Politieberichten van woensdag 8 september.

Extra gordelcontroles in Fryslân
FRYSLAN- In september en oktober voert de politie Fryslân in de hele provincie extra gordelcontroles uit. De Friese politie volgt hiermee de landelijk campagne van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat “Doe gewoon je gordel om. Ook achterin!”. De politie richt haar aandacht speciaal op de kinderbeveiligingsmiddelen. De algemene regel is dat op alle zitplaatsen waar een gordel is, de gordel gebruikt moet worden. Met ingang van 1 mei 2010 mag in auto’s die op alle zitplaatsen gordels hebben, bovendien niemand meer zonder gordel worden vervoerd. Heeft de achterbank bijvoorbeeld drie gordels, dan mogen er niet meer dan drie mensen op de achterbank vervoerd worden.

Wie door medische oorzaak geen gordel of (standaard) kinderzitje kan gebruiken, kan een ontheffing aanvragen bij de divisie Vorderingen van het CBR in Rijswijk. Voor kinderen onder de 1.35 meter gelden andere regels dan voor volwassenen. Zij moeten een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel gebruiken. De boete voor het niet dragen van de autogordel bedraagt € 90,-. Als de overtreder jonger is dan twaalf jaar gaat de boete naar de bestuurder. Kinderen van twaalf tot zestien jaar betalen € 45,.

Meer informatie over de regels staat op [url=http://www.gordelsom.nl]www.gordelsom.nl[/url] en [url=http://www.autokinderzitjes.nl]www.autokinderzitjes.nl[/url]

Vernieling raam stadskantoor
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een vernieling van een raam van het Stadskantoor aan het Oldehoofsterkerkhof. In de nacht van maandag op dinsdag is er een baksteen door een raam van de tweede etage gegooid, deze baksteen was omwikkeld met een Friese vlag. Een 54-jarige inwoner van Oosterwolde heeft namens de gemeente aangifte gedaan, de schade wordt geschat op 300 euro.

Heeft u iets gezien en wilt u dit melden, neem dan contact op met 0900 – 8844. Wilt u dit liever anoniem doen, neemt u dan contact op met de stichting Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Snelheidcontroles op klachtlocaties
JOURE – De politie heeft dinsdag op drie locaties in de gemeenten Lemsterland en Skarsterlân snelheidcontroles gehouden op klachtlocaties. Met de radar werd dinsdagochtend eerst op de N924, Hoge Dijk, in Rotsterhaule gecontroleerd. Tijdens deze controle passeerden 573 voertuigen de radaropstelling, waarvan er 63 boven de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur reden. Van deze 63 overtreders reed de snelste 123 kilometer per uur. Na correctie een overschrijding van 39 kilometer per uur. Vervolgens verplaatste de controle zich naar de N359, Plattedijk, in Lemmer. Tijdens deze regenachtige controle passeerden 1068 voertuigen het radarvoertuig, waarvan er 73 boven de toegestane snelheid van 70 kilometer per uur reden. Tussen deze 73 fotografische vastgelegde overtredingen zat één bestuurder die een snelheid van 114 kilometer per uur behaalde. Een netto overschrijding van 40 kilometer per uur. Tenslotte werd er ’s middags gecontroleerd op de Haskerveldweg in Joure. Hier geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Van de 541 passanten reden er 84 te snel. Hoogst gemeten snelheid tijdens deze controle betrof 81 kilometer per uur. Een gecorrigeerde overschrijding van 28 kilometer per uur binnen de bebouwde kom.

Proces-verbaal voor belediging
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven. De man liep op de Nieuwestad en meende de agenten te moeten beledigen. Toen de agenten de man aanspraken en naar zijn identiteit vroegen kon hij zich niet legitimeren. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt voor belediging en voor het niet tonen van zijn identiteit.

Man lichtgewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.30 uur op de Brandemeer een aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 18-jarige inwoner van Leeuwarden lichtgewond. De man die op zijn scooter op de Brandemeer rechtdoor reed, kreeg geen voorrang van een 55-jarige automobilist uit Leeuwarden toen deze af wilde slaan in de richting van de Hooidam. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Inbraak in auto’s
MARSSUM – De politie stelt een onderzoek in naar inbraken in auto’s op de carpoolparkeerplaats op It Aldlan. Rond 00.00 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er ingebroken was in een auto op de carpoolparkeerplaats. De achterste ruit aan de bijrijderkant was ingeslagen en een tas was uit de auto weggenomen. De agenten zagen vervolgens dat er ook in een andere auto was ingebroken. De beide ruiten aan de bijrijderkant waren hier ingeslagen Hiervan is de eigenaar op de hoogte gesteld. Een 26-jarige inwoner van Franeker en een 55-jarige inwoner van Leeuwarden deden aangifte. Het advies van de politie is dan ook om altijd uw kostbaarheden uit uw auto te halen.

Gesignaleerde man aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 25-jarige inwoner van Purmerend aangehouden op de Kattebos omdat hij gesignaleerd stond. Rond 02.30 uur zagen surveillerende agenten de verdachte rijden over de Oude Veenscheiding. Omdat het kenteken bekend was bij de politie kreeg de man een stopteken op de Kattebos waaraan hij voldeed. Bij het controleren van zijn identiteit bleek dat de 25-jarige man buiten heterdaad kon worden aangehouden op verdenking van oplichting. Daarnaast bleek hij nog een boete te hebben openstaan. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd van beginnende bestuurder
SNEEK – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het rijbewijs van een 39-jarige inwoner van Sneek ingevorderd op de Singel. Surveillerende agenten kregen de melding dat getuigen hadden gezien dat een automobilist tegen een geparkeerde auto was aangereden. Vervolgens was deze bestuurder weggereden waarna hij de auto terugzette in een parkeervak aan de Singel. Daarna stapte de bestuurder uit en liep een restaurant binnen. Eenmaal ter plaatse betraden de agenten het restaurant waar de automobilist werd aangetroffen. Omdat de man duidelijk zichtbaar onder invloed van alcohol verkeerde werd er een blaastest afgenomen. Vervolgens werd hij meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 655 ug/l. De man kreeg een rijverbod van 9 uur en de beginnende bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Boetes voor niet hands-free bellen
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend en middag een verkeerscontrole gehouden op de Oostergoweg. Tussen 10.00 en 15.00 uur werden er 20 bekeuringen uitgeschreven. Er werden 13 bekeuringen uitgeschreven voor het niet hands-free bellen en twee bekeuringen voor het niet dragen van een gordel. Verder werden er boetes uitgedeeld voor het rijden zonder rijbewijs, het niet hebben van verlichting op een aanhangwagen, het geen voorrang verlenen, het rijden met getinte autoruiten en het overschrijden van de maximum snelheid met 22 kilometer per uur.

112Fryslan