Fryslân, 06-05-2009 • Politieberichten van dinsdag 5 mei 07.00 uur t/m woensdag 6 mei 07.00 uur.

Dokkum: inbraak in clubhuis
De politie onderzoekt een inbraak in een clubhuis aan het Tolhuispark. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het gebouw werden frisdrank, snoep en rookworsten weggenomen. Namens de gedupeerde vereniging deed een 23-jarige inwoner van Dokkum aangifte.

Doniaga A6: ongeval vrachtauto veroorzaakt oponthoud
De politie heeft dinsdagmorgen op de A6 nabij Doniaga een ongeval afgehandeld, waarbij een 33-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. Rond 08.30 uur werd een 35-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nijemirdum onwel en verloor daardoor de macht over het stuur. Daarbij schoot de vrachtauto dwars door de vangrail en kwam op de andere rijbaan terecht. Op dat moment passeerde een vrachtauto en een personenauto. De vrachtauto, die geladen was met betonnen buizen kwam daarbij in aanrijding met personenauto van de vrouw uit Leeuwarden, die nog probeerde naderende vrachtauto te ontwijken. De bestuurster is per ambulance met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Als gevolgd van het opruimen van de olie op het wegdek, het wegslepen van voertuigen en het herstellen van de vangrail werden op de A6 tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen. Het verkeer werd onder andere via de afslag St. Nicolaasga omgeleid. Aan het einde van de ochtend kon één rijstrook weer worden vrijgegeven.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Thorbeckestraat. Dinsdagmiddag kregen surveillerende agenten een melding dat een buurtbewoner een inbreker en zijn handlanger had overlopen. Hij had gezien dat een voor hem onbekende man via een ruit de woning binnen ging. Voor de woning stond een handlanger op de uitkijk. De getuige kon een goed signalement van de twee geven. Met diverse eenheden van de politie werd gezocht in de Noorderhoek. Ook de trein van Sneek naar Leeuwarden werd bekeken. Helaas werden de twee niet meer aangetroffen. De 38-jarige bewoner deed aangifte. Hij mist vooralsnog alleen een pakje sigaretten.

Leeuwarden: beveiligingsmedewerker houdt winkeldief aan
De politie heeft in samenwerking met een beveiligingsmedewerker een 24-jarige Litouwer aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man was in een winkel aan de Nieuwestad met vijf kledingstukken de paskamer in gegaan. Vervolgens kwam hij er maar met één uit. Hij verliet vervolgens de winkel en werd daar aangehouden door de beveiligingsmedewerker. In de rugtas van de man vonden de agenten twee broeken en twee truien. De 24-jarige bekende de diefstal omdat hij volgens eigen zeggen geen geld had. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau weer verlaten. De gesloten kleding is retour gegaan richting de winkel.

Heeg: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagavond op de Lytshuzen een 21-jarige automobilist uit Heeg aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Een getuige had een beschadigde auto zien staan op de Gedempte Pol in Sneek. De getuige vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Eenmaal ter plaatse bleek dat de betreffende auto net was weggereden. Nadat het kenteken was nagetrokken bleek dat de auto op naam stond van de 21-jarige. Omdat de eigenaar onlangs was aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol besloten de agenten om naar het huis van de man te rijden. Niet veel later naderde de bewuste auto. De agenten besloten om met de politieauto de weg te blokkeren. De 21-jarige moest dan ook wel stoppen. Hij werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de beginnende bestuurder ingevorderd.

Harlingen: verdachte aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen goederen
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Simon Stijlstraat een 20-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking openlijke geweldpleging tegen goederen. Surveillerende agenten kregen een melding dat er ruiten van een pand aan de Grote Kerkstraat waren vernield. De melder kon de agenten vertellen dat er drie mannen tegen de ruiten hadden staan trappen. De drie waren vervolgens een woning aan de Simon Stijlstraat binnen gegaan. Een andere getuige wist de agenten te vertellen dat het om vier mannen ging. De betreffende woning werd door de agenten afgesloten, dit in afwachting van een machtiging om het huis binnen te treden. Tijdens het wachten op de machtiging verliet de 20-jarige de woning. Een getuige herkende de 20-jarige en hij werd dan ook aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na onderzoek bleek dat er naast de vernielingen in de Grote Kerkstraat ook meerdere vernielingen waren gepleegd in de Simon Stijlstraat. Tijdens het horen van diverse getuigen zagen twee verdachten kan om er vandoor te gaan. Een van hen, een 18-jarige inwoner van Harlingen, werd later die nacht aangehouden op de Roordaweg. Agenten wilden een auto controleren en gaven daarom de bestuurder een stopteken. Dit werd in eerste instantie genegeerd. De bijrijder sprong uit de auto en ging er vandoor. De 18-jarige bestuurder werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar buiten heterdaad aangehouden voor de openlijke geweldpleging op de Simon Stijlstraat. De naam van de derde verdachte is inmiddels ook bekend.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan