Politieberichten van woensdag 9 februari.

Getuigen gezocht van aanrijding
DOKKUM – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Keppelstraat. Maandagmiddag 7 februari omstreeks 16.30 uur werd in die straat een 14-jarige fietser uit Hantum aangereden door een nog onbekende automobilist. Na het ongeval ging de bestuurder er vandoor, zonder zich om de fietser te bekommeren. Volgens de 14-jarige jongen reed de veroorzaker in eenVW Golf, type 3, linksachter had dit voertuig een reserveband gemonteerd, (thuisbrenger), verder werkte het middelste remlicht in de achterklep niet. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Weet u wie de bestuurder van deze auto is of heeft anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Geen geld weggenomen bij inbraak bedrijf
OOSTERWOLDE – Bij de inbraak in een bedrijf aan de aan de Venekoterweg waar op dinsdag 1 februari ingebroken werd, is in tegenstelling tot een eerder politiebericht van woensdag 2 februari, geen geld weggenomen. Abusievelijk stond in dit bericht dat er geld gestolen was. Omdat dit bedrijf eerder doelwit is geweest van inbraken, wordt uit voorzorg geen geld meer in het pand achtergelaten.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
DANTUMADIEL / ACHTKARSPELEN – De politie heeft dinsdag op drie verschillende locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer, gecontroleerd op snelheid. Als eerste werd met de radar gecontroleerd op de De Wedze in Twijzel. Tijdens de controle passeerden 254 bestuurders waarvan er 70 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 99 kilometer per uur. Even later werd gecontroleerd op de Doniawei in Damwâld. Er passeerden 496 voertuigen de radar waarvan er 32 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 80 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Saatsenwei onder Anjum. Hier passeerden 166 bestuurders de controle waarvan er 16 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 106 kilometer per uur.

Drugsdealer aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend op de Zuidergrachtswal een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de man contact zocht met enkele drugsgebruikers. Het vermoeden bestond dat de Leeuwarder drugs probeerde te verkopen. Hij werd dan ook gecontroleerd door de agenten. De 28-jarige bleek in het bezit te zijn van 24 bolletjes met vermoedelijk drugs. De bolletjes werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
GROU – De politie heeft dinsdagochtend op de A32 het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Nes (gem. Boarnsterhim) ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 172 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd, tevens werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
OLTERTERP – De politie heeft dinsdagochtend op de Aldhof een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 41-jarige automobiliste uit Ureterp gewond raakte. De vrouw verloor de macht over het stuur, vermoedelijk toen ze met haar auto in de berm terecht kwam. Uiteindelijk kwam ze met haar auto tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer werd door de brandweer en het personeel van de ambulance uit haar benarde positie gehaald. De 41-jarige vrouw werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Vier inbreekster aangehouden
JOURE – De politie heeft dinsdagmiddag drie inwoonster van Nieuwegein van 30, 32 en 36 jaar en een 26-jarige inwoonster van Vleuten aangehouden op verdenking van een inbraak. Een getuige had gezien dat de vier een woning aan de Harddraversweg waren binnen gegaan. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Meerdere agenten keken uit naar de vier vrouwen. Twee agenten kwamen hen tegen op een parkeerterrein van een winkel aan de Kerkstraat. De vrouwen werden vervolgens aangehouden. Eén van de agenten had gezien dat de vrouwen iets in de bosjes gooiden. In de bosjes vonden de agenten een aantal sieraden, vermoedelijk buit gemaakt bij de inbraak. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de dames werd in beslag genomen. De 71-jarige bewoner van de woning aan de Harddraversweg deed aangifte.

Dankzij Burgernet snel einde aan ontvoering
LEEUWARDEN – De politie heeft dankzij een deelnemer van Burgernet een 27-jarige inwoner van Leeuwarden kunnen aanhouden op verdenking van ontvoering. De man had eerder die middag in de wijk Bilgaard een kindje van twee jaar mee genomen, zonder dat hij toestemming van de moeder had. De vrouw belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goede beschrijving van de auto waar in de man reed. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Tevens werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Eén van de deelnemers van Burgernet zag de auto rijden en gaf deze informatie door aan de politie. Agenten gaven de bestuurder op de Aletta Jacobsstraat in de stad een stopteken. Vervolgens werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het kindje van twee
jaar maakt het goed en is inmiddels weer bij de moeder.

Auto-inbrekers aangehouden
OUDEHASKE – De politie heeft dinsdagmiddag van getuigen op een parkeerterrein van een winkel aan de Hasker Utgongen een verdachte man overgenomen die door hen was aangehouden. Getuigen hadden gezien dat twee mannen hadden ingebroken in een geparkeerde auto. Eén van hen kon met een auto vluchten, de andere werd door omstanders aangehouden en overgedragen aan de agenten. De 19-jarige inwoner werd overgebracht naar het politiebureau. Hij noemde de naam van zijn kompaan. De 20-jarige inwoner van Oudehaske kwam zich vervolgens melden op het politiebureau. Na verhoor werd tegen het duo proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mochten ze het bureau weer verlaten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Aanrijding auto met fietsster
JOURE – De politie heeft dinsdagmiddag een verkeersongeval op de op de Geert Knolweg afgehandeld. Een 66-jarige automobiliste uit Vegelinsoord kon niet meer stoppen voor een 64-jarige fietsster uit Joure die de Geert Knolweg overstak. Dit met een aanrijding tot gevolg. De fietsster is met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Grote brand in bedrijf
LEMMER – De politie heeft dinsdagmiddag en –avond de brandweer geassisteerd bij het blussen van een grote brand in een bedrijf aan de Industrieweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond in het bedrijf een grote brand. De toegangswegen naar het industrieterrein werden door agenten afgesloten. Ze werden daarbij geholpen door leden van de Mobiele Eenheid. De ME had een oefendag gehad en hoorde de melding. Vanwege toeloop van veel publiek werd hen gevraagd om te assisteren bij het verwijderen van het publiek vanaf het industrieterrein. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Kijk voor meer informatie op [url=http://www.lemsterland.nl]www.lemsterland.nl[/url]

CV-ketels gestolen bij inbraak
SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Koperslagersstraat. Dinsdag tussen 07.00 uur en 17.30 uur kwam men binnen na het forceren van een ruitje. Eenmaal binnen werden drie cv-ketels weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 67-jarige inwoner van Sneek aangifte.

Brand in woning
DAMWALD – De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Haadwei. Door stralingswarmte van een kachel vloog vermoedelijk een bankstel in brand. Door de brand ontstond veel rook- en waterschade. Een hond en een kat kwamen bij de brand om. Tijdens het blussen sloot de politie de Haadwei voor alle verkeer af.

Winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag aan het einde van de middag een 49-jarige inwoonster van Leeuwarden opgehaald uit een supermarkt. De vrouw was door het personeel aangehouden nadat ze maar liefst 100 kaarsen had proberen te stelen. De verdachte werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. De vrouw mocht ’s avonds het bureau weer verlaten.

Inbraak in een school
HEERENVEEN – De politie heeft een 38-jarige inwoner van Oldemarkt in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 05.00 uur kreeg de politie de melding dat er een voertuig bij de school stond. Gezien het tijdstip gingen agenten poolshoogte nemen. Ter plaatse zagen agenten flitsen uit de voormalige school komen. In het pand troffen zij een de 38-jarige aan. In zijn kleding werd inbrekerswerktuig aangetroffen en een zaklamp. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het is nog niet bekend of er iets weggenomen is. De politie heeft de zaak in onderzoek.

112Fryslan