Politieberichten van woensdag 9 juni.

Vrouw gewond bij aanrijding
MARSSUM – De politie heeft dinsdagmiddag rond het middaguur een eenzijdig verkeersongeval op de N 383 waarbij een 38-jarige inwoonster uit Franeker gewond is geraakt afgehandeld. Het slachtoffer die met haar auto in de richting van Marssum reed, verloor in een bocht de macht over het stuur en botste met haar auto tegen een boom. Hierdoor raakte zij in haar auto bekneld. Door de ter plaatse gekomen hulpdiensten is het slachtoffer uit de auto gehaald. De vrouw werd per ambulance met hoofd en been letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Twee verdachten aangehouden na wilde achtervolging
OENSTJERK- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee verdachten aangehouden voor een gewapende overval op een elektronicawinkel aan de Rengersweg. Rond 02.30 uur werd de 44-jarige eigenaar door vier gewapende mannen overvallen. De mannen eisten geld van de eigenaar waarbij deze werd mishandeld. Toen deze het geld had afgegeven gingen de verdachten er in een auto vandoor. Het slachtoffer belde direct via 1-1-2 de politie. Op de Professor Gerbrandyweg in Leeuwarden kregen agenten de vluchtauto in de gaten en volgden deze. Toen de auto op de Rijksweg de A31 ter hoogte van Dronrijp plotseling stopte, sprongen drie mannen uit de auto. Even later zagen de agenten de betrokken auto op de Afsluitdijk rijden waarna de bestuurder kon worden aangehouden. Een zoektocht naar de drie andere mannen leverde in eerste instantie geen resultaat op. Rond 04:49 uur kreeg de politie een melding van diefstal van een bestelwagen die plaatsvond aan de Hoofdweg in Zweins. Toen er even later nog een auto werd gestolen bij een woning aan de Hoofdweg en al vrij snel de kentekens van deze auto’s bekend waren, zagen de agenten één van de gestolen auto’s ter hoogte van knooppunt Zurich rijden. Daar wist de verdachte uit de auto te springen en kon na een zoektocht niet worden aangehouden. Tegelijkertijd kregen de agenten de andere gestolen auto in het vizier. Met grote snelheid wist de verdachte in zijn gestolen auto, achtervolgd door de Friese politieagenten, via de Afsluitdijk in de richt van Noord-Holland te rijden. Daar kregen de gewaarschuwde agenten van de politieregio Noord-Holland-Noord de vluchtauto in de gaten. Na een wilde achtervolging kon op de Rijksweg A7 ter hoogte van Medemblik de verdachte in zijn gestolen auto klem worden gereden en worden aangehouden. Tijdens de aanrijding raakten beide auto’s zwaar beschadigd. Beide verdachten zijn door de politie aangehouden en overgebracht naar politiebureaus in Noord-Holland en Friesland. De betrokken auto’s zijn voor technisch onderzoek in beslag genomen.

Woning in brand na bliksem inslag
JOURE- De politie heeft dinsdagavond rond 19.00 uur de brandweer geassisteerd bij en woningbrand in de Dodo van Haskastraat. De brand ontstond na een blikseminslag. De bewoners konden door de politie veilig uit een woning worden gehaald. Niemand raakte bij de brand gewond.

Politie zoekt getuigen na winkeldiefstal
LEEUWARDEN- De politie zoekt getuigen van een winkeldiefstal die dinsdagavond rond 18:00 uur plaatsvond in een kledingwinkel in de Oude Doelesteeg heeft plaatsgevonden. Daarbij probeerden twee mannen kleding te stelen. Toen de eigenaar, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden de mannen in de gaten kreeg en hen wilde aanhouden, ging het duo met de buit ervandoor. Het signalement van de beide verdachten is:

Dader 1
[bullets]Man met een normaal postuur
Oost-Europees uiterlijk
Lengte onbekend
Zwart gedekt haar
Gele tas
De man droeg een grijs vest met een blauwe voorzijde met op de schouders drie witte strepen (adidas). Onder het vest droeg de man een blauw t-shirt
Donkere broek met sportschoenen[/bullets]

Dader 2
[bullets]Man met een normaal postuur
Oost-Europees uiterlijk
Lengte 1.80 m.
Zwart kort haar met korte inhammen
Goed verzorgd uiterlijk
De man droeg een donker blauwe trui en meerdere horizontale lopende strepen. Daarnaast droeg hij een bruine lerenjas over zijn arm. Hij droeg donkere lederen schoenen.[/bullets]
Wanneer u meer informatie heeft in deze zaak, dan kunt u met de politie belle via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Meldkamer gaat gebruikmaken van twitter
LEEUWARDEN- De Meldkamer van de politie Fryslân gaat vanaf 8 juni actief twitteren via het account [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Het is de eerste Meldkamer in Nederland die op deze manier burgers actief informeert over o.a gestolen voer- en vaartuigen, files en wegafsluitingen door bijvoorbeeld verkeersongevallen en spookrijders ook zullen er Burgernetacties op geplaatst worden.

Waarom twitter?
Twitter is de snelst groeiende sociale netwerksite van dit moment. Met een tweet kan de Meldkamer eenvoudig grote groepen mensen informeren. In met name heterdaadsituaties is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te vragen uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kan iedereen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Twitter, laagdrempelig maar ook openbaar
Twitter is laagdrempelig. Met een tweet kunt u heel snel en simpel iets aan de politie melden. Verstuurt u een tweet aan de politie of replied u een politie-tweet, bedenk u dan goed dat u daarmee uw vertrouwelijke informatie wel wereldkundig maakt. Immers, tweets zijn openbaar en iedereen (met of zonder twitter-account) kan lezen welke informatie u aan de politie verstrekt.

Diverse manieren om informatie met de politie te delen
De politie vraagt u om uw vertrouwelijke informatie niet via twitter te verzenden. Er zijn diverse manieren om informatie met de politie te delen:

[bullets]Telefonisch informatie doorgeven? Belt u dan met 0900-8844 en geef uw tip aan de politie door. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.[/bullets]

[bullets]Per e-mail informatie doorgeven? Stuur een mail naar politie Fryslân via het contact-formulier. Mailt u naar aanleiding van een tweet, vermeld dit dan svp in het bericht[/bullets].

[bullets]Anoniem informatie doorgeven? Belt u dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.[/bullets]

[bullets]Met spoed iets doorgeven? Belt u dan met 1-1-2, dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken![/bullets]

Nieuwe media
De politie Fryslân maakt net als vele andere politiekorpsen in Nederland gebruik van nieuwe media. Sinds 25 maart 2009 heeft de Friese opsporingssite Dader Gezocht een eigen twitter-profiel, en twittert ze actief opsporingsberichtgeving. Aan de site is ook een youtube-kanaal gekoppeld. De persvoorlichters van de Friese politie twitteren sinds 16 februari 2010.

Verkeerscontrole
WIJNJEWOUDE – De politie heeft dinsdagmiddag op de parallelweg van de Opperhaudmare een verkeerscontrole gehouden. Tijdens de controle werden 4 bekeuringen uitgedeeld. Door wegwerkzaamheden proberen bestuurders een alternatieve route te kiezen die niet is toegestaan, waardoor de politie diverse malen per dag controles uitvoert op deze locatie.

Verkeerscontrole
SCHRAARD – De politie heeft dinsdagavond op de rijksweg A7 een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden acht proces-verbaal opgemaakt, waarvan vijf voor het niet dragen van de gordel, één voor het niet handsfree bellen, één voor het geen richting aangeven en één voor het niet goed zichtbaar hebben van de kentekenplaat.

Getuigen gezocht doorrijden na ongeval
DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Eikesingel op donderdagavond 3 juni, waarbij een 17-jarig en 18-jarig meisje uit Beetsterzwaag gewond raakten. De twee meisjes reden op het fietspad gelegen aan de Burgemeester Wuiteweg te Drachten, komende uit de richting van de Lawei en gaande in de richting van het Sud. Op de rotonde wilden de beide meisjes de rijbaan oversteken toen op dat moment met hoge snelheid uit de Burgemeester Wuiteweg een zwarte Volkswagen Golf aan kwam gereden. Vervolgens reed de bestuurder van de VW Golf de beide meisjes op de oversteekplaats aan, waarna deze ten val kwamen op de motorkap en daarna op de rijbaan bleven liggen. De Golf reed vervolgens met onverminderde snelheid om de gevallen meisjes heen op de Eikesingel en vervolgde zijn weg in de richting van de Zuiderhogeweg. De beide meisjes zijn met licht letsel aan hoofd en rug overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten voor onderzoek.

Als u getuige bent geweest van de aanrijding komt de politie graag met u in contact. U kunt uw informatie doorgeven via 0900 – 8844. Als uw anoniem wenst te blijven kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan