Woensdag 7 oktober

Fryslân, 07-10-2009 • Politieberichten van dinsdag 6 oktober 07.00 uur t/m woensdag 7 oktober 07.00 uur.

Joure: politie zoekt getuige van gevaarlijk verkeersgedrag op A7
De politie wil graag in contact komen met een man van middelbare leeftijd die zondagmiddag mogelijk getuige was van gevaarlijk rijgedrag op rijksweg A7 tussen Drachten en Heerenveen. Hierbij was een zwarte Suzuki Swift betrokken. Op het moment dat de politie deze bestuurder bij de afslag St. Nicolaasga op de A6 aan de kant zette, stopte een man in een lichtgrijze terreinwagen. De bestuurder van deze terreinwagen complimenteerde de agenten dat ze de roekeloze automobilist te pakken hadden. Omdat deze man mogelijk een belangrijke getuige is van wat zich op de A7 heeft afgespeeld wordt hij verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Mochten andere weggebruikers van dit rijgedrag getuige zijn geweest dan kunnen zij zich ook melden bij de politie.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstallen in verzorgingstehuis
De politie heeft maandag een 53-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstallen in een verzorgingstehuis. Bij een bewoonster van het tehuis werd onlangs drie keer een geldbedrag van de bankrekening afgeschreven. De echtgenoot kwam er achter dat er met de pinpas van zijn vrouw geld was opgenomen. Er werd aangifte gedaan en de politie stelde een nader onderzoek in. Op de beelden van de bewakingscamera was te zien dat een vrouw geld opnam. De foto werd getoond aan een leidinggevende van het verzorgingstehuis. De leidinggevende herkende de vrouw direct. Het betrof namelijk een medewerkster van het verzorgingstehuis. De 53-jarige vrouw werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor bekende de vrouw in ieder geval twaalf diefstallen. In tien gevallen ging het om geld dat ze uit de portemonnees van de bewoners haalde. In de twee gevallen ging om het pinnen met een gestolen bankpas. Een aantal gedupeerden hebben inmiddels aangifte gedaan. Mogelijk dat er nog meer aangiften volgen. De 53-jarge vrouw is door haar werkgever op non-actief gesteld en tevens is er proces-verbaal opgemaakt.

Hijum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft maandag in een woning aan De Loane een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een tip. In de woning werden 170 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Tijdens de actie werd in de woning een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij bureau weer verlaten. De politie moet nog spreken met de eigenaar van de woning.

Ferwert: agenten verwijden hennepstruiken uit tuin
De politie heeft maandag uit een tuin achter een woning in de Havenstraat vier grote hennepstruiken verwijderd. De agenten hadden een tip gekregen dat de 45-jarige bewoner hennep in een tent in zijn tuin verbouwde. Eenmaal in de tuin zagen de agenten vier hennepstruiken met daarin veel toppen staan. De planten werden in beslag genomen en vervolgens vernietigd. De bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs na alcohol
De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van 65-jarige man uit Sexbierum. Surveillerende agenten zagen dat de man in zijn auto op Achter de Hoven stond te wachten op een passagier. Tijdens het wachten nuttigde de man verschillende flesjes bier. Hierop werd hij gecontroleerd op alcoholgebruik. Na de blaastest is de man overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse met als resultaat 745 ug/l, goed voor een rijverbod van 9 uren. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal gemaakt.

Oppenhuizen: auto’s gestolen na inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Broerstrjitte. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden de autosleutels weggenomen van twee BMW’s die op de oprit naast de woning stonden. De twee zwarte auto’s werden vervolgens gestolen. De auto’s zijn voorzien van de kentekens 50-NN-RG en TX-GJ-66. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Tjerkgaast: brommobiel belandt in de sloot
De politie heeft dinsdagochtend een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 16-jarige man uit Sloten reed in een brommobiel samen met een 15-jarige jongen uit Tjerkgaast van de Spannenburgbrug in de richting van Sneek. Hij verloor daarbij op de Strjitwei de controle over voertuig en schoot de provinciale weg over en belandde in de sloot. De 16-jarige jongen is met letsel aan zijn schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De andere inzittende kwam met de schrik vrij.

Drachten: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagmiddag op de N31 ter hoogte van Garijp het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder passeerde een controle met een lasergun met 161 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Makkum: politie onderzoekt diefstal boot en buitenboordmotor
De politie onderzoekt de diefstal van een boot van het merk Quicksilver en buitenboordmotor. De boot werd in de nacht van maandag op dinsdag weggenomen uit de Melkvaart. Op de romp van de boot is de naam BEMPERS aangebracht en daarnaast staat op de romp het registratienummer 3277C001. De buitenboordmotor is grijs van kleur en van het merk Suzuki. De boot en de buitenboordmotor waren met kettingen en sloten goed beveiligd. Echter heeft men de kettingen doorgeknipt om zo de boot te kunnen wegnemen. De 30-jarige eigenaar uit Makkum deed aangifte.

Leeuwarden politie houdt twee verdachten aan voor bezit drugs
De politie heeft dinsdagmiddag in de Ayttasteeg twee inwoners van Leeuwarden van 20 en 21 jaar aangehouden op verdenking van het bezitten van harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat een drugsgebruiker op de Weaze contact maakte met beide mannen. Het was de agenten bekend dat beide mannen eerder waren gepakt voor het bezit van harddrugs en het handelen er in. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten bij de 20-jarige Leeuwarder 0,9 gram cocaïne en bij de 21-jarige 0,2 gram cocaïne. De drugs werd in beslag genomen. Gezien de geringe hoeveelheid kreeg de 21-jarige geen proces-verbaal. Zijn stadsgenoot kreeg echter wel een proces-verbaal. Na verhoor mochten beide mannen het bureau weer verlaten.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Oude Dijk. Dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een flatscreen en een portemonnee weggenomen. De 82-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Er is inmiddels een buurtonderzoek uitgevoerd.

Leeuwarden: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag van 15.15 uur tot 16.45 uur op de Poptawei een snelheidscontrole met de lasergun gehouden. Tijdens de controle kregen acht bestuurders een bekeuring omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 88 kilometer per uur.

Drachten: rijden terwijl rijbewijs ongeldig is verklaard
De politie heeft dinsdagmiddag op de Melkkelder een 45-jarige automobilist uit Drachten een proces-verbaal gegeven voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Het was de agenten bekend dat het CBR het rijbewijs van de Drachtster ongeldig had verklaard vanwege ongeschiktheid van rijbevoegdheid. Tijdens een surveillance zagen ze de man rijden op de Melkkelder. Na een stopteken volgde er een controle. De man had twee weken eerder in Dokkum hiervoor ook al een proces-verbaal. Ook deze keer werd er wederom proces-verbaal opgemaakt. Bij een derde keer wordt de auto van de man in beslag genomen.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige automobiliste uit Easterwierrum na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten besloten de automobiliste in de Van Loonstraat te controleren. Omdat het vermoeden bestond dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies ze 630 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: Burgernetactie na lastigvallen kind
De politie heeft dinsdagmiddag samen met 740 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een man die een 9-jarige jongetje had lastiggevallen. Het jongetje was uit school onderweg naar zijn huis. Op Achter de Hoven werd hij vastgepakt door een nog onbekende man. De man liet hem onder andere een sexboekje zien. Het jongetje wist te ontkomen en waarschuwde zijn moeder. De politie werd via 1-1-2 gebeld. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd direct een Burgernetactie opgestart. Samen met 740 deelnemers keek de politie uit naar de man. Twee deelnemers gaven belangrijke informatie door. De man werd echter niet meer aangetroffen. Gezien het goede signalement en de informatie van de Burgernetdeelnemers hoopt de politie de man alsnog te kunnen opsporen.

Drachten: controle fietsverlichting
De politie heeft dinsdagavond in en rondom het centrum op fietsverlichting gecontroleerd. Elf fietsers hadden geen licht op de fiets. Na een gesprek en een bekeuring moesten de elf verder lopen. Kijk voor meer informatie over fietsverlichting op website ‘Losse lampjes mogen ook’.

Gorredijk: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Stationsweg een 21-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen de man fietsen. Omdat hij op zijn fiets geen licht voerde, werd hij door de agenten aangesproken. Tijdens het gesprek constateerden de agenten dat het originele slot van de fiets was verwijderd. Ook het framenummer en de sticker van de fietsenhandelaar waren weggekrast. Dit was voor de agenten voldoende aanleiding om de 21-jarige aan te houden op verdenking van heling van een gestolen fiets. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan