen. Tevens is er veel braakschade aangericht. De politie onderzoekt de inbraak.

Vrouw beroofd van haar geld door ontevreden klant
LEEUWARDEN – Dinsdagmiddag is een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden op gewelddadige manier beroofd van haar geld. Een klant was niet tevreden over de diensten van de vrouw. Hij sloeg haar, nam geld van de vrouw mee en verliet het pand aan de Weaze.

Signalement van de verdachte:
[bullets]Antilliaanse man
Lengte van ongeveer 1.70- 1.75 m.
Leeftijd ongeveer 25 jaar
De man was ongeschoren en had kort, zwart haar.
Smal postuur en droeg donkere kleding en een zwarte pet.[/bullets]

Wanneer u informatie heeft over het signalement van de verdachte man, dan kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook, wanneer u anoniem wenst te blijven bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

112Fryslan