Politieberichten van woensdag 8 augustus

Derde verdachte aangehouden voor straatroof

LEEUWARDEN- De politie heeft maandag in een onderzoek naar twee straatroven een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in verband met betrokkenheid hierbij. Eerder werden door de politie een 26-jarige inwoner van Sexbierum en een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De mannen worden verdacht van het plegen van een overval op zondagmiddag 1 juli rond 16.00 uur in een steeg aan de Gedempte Keizergracht. Daar werd een 32-jarige inwoner van Minnertsga door de meerdere verdachten van zijn mobiele telefoon en portemonnee beroofd. De 26- en 33-jarige verdachte zitten nog steeds vast. De aangehouden 21-jarige verdachte is na verhoor weer heengezonden.

Verdachte aangehouden voor heling en diefstal

MENALDUM- De politie heeft de diefstal van een tas en een kinderwagen opgelost die op 31 juni plaatsvond aan de Lytsebuorren. De aangever, een 32-jarige inwoner van Menaldum, kwam rond 12.45 uur met zijn auto thuis. Nadat hij de auto op de oprit had geparkeerd, haalde hij een tas en een kinderwagen uit de auto en zette deze op straat neer. Daarna bracht hij eerst zijn dochtertje in huis. Toen hij weer terugkwam om de spullen op te halen, bleek de kinderwagen en de tas met daarin een fototoestel, diverse pasje en een rijbewijs, weg te zijn genomen. Op 10 juli hield de politie een 39-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aan in verband met een illegaal verblijf in Nederland. Bij de fouillering van man werden goederen die tijdens de diefstal in Menaldum waren ontvreemd aangetroffen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte. De aangetroffen goederen werden in beslag genomen.

Koperdiefstal

WIRDUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal in de nacht van maandag op dinsdag van ongeveer 100 meter kabel. De kabel zat op een rol die op een afgesloten bouwterrein aan de Oenemadyk (bij het spoor) lag. Waarschijnlijk is gebruik gemaakt van een groot voertuig om de rol daar weg te halen. Het terrein ligt aan de N-31 en dus is het mogelijk dat passanten iets gezien hebben. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen die in de nacht van maandag 6 augustus op dinsdag 7 augustus iets bijzonders hebben gezien. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven kunt u bellen met telefoonnummer 0800 – 7000.

Onderzoek naar diefstal boot afgerond

DE WESTEREEN- De politie heeft het onderzoek naar de diefstal van een consoleboot van het merk Cresent Winner 450, afgerond. De diefstal vond plaats in de nacht van 26 op 27 juni in een jachthaven aan Kukhernsterwei. Op 9 juli kwam de politie de boot via een tip op het spoor. De eigenaar had een beschrijving en gegevens van zijn gestolen eigendom op een verkoopsite op internet gezet. Een lezer van deze site had de boot in het water aan de Selhelpweg aangemeerd zien liggen en waarschuwde de politie. Tijdens het onderzoek kwamen de agenten een 35-jarige verdachte uit Sneek op het spoor. Hij werd op 17 juli aangehouden. Ook werd een 62-jarige inwoner van Joure aangehouden. Uit verhoren bleek hij niets met de diefstal van doen hebben gehad. Het vaartuig werd in beslag genomen en zal in overleg met de officier van justitie aan de rechtmatige eigenaar terug worden gegeven. Tegen de Sneker verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal sieraden

DRACHTEN- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van sieraden uit een woning aan de Warren. De diefstal vond plaats tussen 2 juli en 7 augustus. Het is nog onbekend hoe de dader(s) de woning zijn binnen gekomen. Een 88-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Man gewond bij aanrijding

DOKKUM- De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.00 uur een aanrijding met letsel op de Tichelwei afgehandeld. Daarbij raakte een 20-jarige inwoner van Dokkum gewond. De man zat als passagier in de auto die bestuurd werd door een 19-jarige inwoner van Dokkum. Hij reed in de richting van Oostrum toen hij door nog onbekende oorzaak met zijn auto naast de weg kwam. Hij probeerde bij te sturen en raakte vervolgens de macht over het stuur kwijt waarna de auto in een sloot terecht kwam. De chauffeur kwam met de schrik vrij. Zijn passagier werd per ambulance met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Tuin leeg geroofd

GERSLOOT- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van planten en twee elektrische grasmaaiers. De diefstal werd gepleegd op het erf van een woning aan de Hegedyk. De 28-jarige bewoner was aan het verhuizen, toen hij zag dat uit de tuin ongeveer 80 bomen, waaronder 10 fruitbomen en 20 meter aan buxusstruiken, waren weggenomen. Ook werd een aantal bloempotten met daarin kruidenplanten en twee grasmaaiers gestolen. Hij deed aangifte.

Aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in de Goudenregenstraat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man wilde bij een opvanggelegenheid naar binnen, maar werd geweigerd omdat hij onder invloed van alcohol was. Vervolgens bleef hij zich vervelend op het terrein ophouden waarna men de politie waarschuwde.

Nadat de verdachte driemaal was gevorderd te vertrekken en hij hieraan niet voldeed, werd hij aangehouden. Hierbij verzette hij zich en bedreigde hij de agenten. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor handel in softdrugs

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond op het Herenwaltje een 20-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van handel in softdrugs. Oplettende agenten zagen de verdachte in drugs handelen en besloten hem te controleren. In zijn kleding werden 17 zakjes softdrugs, waaronder hasj en weed, aangetroffen. Ook had de man een weegschaaltje bij zich. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en de drugs en weegschaal werden in beslag genomen.

Ramen vernield van kantoor

SNEEK- De politie onderzoekt de vernieling van vier ramen van een kantoor aan de Willemstraat. De vernieling vond in de nacht van zondag op maandag plaats doordat de dader(s) met stenen tegen de ramen hadden gegooid. Een 31-jarige inwoonster van Amsterdam deed aangifte.

Man mishandeld op boot

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een mishandeling die dinsdagavond plaatsvond op een boot die aangemeerd lag aan de Oosterkade. Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden had toestemming van de eigenaar om een week op de boot te mogen slapen. Toen de eigenaar dinsdagavond op de boot kwam, werd de Leeuwarder door de eigenaar met een balk geslagen. Na zijn daad vertrok de hij weer. Het slachtoffer deed aangifte en heeft zich onder behandeling van arts moeten stellen.

Aangehouden voor niet voldoen aan bevel en vordering

LEMMER- De politie heeft een 25-jarige vrouw en een 28-jarige man, beide inwoners van Sloten, aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel en vordering en voor openbare dronkenschap. De man en de vrouw werden eerder die avond uit een feesttent aan de het Burgemeester Krijgerplein verwijderd in verband met vervelend gedrag. Toen zij rond middernacht toch weer in de tent werden gesignaleerd, werden de man en vrouw aangehouden. Tegen beide werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kregen zij een collectief horecaverbod.

Aangehouden voor openlijke geweldpleging

OFFINGAWIER- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Paviljoenwei een 17-jarige inwoner van Bennekom en een 20-jarige inwoner van Ede aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De mannen mishandelden een 15- en 16-jarige inwoner van Groningen zodanig, dat een van de twee slachtoffer zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen moest laten behandelen. Het is nog onduidelijk waardoor de ruzie is ontstaan. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De slachtoffers deden aangifte.

Sieraden en televisie buit bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die tussen maandagmorgen 06.00 uur en dinsdagavond 19.00 uur plaats heeft gevonden in de Bijenhofstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een raam waarna zij de hele woning doorzochten. Uit de woning werden twee grote LED televisies van het merk Samsung en gouden sieraden weggenomen. De een 64-jarige eigenaar deed aangifte.

Slachtoffer van phishing

SNEEK- De politie heeft dinsdagmiddag een aangifte van phishing opgenomen. Een 50-jarige inwoonster van Sneek kreeg dinsdag tijdens het internetbankieren problemen met het inloggen. Ook de banksite verschilde iets van de originele banksite. Na een paar mislukte pogingen, kreeg zij via een dialoogscherm het verzoek om op opnieuw in te loggen waarna zij uiteindelijk haar transactie kon uitvoeren. Niet veel later het kreeg slachtoffer een telefoontje van haar bank dat € 1850,- van haar bankrekening was afgehaald. Zij deed aangifte.De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inlog-, bank- of creditcardgegevens gevraagd.Bel bij wantrouwen of storingen altijd met uw bank. Een bank stuurt u nooit een mail met de vraag uw inloggegevens door te geven.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan