Woensdag 7 maart

Politieberichten van woensdag 7 maart

Twee gewonden bij eenzijdige aanrijding

ELSOO- De politie heeft dinsdagmiddag op de Kloosterweg rond 15.45 uur een ernstige eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 19-jarige automobiliste en een 15-jarige passagier, beiden inwoners van Appelscha, gewond raakten. De auto raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en botste frontaal op een boom. Beide slachtoffers raakten door de aanrijding zodanig bekneld dat zij door de brandweer uit hun benarde positie moesten worden bevrijd. De bestuurster werd met been- en armletsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen terwijl de passagier per ambulance werd overgebracht naar het ziekhuis in Assen. Hij mocht na behandeling huiswaarts keren.

Mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging

SNEEK- De politie heeft dinsdagmiddag op De Jellen twee 18-jarige inwoners van Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De beide mannen belaagden in de Kapelstraat een 50-jarige inwoner van Sneek. Het slachtoffer, die op zijn fiets reed, was bezig een geparkeerde auto te passeren toen uit tegenovergestelde richting de beide verdachten aan kwamen fietsen. Tijdens het passeren bedreigden de twee mannen het slachtoffer waarna beide partijen stopten. De beide mannen duwden het slachtoffer omver, trokken zijn jas kapot en bedreigden hem. Een getuige belde direct via 1-1-2 de politie, gaf een goed signalement door en filmde met zijn mobiele telefoon de vechtpartij. Na hun daad vertrokken de beide verdachten maar konden later door de agenten worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte

Inbraakpreventieactie in Lemsterland

LEMMER- De politie heeft dinsdag in samenwerking met de gemeente Lemsterland, de woningcorporatie Lyaemer Wonen en vertegenwoordigers van dorpsbelangen een inbraakpreventieactie in alle dorpen in de gemeente gehouden. In 2011 werd in de gemeente Lemsterland 35 keer ingebroken. In de eerste maand van 2012 stond de teller van het aantal woninginbraken al op 23. Reden genoeg voor alle betrokken partijen om in actie te komen. Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes werd aan de inwoners van de gemeente Lemsterland inbraakpreventieadvies gegeven. Ook kregen alle deelnemers van Burgernet in het gebied een sms-bericht met daarin de oproep om vooral aan inbraakpreventie te doen. In 461 gevallen konden de 50 deelnemers aan de preventieactie een woning, schuur of auto binnen omdat deze niet goed was afgesloten. De bewoners en eigenaren werden vervolgens aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Ook in Aldeboarn werd dinsdagavond een soortgelijke actie gehouden. Daar werden in totaal dertien voetjes achtergelaten in niet afgesloten woningen, schuurtjes en auto’s. De preventieactie wordt volgende week in Skarsterlân, Workum en Makkum gehouden. De reacties in de gemeente Lemsterland op deze inbraakpreventieactie waren zeer positief.

Automobilist aangehouden

SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag op de Lemmerwerg een 23-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse identiteit. Surveillerende agenten kwamen de bestuurder tegen op de A7. De man trok de aandacht omdat zijn uitlaat veel lawaai maakte en zijn verlichting deels niet werkte. Ook reed de automobilist te snel. Reden genoeg om de bestuurder een stopteken te geven. De 23-jarige gaf een valse identiteit op en weigerde ook iedere medewerking. De bestuurder werd dan ook overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart en voor een uitlaat die niet voldoet aan de wettelijke eisen. Vervolgens mocht de bestuurder het bureau weer verlaten.

Grofvuil in brand gestoken

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt twee brandstichtingen in de Robinsonstraat en Canadezenlaan. In de nacht van dinsdag op woensdag werden daar een aantal bulten met grofvuil in brand gestoken. De brandweer kwam in eerste instantie ter plaatse om één bult te blussen. Al snel ontdekten de agenten dat er een nog een bult met grofvuil in brand stond. Ook deze werd geblust. Aangezien er nog meer grofvuil in de straat lag, waarvan een deel tegen schuttigen en bossages, besloot de politie om een afvalverwerkingsbedrijf te laten komen. Dit bedrijf is maar liefst drie uur bezig geweest om alle grofvuil op te ruimen om zo gevaarlijke situaties te voorkomen.

Drie aanhoudingen in onderzoek verkeersruzie

KOLLUM– De politie heeft het onderzoek naar een verkeersruzie, die op dinsdag 21 februari op de Tochmalaan in Kollum plaatsvond, afgerond. Daarbij werd een 32-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden. De verdachte die op een scooter reed mishandelde na een verkeersruzie een 48-jarige inwoner van Leeuwarden en bedreigde vervolgens een 50-jarige inwoner van Kollum.

Na politieonderzoek werd hij op maandag 27 februari buiten heterdaad aangehouden. Uit het onderzoek bleek ook dat de betrokken scooter van diefstal afkomstig was. Op 29 juli was de scooter gestolen uit een garage in Grootegast en vervolgens “geheeld” door een 24-jarige inwoner van Kollum. Deze verdachte verkocht hem vervolgens door aan de 32-jarige verdachte uit Kollumerzwaag.

Begin maart werden de scooterdief en de heler aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Na verhoor bekenden zij het feit gepleegd te hebben en werden in overleg met de officier van justitie heengezonden. De 32-jarige verdachte zit nog vast. De 16-jarige eigenaar deed aangifte van diefstal. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Vijf aanhoudingen voor drugsbezit

OOSTERWOLDE- De politie heeft dinsdagmiddag op de Snellingerdijk een 29-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van het rijden zonder rijbewijs, zonder geldige verzekering en voor het in bezit hebben van harddrugs. De agenten zagen de man in zijn auto rijden en wisten dat de man geen rijbewijs had. Nadat zij de bestuurder een stopteken hadden gegeven en hem aanspraken, roken ze een sterke weedlucht. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In zijn kleding vonden de agenten in totaal acht bolletjes met daarin cocaïne en heroïne. Uit onderzoek bleek dat de drugs bij een woning aan de Lage Esch waren gekocht. Vervolgens werd er besloten om daar een huiszoeking uit te voeren. In de woning vonden de agenten een hoeveelheid amfetamine in de vorm van pillen en poeder. Een 57-jarige inwoner van Oosterwolde, een 26-jarige inwoner van Meppel, een 32-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats, een 21-jarige inwoner van Meppel en een 21-jarige inwoner van Finkum werden aangehouden. Alle verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De auto en de drugs werden in beslag genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan