Politieberichten van woensdag 7 juli.

Politie houdt inbrekers aan
BALK – De politie heeft dinsdagochtend omstreeks 06.30 uur een 30-jarige man uit Hilversum, een 24-jarige man uit Almere en een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor inbraak op de Bogerman- en Wilhelminastraat. De inbrekers kwamen bij meerdere woningen binnen via een openstaand raam waarna zij diverse goederen uit de woning hebben meegenomen. Surveillerende agenten waren op de hoogte gebracht van de inbraak en konden de daders even later aanhouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 47-jarige – en een 71-jarige man, beide inwoners van Balk, deden aangifte.De politie wil graag in contact komen met mensen waar ook ingebroken is, maar zich nog niet bij de politie hebben gemeld. Daarnaast is de politie op zoek naar getuigen die informatie hebben over de inbraak. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.De politie adviseert, ondanks het mooie zomerweer, om bij het verlaten van de woning ramen en deuren goed af te sluiten.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die in de nacht van maandag 5 juli en dinsdag 6 juli heeft plaatsgevonden op de Heslingastins. Men is binnengekomen via een open raam aan de voorzijde van de woning. De portefeuille van de 42-jarige bewoner werd hierbij ontvreemd. De man deed vervolgens aangifte. De politie adviseert, ondanks het mooie zomerweer, om bij het verlaten van de woning ramen en deuren goed af te sluiten.

Vrouw aangehouden voor straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmorgen een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van een diefstal met geweld. Zaterdag 3 juli werd een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden van haar tas beroofd. Zij liep met haar rollator op de Rengerslaan en hier werd haar tas gestolen. Tijdens de diefstal kwam de 68-jarige ten val en raakte gewond. De dader vluchtte weg op een damesfiets. Op de plaats waar de diefstal gebeurd was, werd een handvat en gedeelte van een spatbord gevonden en door de politie in beslag genomen. Aan de hand van het signalement van de dief herkende een agent de verdachte en werd zij dinsdagochtend aangehouden. Van de fiets van de verdachte ontbraken een handvat en het gedeelte van het spatbord wat door de politie gevonden. De verdachte heeft de diefstal bekend. De afgelopen weken is een toename te zien in het aantal straatroven in Leeuwarden. De politie heeft hier extra aandacht voor. Niet alleen in de opsporingen van de daders, maar ook door extra toezicht tijdens surveillances.

Twee hennepkwekerijen ontmanteld
FRYSLAN – De politie heeft dinsdag weer twee hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij werd één aanhouding verricht. Naast de inbeslagname van hennepplanten en kweekapparatuur werden ook een auto en een aanhangwagen in beslag genomen.

Hennepkwekerij in oude fabriek
Na meerdere anonieme tips besloten agenten dinsdagochtend een onderzoek in te stellen in een oude fabriek aan de Fabriekslaan in Zurich. Al snel werd duidelijk dat er in het pand een professionele hennepkwekerij was gevestigd. Tijdens de actie werd een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. In de oude fabriek werden in totaal 772 hennepplanten aangetroffen. De planten en de bijbehorende kweekapparatuur werden in beslag genomen. In de kweekruimten waren ook spijkermatten geplaatst om eventuele indringers (ernstig) te verwonden. Tijdens de actie werd ook een bestelauto en een aanhanger in beslag genomen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor ingesloten. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/img3477_tcm7-589404.JPG[/img]

[url=http://www.politie.nl/Friesland/Nieuws/tweehennepkwekerijenontmanteld.asp]klik hier[/url] voor meer foto’s.

Hennepkwekerij in loods
Dinsdagochtend besloten agenten eveneens een onderzoek in te stellen in een pand aan de Pompmakker in Heerenveen. Ook hier waren anonieme tips aanleiding om de woning binnen te gaan. In deze bedrijfsloods werd een hennepkwekerij aangetroffen. De planten waren net geoogst. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de kwekerij te ontmantelen en de apparatuur in beslag te nemen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Jongen aangehouden na eenzijdig ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagochtend op de Stadionweg een 16-jarige inwoner van Eastermar aangehouden na eenzijdig ongeval. De jongen had eerder die ochtend de auto van een 20-jarige inwoner van Heerenveen meegenomen zonder dat hij daarvoor toestemming had. Op de Stadionweg verloor de Eastermarder de controle over het voertuig en botste daarbij tegen een verkeersbord. De auto raakte daarbij beschadigd. De 16-jarige werd door de politie aangehouden op verdenking van joyridinig. Tegen hem werd vervolgens proces-verbaal opgemaakt voor joyriding en het rijden zonder geldig rijbewijs. De Eastermarder mocht halverwege de middag het politiebureau weer verlaten.

Controle van aanhangwagens
HARLINGEN – De politie heeft dinsdag in samenwerking met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een aanhangwagencontrole gehouden. In de Edisonstraat werden 40 auto’s met daarachter aanhangwagens aan een controle onderworpen. Tijdens de controle schreven de agenten 20 bekeuringen uit, waaronder 6 keer voor versleten banden, 4 keer voor niet goed werken remmen van de aanhanger, 4 keer voor niet goed werkende verlichting, 3 keer voor het niet bezitten van een BE-rijbewijs, 1 keer voor een niet goed vastgezette lading, 1 keer omdat er geen kenteken was afgegeven en 1 keer voor het niet kunnen tonen van de kentekenpapieren.

Daarnaast werden er 4 maatregelen opgelegd aan de eigenaren van de aanhangers. Deze mensen moeten de technische mankementen aan de aanhanger laten repareren. Gebeurd dit niet binnen de afgesproken tijd dan krijgen deze personen alsnog een bekeuring.

Boerderij door brand verwoest
SURHUZUM- De politie stelt een onderzoek in naar een boerderijbrand aan de Miedwei. Rond 18.20 uur brak nog door onbekende oorzaak brand uit in een leegstaande boerderij. Het is nog onduidelijk waar en hoe de brand is ontstaan. De technische recherche zal woensdag een nader onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding
WARTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van een eenzijdige aanrijding op de Wâldwei die dinsdagavond rond 18.20 uur plaatsvond. Door nog onbekende oorzaak verloor de 18-jarige inwoner van Tilburg de macht over het stuur en sloeg met zijn auto meerdere keren over de kop. Daardoor raakte de automobilist zodanig ernstig gewond dat hij per traumahelikopter moest worden overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeers ongevals analyse zal een technisch onderzoek verrichten aan de auto.

Geld uit kassa ontvreemd
HEEG – De politie doet onderzoek naar een inbraak in een havengebouw aan de Pharshoeke waarbij een geldbedrag werd weggenomen. De diefstal vond dinsdagavond rond 18.15 uur plaats toen de beheerder niet aanwezig was. Het is nog onbekend hoe de dader(s) het gebouw binnen zijn gekomen. Een 37-jarige inwoner van Heeg deed aangifte.

Geld en sieraden weggenomen bij woninginbraak
LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak in de Trosdravik. De inbraak vond dinsdagavond rond 18.45 uur plaats. Uit de woning werden geld en sieraden weggenomen. Een 71-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Inbraak in dorpshuis
BURGWERD- De politie onderzoekt een inbraak in het dorpshuis aan de Doniaweg. De inbraak vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De dader(s) kwamen het dorpshuis binnen via een raam en namen een beamer mee. Een 46-jarige inwoner van Burgwerd deed aangifte.

Motorrijder over de kop
JOURE- De politie heeft dinsdagmiddag rond 18.00 uur een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 26-jarige inwoner van Joure gewond raakte. De man die op zijn motorfiets op de Vegelingsweg reed, verloor in een bocht de macht over het stuur. De man raakte zodanig gewond dat hij met onbekend letsel per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Politie zoekt getuigen van aanrijding
SNEEK- De politie is op zoek naar getuigen van een ernstige aanrijding die rond 14.40 uur plaatsvond op de Rijksweg A7 (Stadsrondsweg-zuid) waarbij een 48-jarige inwoonster van Bolsward ernstig gewond raakte. Een andere betrokken automobilist, een 62-jarige inwoner van Annen raakte door de aanrijding licht gewond. Door nog onbekende oorzaak raakten beide voertuigen met elkaar in botsing en kwamen tegen de vangrail tot stilstand. Het 48-jarige slachtoffer moest met borst en rugklachten worden overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Verkeers ongeval analyse stelt een nader onderzoek in naar de juiste toedracht van het ongeval. De politie wil graag in contact komen met getuigen van ongeval. Zij kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Jongens gooien met fietsen
TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van dinsdag 6 juli op woensdag 7 juli omstreeks drie jongens aangehouden wegens vernieling van fietsen aan de Oosterburen. Omstreeks 01:15 uur kregen surveillerende agenten de melding dat een 17-jarige inwoner van Haarlem, samen met twee vrienden, met fietsen aan het gooien was. Vervolgens zijn de jongens aangehouden en kregen een bekeuring voor baldadigheid. Tevens hebben de jongens alle fietsen weer overeind moeten zetten.

Twee huisvuilcontainers afgebrand
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag 6 juli op woensdag 7 juli omstreeks 04:00 uur geassisteerd bij een brand op de Engwerd. Surveillerende agenten kregen de melding dat er een huisvuilcontainer in brand stond. Eenmaal ter plaatse bleek deze container al volledig te zijn afgebrand. De auto van een 23-jarige inwoner van Drachten liep hierbij schade op. Vervolgens kregen de agenten de melding dat er nóg een huisvuilcontainer in brand stond een paar woningen verder. De agenten hebben de container zelfstandig weten te blussen, maar konden niet voorkomen dat ook deze container volledig afbrandde. De politie stelt een onderzoek in naar de brand. De 23-jarige man deed aangifte.

Bestuurder krijgt twee keer rijverbod in een nacht
JOURE – De politie heeft in de nacht van dinsdag 6 juli op woensdag 7 juli omstreeks 05:00 uur een 32-jarige inwoner van Waddinxveen aangehouden voor het negeren van een rijverbod. De politie had eerder die nacht omstreeks 02:00 uur de man aangehouden op de Turfschip in Heerenveen op verdenking van rijden onder invloed. Na een ademanalyse blies de man 565 UG/L waardoor de man een rijontzegging kreeg van zes uur en een proces-verbaal. Ongeveer drie uur later kwamen agenten de man wederom tegen op de A6 en hebben hem op de rotonde bij Joure aangehouden. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar de man 400 ug/l blies en daarmee een rijontzegging van 3 uur kreeg. Er werd wederom proces-verbaal tegen de bestuurder opgemaakt.

Automobiliste gewond na kop-staartbotsing
WONS – De politie heeft dinsdagmiddag op de oprit van de A7 nabij Wons een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 38-jarige automobiliste uit Sneek gewond raakte. Een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden zag te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand kwam en een aanrijding was het gevolg. De 38-jarige vrouw liep daarbij letsel op aan haar nek. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Twee levenloze lichamen aangetroffen
LEEUWARDEN/AUGUSTINUSGA – De politie heeft dinsdagavond in het water nabij de Noarder Stienplaat in Leeuwarden het levensloze lichaam aangetroffen van een 49-jarige inwoner van Leeuwarden. De man werd sinds afgelopen maandag vermist. Eerder op de dag werd in het Prinses Margrietkanaal nabij Augustinusga het levensloze lichaam van een 50-jarige inwoner van Buitenpost aangetroffen. Op het lichaam van beide overleden mannen zijn geen sporen aangetroffen die op geweld duiden. Daarom sluit de politie een misdrijf uit.

Politie houdt verdachte aan voor diefstal boot
YSBRECHTUM – De politie heeft dinsdagavond laat een 15-jarige inwoner van Ysbrechtum aangehouden op verdenking van diefstal van een boot. Surveillerende agenten kregen een melding dat er in het dorp een boot was gestolen. Bij de brug aan de Kleasterwei werd de betreffende boot aangetroffen. Na een zoektocht van de agenten vonden ze in de struiken de 15-jarige jongen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De boot en de fiets van de jongen werden in beslag genomen. Nadat zijn ouders waren geïnformeerd werd de 15-jarige voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte aangehouden na mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag 6 juli op woensdag 7 juli een 25-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die avond was een 22-jarige inwoner van Heerenveen in een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt geslagen. De 22-jarige had een opmerking geplaatst omdat één van zijn vrienden bier over zich heen had gekregen. Dit viel blijkbaar verkeerd bij zijn 25-jarige plaatsgenoot. Want hij sloeg 22-jarige tegen zijn gezicht. Later die nacht kon de verdachte door portiers worden aangehouden. Hij werd overgedragen aan de agenten. De 25-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Wildplasser aangehouden
VLIELAND – De politie heeft in de nacht van dinsdag 6 juli op woensdag 7 juli een 20-jarige inwoner van Ried aangehouden. Surveillerende agenten zagen in de Dorpsstraat een jongen tegen een heg plassen. De 20-jarige werd aangesproken. Ondanks meerdere verzoeken weigerde hij mee te werken. De agenten konden dan ook niet anders dan hem aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die nacht mocht de 20-jarige het bureau verlaten.

Overwinning Nederlands Elftal uitbundig gevierd
FRYSLAN – De overwinning van het Nederlands Elftal is in veel plaatsen in de provincie uitbundig gevierd. In Fryslân waren alleen in Leeuwarden en Heerenveen georganiseerde feesten waar het publiek via megaschermen de wedstrijd kun volgen. Deze feesten trokken duizenden feestende Oranjefans. De politie moest alleen in Drachten ingrijpen omdat honderden jongeren op de kruising nabij de Kaden het verkeer hinderen. Op enkele kleine incidenten na bleef het elders in de provincie feestelijk.

Na afloop van de wedstrijd Nederland – Uruguay ontstond er een grote oploop op de Kaden in Drachten. Een groep van enkele honderden jongeren trokken naar de kruising. Hier werd het verkeer gehinderd door over passerende auto’s te lopen en deuken te trappen in deze auto’s. Ook werd een lijndienstbus belaagd door de groep. Gezien de overlast besloot de politie om in te grijpen. De menigte werd door de agenten de Kaden opgedreven, waarbij gebruik werd gemaakt van de wapenstok en twee politiehonden. Uiteindelijk besloten de agenten om zich terug te trekken in de hoop dat de groep zich dan via natuurlijke weg zou verspreiden. Een groot deel van de jongeren ging vervolgens naar huis. Er bleef echter een kleine groep van zo’n 60 jongeren hangen. Vanuit deze groep werd met zwaar vuurwerk gegooid en twee agenten op de fiets werden belaagd. Daarbij kreeg één agent meerdere klappen. Ook werd een politieauto bekogeld. Nadat alle agenten waren vertrokken, keerde de rust snel terug. Er werden geen aanhoudingen verricht.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan