Fryslân, 08-07-2009 • Politieberichten van dinsdag 7 juli 07.00 uur tot en met woensdag 8 juli 07.00 uur

Makkinga: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagmiddag aan de Middelburen het rijbewijs ingevorderd van een 68-jarige automobilist uit Emmen. Vanwege gevaarlijk rijgedrag was de man klemgereden door twee vrachtwagenchauffeurs, die hierop de politie belden. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 735 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uren. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagavond op diverse plekken in en rondom Dokkum een verkeerscontrole uitgevoerd. Op de Lauwersseewei tussen Dokkum en Rinsumageest raakten vier automobilisten (leeftijden en woonplaatsen onbekend) het rijbewijs kwijt vanwege forse snelheidsovertredingen. Tegen zeven andere bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt voor het overschrijden van de maximum snelheid. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt voor het keren op een autoweg en het in de hand houden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Een bromfietser viel op, omdat hij met hoge snelheid langs een voetganger reed. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor de snelheid.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in auto
De politie onderzoekt een inbraak in een geparkeerde auto op het terrein van een school aan de Rengerslaan. Dinsdagmiddag zag een getuige twee nog onbekende mannen bij een auto staan. Ze hadden de ruit van de auto vernield om zo het navigatiesysteem uit de auto te kunnen stelen. De twee dieven gingen er vervolgens op een fiets vandoor. De politie heeft nog in de omgeving gezocht, maar de twee werden niet meer aangetroffen. De 37-jarige inwoner van Rinsumageest deed aangifte.

Terschelling West: politie houdt diverse snelheidscontroles
De politie heeft zowel maandag als dinsdag op het eiland snelheidscontroles uitgevoerd. Maandag werd van 10.00 uur tot 11.30 uur bij Baaiduinen op snelheid gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 447 bestuurders, waarvan er 44 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Diezelfde dag werd er ook van 11.45 uur tot 13.15 uur gecontroleerd bij Midsland. Hier passeerden 462 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 107 sneller reden dan de toegestane 90 kilometer per uur. Maandagavond werd er van 20.00 uur tot 22.00 uur gecontroleerd op de Burgemeester van Heusdenweg bij West-Terschelling. Hier passeerden 290 bestuurders, waarvan er 66 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. Dinsdagochtend werd er vervolgens gecontroleerd van 07.30 uur tot 09.00 uur op de Hoofdweg bij West-Terschelling. Hier passeerden 285 bestuurders, waarvan er 19 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. Van 10.45 uur tot 13.00 uur werd er bij Formerum gecontroleerd. Hier passeerden 534 bestuurders, waarvan er 42 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er van 13.15 uur tot 15.00 uur in de Dorpsstraat in Hoorn gecontroleerd. Hier passeerden 185 bestuurders de controle. Geen enkele bestuurder reed sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur.

112Fryslan

})