Fryslân, 09-12-2009 • Politieberichten van dinsdag 8 december 07.00 uur t/m woensdag 9 december 07.00 uur.

Burgwerd: ongeval met vier auto’s door schaap
De politie heeft dinsdagmorgen op de N359 ter hoogte van Burgwerd een ongeval afgehandeld waarbij twee bestuursters gewond raakten. Een 19-jarige automobiliste uit Wommels kwam uit de richting van Bolsward en moest uitwijken voor een schaap op de weg. Ze raakte het schaap waarna haar voertuig deels op de andere weghelft tot stilstand kwam. Op dat moment kwam vanuit tegengestelde richting een 49-jarige automobilist uit Oudemirdum. De man kon het voertuig niet meer ontwijken en kwam na de botsing met de achterzijde van zijn auto in de sloot terecht. Een derde automobiliste, een 27-jarige vrouw uit Bakhuizen, kon haar auto net op tijd tot stilstand brengen. Een 26-jarige automobiliste uit Bolsward kon niet op tijd remmen waarna ze het voertuig van de 27-jarige raakte. De 26-jarige en 27-jarige vrouw werden per ambulance met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. De andere automobilisten bleven ongedeerd. Een getuige verleende direct eerste hulp. Het schaap overleefde het ongeval niet.

Frieschepalen: automobilist gewond na kop-staart botsing
De politie heeft maandagmorgen op de A7 ter hoogte van Frieschepalen een kop-staart botsing afgehandeld waarbij een 38-jarige man uit Grootegast gewond raakte. In een file reed een 52-jarige man uit Winsum achterop de auto van de 38-jarige man. De man werd met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Burgum: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige man uit Burgum. Agenten zagen de man slingerend op de Garyperhoek rijden en gaven hem een stopteken. De man reageerde hier niet op. Hierna haalden de agenten de man in en gaven hem een volgteken. Ook hier gaf de man geen reactie op. Pas toen de agenten met sirenes de man volgden, stopte hij op de Huyssen van Kattendijkeweg. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een blaastest overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 950 ug/l goed voor een rijverbod van 14 uur. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Sumar: man gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft dinsdagavond een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Van Harinxmaweg, waarbij een 28-jarige man uit Zwaagwesteinde gewond raakte. De man reed door nog onbekende oorzaak de berm in en kwam tegen een boom tot stilstand. Hij werd met letsel aan zijn nek en rug per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Terkaple: politie onderzoekt inbraak in zeven caravans
De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek ingesteld naar de inbraak in minstens zeven caravans op een camping aan de Skutmakkerspole. Bij alle caravans waren de klapramen opengebroken, waardoor men naar binnen kon. Vrijwel niets werd weggenomen. Een 50-jarige vrouw uit Dorpen deed aangifte. De overige eigenaren moeten nog aangifte doen.

Harlingen: politie zoekt getuigen van diefstal sigaretten uit winkel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal, op dinsdagmiddag, van twee dozen sigaretten uit een winkel aan de Westerzeedijk. Twee mannen kwamen de winkel binnen en leidden het personeel af. Eén van de mannen liep vervolgens het magazijn in om met de twee dozen sigaretten de winkel weer te verlaten. De waarde van de sigaretten is ruim 2000 euro. Een 28-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte. Het signalement van de daders is als volgt:

Dader 1
[ul][li]Zuid-Europees uiterlijk.[/li]
[li]Lengte 1.90 – 2.00 meter.[/li]
[li]Donker haar tot op de schouders, achterover gekamd.[/li]
[li]Spitse neus..[/li]
[li]Donkere spijkerbroek, zwarte heupjas en zwarte schoenen.[/li][/ul]

Dader 2
[ul][li]Nederlands uiterlijk.[/li]
[li]Lengte 1.80 – 1.85 meter.[/li]
[li]Donkerblond stekelig haar.[/li]
[li]Blauwe spijkerbroek met zwarte jas met strakke sluiting bij de hals.[/li][/ul]

Beide mannen hadden een opvallend verzorgd uiterlijk. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Leeuwarden: scooterbestuurder gewond bij ongeval
De politie heeft dinsdagavond een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen een personenauto en een scooter. Een 57-jarige vrouw uit Leeuwarden stond op het fietspad van de rotonde op de Egelantierstraat/Kalverdijkje stil, om te kijken of zij de rotonde op kon rijden. Op dat moment reed de 22-jarige bestuurder van de scooter uit Leeuwarden tegen haar auto op. De vrouw verklaarde de man niet te hebben gezien. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Arum: politie lost inbraak woning op
De politie heeft maandag 7 december twee verdachten aangehouden voor de inbraak die op 30 november plaatsvond in een woning aan de Sytsamaweg. Hierbij werden een laptop en een mobiele telefoon weggenomen. Naar aanleiding hiervan stelde de politie een onderzoek in, waaronder een buurtonderzoek. Mede dankzij dat onderzoek kon de politie een 42-jarige vrouw uit Sneek en een 60-jarige man uit Lemmer aanhouden. De verdachten bekenden de inbraak te hebben gepleegd. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De gestolen goederen zijn aan de eigenaar teruggegeven.

Heeg: politie zoekt getuigen vernielingen kentekenplaten
De politie zoekt getuigen van vernielingen aan en de diefstal van kentekenplaten in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 december. Op de Spinnekop, de Helling, Wite Muonts, de Draei en It Eiland werden bij elf auto’s kentekenplaten weggenomen en bij acht auto’s de kentekenplaten vernield. De eigenaren hebben aangifte gedaan. Een aantal platen is ondertussen teruggevonden. De politie is op zoek naar getuigen. Mogelijk dat iemand iets gezien of gehoord heeft over de veroorzaker(s) of andere informatie heeft. Daarvoor kan contact worden opgenomen met de politie via 0900-8844.

112Fryslan