Fryslân, 08-04-2009 • Politieberichten van dinsdag 7 april 07.00 uur t/m woensdag 8 april 07.00 uur.

Brantgum: politie zoekt tegenligger
De politie is op zoek naar een bestuurd(st)er van een voertuig welke betrokken is geweest bij een ongeval op de Fjildbuosterwei. Op woensdag 1 april omstreeks 06:00 uur reed een 22-jarige bestuurster uit Hantum in de richting van Hantum. De vrouw zag een tegenligger aankomen en zag dat deze deels op haar rijstrook reed. Om dit voertuig te ontwijken, maakte zij een stuurcorrectie waardoor zij uiteindelijk in een slip raakte en met het voertuig in de sloot belandde. Bij het ongeval raakte niemand gewond. De politie roept de bestuurd(st)er op zich via 0900-8844 te melden.

Oosterwolde: politie houdt twee verdachten aan voor vernielingen
De politie heeft vrijdagavond 3 april twee mannen van een 18 jaar uit Oosterwolde en Emmeloord aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Vrijdagavond laat kregen surveillerende agenten een melding dat er vernielingen werden gepleegd op het terrein van de van de oude melkfabriek aan de Nanningaweg. Eenmaal ter plaatse bleek dat een collega agent, in zijn vrije tijd, de twee al had aangehouden. Deze agent had van twee getuigen te horen gekregen dat het duo twaalf ruiten van een bouwcontainer hadden vernield. Met behulp van de twee getuigen werden beide mannen aangehouden en overgedragen aan de inmiddels gearriveerde agenten. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.
Eenmaal op het politiebureau bleek dat de 18-jarige inwoner van Emmeloord ook betrokken was geweest bij een bedreiging in Appelscha op 1 maart van dit jaar. Tijdens een onwelwording in een horecegelegenheid aan de Boerestreek hinderden enkele omstanders het ambulancepersoneel, waaronder de 18-jarige. Hij maakte het de hulpverleners behoorlijk lastig om hun werk te kunnen uitvoeren en tevens bedreigde hij enkele agenten. Over deze zaak moest hij nog gehoord worden.

Heerenveen: vier auto-inbraken in parkeergarage
De politie onderzoekt vier auto-inbraken gepleegd in de parkeergarage aan de Mincklersstate. Vermoedelijk hebben de diefstallen plaats gevonden tussen maandagavond en dinsdagochtend. In alle gevallen werd een ruit vernield. Uit één van de auto’s werd een afstandsbediening van het rolluik van de garage weggenomen. Uit een andere auto worden sleutels vermist. Eén van de aangevers mist niets en van de vierde is dat nog niet bekend. De eigenaren van de vier auto’s deden aangifte.

Zandhuizen: eenzijdige aanrijding met scooter
De politie heeft dinsdagochtend op de Oldeberkoperweg een ongeval afgehandeld, waarbij een 45-jarige man uit Oldeberkoop gewond raakte. De man reed op zijn scooter en ging in de bocht onderuit. Vermoedelijk kwam dit doordat er grind op de weg lag en de man in de bocht remde. Het slachtoffer is met schaafwonden en enkelletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Berlikum: twee kinderen bekennen dumpen grote partijen reclamefolders
De politie heeft dinsdag twee kinderen van 12 en 15 jaar uit Berlikum als verdachte gehoord voor het dumpen van een grote partij reclamefolders in de natuur. Bij het Regionaal Milieuteam van de politie was een melding binnen gekomen dat er een grote partij reclamefolders in de bosjes bij de voetbalvelden in het dorp waren gedumpt. In goede samenwerking met het verspreidingsbureau stelde de politie een nader onderzoek in. Dit resulteerde er in dat dinsdag de 12 en de 15-jarige als verdachte gehoord konden worden. Beide bekenden het storten van zo’n 1100 folders in de bosjes bij het voetbalveld. Daarnaast bekenden ze dat ook al negen keer eerder folders hadden weggegooid op diverse plaatsen in Berlikum. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De grote hoeveelheden gestorte folders zijn na de melding direct opgeruimd.

Fryslân: snelheidscontroles, vier rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft dinsdag op diverse locaties in Fryslân snelheidscontroles gehouden met een lasergun. Op de Butlanswei onder Jistrum reed een 35-jarige bestuurder uit Grou 129 kilometer per uur, waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Een 24-jarige Leeuwarder reed op de Adlansdyk 110 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op de rijksweg A7 ter hoogte van Boornzwaag reed een 35-jarige automobilist uit Assen 196 kilometer per uur, waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Een 42-jarige man uit Ommen reed op de rijksweg A32 ter hoogte van Wolvega 196 kilometer per uur, waar 120 kilometer per uur. Naast een proces-verbaal voor de snelheid, werd van alle bestuurders het rijbewijs ingevorderd vanwege de forse snelheidsovertreding.

Heerenveen: controle op geslotenverklaring bij wegwerkzaamheden
De politie heeft dinsdagmiddag een controle gehouden op Het Meer. Vanwege wegwerkzaamheden is de weg afgesloten en is er een omleiding ingesteld. De politie ontving klachten dat het verkeer gebruik zou maken van het fietspad, ondanks de duidelijk aangegeven omleidingsroute. In totaal kregen vijf automobilisten een proces-verbaal voor het negeren van de geslotenverklaring.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf op de Plutoweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Er is vermoedelijk een computer en een LCD scherm weggenomen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: inbreker overlopen
De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Woudstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De 26-jarige bewoner lag op dat moment te slapen en hoorde glasgerinkel. Toen hij uit het raam keek, zag hij een man weglopen met zijn flatscreen televisie in de handen. De Leeuwarder deed aangifte van de inbraak.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan