Politieberichten van woensdag 8 december.

Politie zoekt getuigen poging overval
GROU – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de twee mannen die dinsdagochtend een 54-jarige vrouw in haar woning hebben geprobeerd te overvallen. Toen de vrouw rond 07.30 uur haar hond uitliet, zag ze op de brug in het Brêgepaad twee mannen staan. Nadat de vrouw terug kwam van het uitlaten en naar haar huis liep, kwamen de twee personen achter haar aan. Op het moment dat de Grouwster de voordeur van haar woning opende, werd ze door de verdachten vastgepakt en probeerden de mannen om binnen te komen. De vrouw gaf de mannen een duw en doordat het toegangspad naar de woning glad was, gleden de mannen weg en lukte het ze niet om binnen te komen. De 54-jarige kon de voordeur sluiten waarna de beide mannen wegvluchtten in de richting van de Stationsweg. Het signalement van de mannen is als volgt:

Dader 1
[bullets]lengte 1.75 meter
licht getinte huidskleur
kort geknipt haar
smal postuur
donkergroen sweatshirt met capuchon[/bullets]

Dader 2
[bullets]licht getint
donkere kleding[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Drie overvallers op horecagelegenheden aangehouden
WOLVEGA- De politie Fryslân heeft in samenwerking met de politie IJsselland dinsdag een 15,18 en 20-jarige man, allen afkomstig uit Wolvega, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige overvallen in Oudeschoot, Gorredijk en Steenwijk. Op dinsdagavond 26 oktober werd een snackbar aan de Archimedesweg in Oudeschoot om 20.16 uur door drie gemaskerde mannen overvallen. Onder bedreiging van een mes werden geld en sigaretten buitgemaakt Op vrijdagmorgen 29 oktober om 07.30 uur werd een inwoner van Nijbeets op de Leitswei in Gorredijk door drie gemaskerde mannen overvallen terwijl hij in zijn auto op zijn collega’s stond te wachten. Omdat collega’s van het slachtoffer de overval zagen gebeuren, gingen zij achter de verdachten aan maar verloren deze uiteindelijk uit het oog. In Steenwijk vond op zondag 17 oktober om 20.45 uur een overval plaats op een horecagelegenheid in het park Rams Woerthe aan de Gasthuislaan. De buit bestond uit geld, alcohol en een gsm. Op zaterdagavond 13 november rond 21.00 uur werd een horecagelegenheid aan het Schar overvallen. De daders kwamen via de achterdeur binnen en bedreigden de twee aanwezigen, medewerkers van de horecagelegenheid, met een mes. De politie kwam de daders op het spoor door een aantal tips. De drie verdachten zijn voor verhoor ingesloten.

Aanrijdingen door mist en gladheid
FRYSLAN- De politie heeft ook dinsdag bij aanrijdingen geassisteerd die ontstaan waren door dichte mist en gladheid.

[bullets]WEIDUM, dinsdag 8:29 uur, Dekemawei. Een aanrijding tussen drie auto’s, door gladheid kwamen de voertuigen met elkaar in botsing waardoor één van de auto’s door een hek reed. Twee van de drie auto’s zijn afgesleept door een bergingsbedrijf.
BOLSWARD, dinsdag 10:03 uur, Laan en Zaad. Een bedrijfsauto raakte door de gladheid van de weg en gleed in de nabij gelegen sloot.
OUDEHASKE, dinsdag 7:04 uur, Badeweg. Drie vrachtwagens waren niet in staat om verder te rijden door de gladheid, een van de vrachtwagens is een perceel ingereden aan de Jousterweg. De gemeente heeft extra gestrooid in deze straten.
ECHTENERBRUG, dinsdag 9.31, Krompad. Een vrachtwagen is van de weg gegleden en kwam daarbij half in de sloot terecht. Toen de agenten bij de plaats van het ongeluk stonden kwam er ook een taxibusje aanreden. Deze remde af en kwam daarbij in de slip terecht.[/bullets]

Man aangehouden voor bezit vuurwerk
OOSTERWOLDE- De politie heeft dinsdagavond op de Opperhaudmade een 35-jarige inwoner van Waskemeer aangehouden omdat hij zonder rijbewijs reed en omdat dat hij in bezit was illegaal vuurwerk. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten deze te controleren om hij slingerend over de weg reed. Toen zij de bestuurder aanspraken bleek dat hij op de achterbank een hoeveelheid strijkers, vuurpijlen, en ander illegaal vuurwerk had liggen. Toen de agenten de man naar zijn rijbewijs vroegen bleek hij deze niet te hebben. De man werd voor verhoor overgebracht naar politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt. De man mocht na verhoor weer terug naar huis.

Man vernield huisraad
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Noorderend een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden omdat hij in een woning een televisie en een aantal stoelen had vernield. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.
De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling van lamp
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op het Schavernek een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen zagen dat de man een sfeerlamp die voor een winkel op het Nauw stond opzettelijk vernielde waarna zij direct via 1-1-2 de politie belden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. In het cellencomplex meende de man nog het interieur van een cel te moeten vernielen. Ook hiervan werd aangifte gedaan.

Jongen gewond bij aanrijding
BOLSWARD- De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op de Harlingerstraat. Daarbij raakte een 15-jarige fietser uit Bolsward gewond toen hij tijdens het oversteken een 49-jarige automobilist uit Reduzum geen voorrang verleende. De jongen is met schouderletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Metaaldief aangehouden
HARLINGEN- De politie heeft dinsdagavond in de Spinstraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van lood en koper. Getuigen zagen de man zich verdacht ophouden op een bouwterrein aan de Schoolstraat en belden direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten de man aantroffen had hij een hoeveelheid koper en lood klaar liggen om mee te nemen. De man bleek het toegangshek te hebben geopend waarna hij op het afgesloten bouwterrein kon komen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Daar bleek dat hij ook nog 7 dagen moest zitten. Het metaal werd in beslag genomen.

Aangehouden voor plaats verlaten ongeval
KOLLUMERZWAAG- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 18-jarige inwoner van Wetsregeest en een 22-jarige inwoner van Driesum aangehouden voor de plaats verlaten van ongeval en voor het rijden onder invloed. Het ongeval vond plaats op de Triemsterloane waar een auto door nog onbekende oorzaak over de kop vloog. De inzittenden konden de auto verlaten en werden even later in Dokkum aangehouden. De mannen worden ervan verdacht onder invloed van alcohol de auto te hebben bestuurd. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau.

Vrouw gewond bij aanrijding
ÁPPELSCHA- De politie heeft dinsdagmiddag op de Vaart Zuid-zijde een aanrijding afgehandeld waarbij een 70-jarige inwoonster van Appelscha aan haar hoofd gewond raakte. De vrouw die op haar fiets reed in de richting van Oosterwolde stak plotseling de weg over. Daarbij raakte zij een auto die bestuurd werd door een 20-jarige inwoner van Appelscha. Deze kon de vrouw niet meer ontwijken. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar werd vastgesteld dat mevrouw een hersenschudding tijdens de aanrijding had opgelopen. Na behandeling mocht zij huiswaarts keren.

Politie zoekt getuigen aanrijding
SNEEK – De politie doet onderzoek naar een aanrijding waarbij woensdagmiddag een 25-jarige voetganger gewond is geraakt. De vrouw uit Sneek liep rond 16.25 uur over de Kleine Kerkstraat toen ze werd aangereden door een onbekende automobilist. De bestuurder reed op dat moment richting de Marktstraat. De bestuurder van de donkergekleurde Volkswagen Golf ging er na de aanrijding vandoor, zonder zich over het slachtoffer te bekommeren. De inwoonster van Sneek bleek haar schouder te hebben gebroken. Mensen die getuige zijn geweest of informatie hebben over de aanrijding, worden verzocht contact op te nemen met de politie. De politie in Sneek is bereikbaar via 0900-8844 (lokaal tarief).

112Fryslan