Woensdag 6 juni

Politieberichten van woendag 6 juni

Diefstal van koper

DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van koper vanaf een dak van een bedrijf aan De Lier. Afgelopen week werd daar ruim 300 meter aan bliksemafleiding gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf werd aangifte gedaan.

Jongen aangehouden voor valse 1-1-2 meldingen

EASTERMAR – De politie heeft dinsdagochtend een 13-jarige inwoner van Eastermar aangehouden voor het doen van valse 1-1-2 meldingen. De afgelopen weken deed hij tot drie maal toe valse meldingen van een brand in een flat, een steekpartij en een winkeldiefstal. Tijdens één van deze gesprekken bedreigde hij ook nog een centralist van de Meldkamer Noord-Nederland. Na onderzoek werd achterhaald wie achter de valse meldingen zat. Het bleek te gaan om een 13-jarige Eastermarder. De officier van justitie gaf toestemming om de jongen buiten heterdaad aan te houden. Dit gebeurde dinsdagochtend. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. In het bijzijn van zijn moeder werd hij gehoord en bekende de bedreiging en de valse meldingen. Volgens eigen zeggen was het allemaal als ‘grap’ bedoelt. Na verhoor werd tegen de 13-jarige proces-verbaal opgemaakt. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of de jongen vervolgd moet worden.

Winkeldieven aangehouden

BURGUM – De politie heeft dinsdagmiddag een 28-jarige man en 27-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het duo had eerder die middag bij winkel aan de Schoolstraat geprobeerd om speelgoed te stelen. Ze werden daarbij betrapt door het personeel. Het duo sloeg op de vlucht. Inmiddels was de politie gewaarschuwd. De vrouw kon al snel door agenten worden aangehouden. Naar de man die met zijn auto er vandoor was gegaan moest langer worden gezocht. Daarbij werd onder andere Burgernet voor ingeschakeld. Agenten zagen de 28-jarige Leeuwarder rijden op de Prins Bernhardstraat. Hij kreeg een stopteken en werd ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens het gedupeerde winkelbedrijf werd aangifte gedaan.

Vrachtwagen blokkeert A32 na ongeval

AKKRUM – De politie heeft dinsdagmiddag een aanrijding onderzocht op de A32, waarbij een vrachtauto tegen een pijlauto van wegwerkers reed. Wegwerkers waren bezig om de middenberm te maaien van de A32 in de richting van Akkrum naar Heerenveen. Hiervoor was de rechter rijstrook afgesloten. Dit stond duidelijk aangegeven met bebording en een pijlwagen. Een vrachtwagenchauffeur (personalia nog niet bekend)zag dit volgens eigen zeggen te laat. Hij botste tegen de pijlauto. Zijn vrachtauto raakte vervolgens de vangrail in de middenberm en schaarde. De gehele combinatie blokkeerde de A32. Beide rijbanen werden afgesloten en verkeer kon via een naastgelegen tankstation zijn route vervolgen. Bij het ongeval raakte niemand gewond. De bestuurster van de pijlauto uit (personalia nog niet bekend) zag de vrachtauto naderen. Door luid te claxoneren kon ze de wegwerkers voor haar waarschuwen. Daarnaast gaf de vrouw gas waardoor de impact van de botsing verminderde.

Vrouw opzettelijk aangereden

FRANEKER – De politie heeft maandag rond 16.00 uur een 23-jarige inwoonster van Franeker aangehouden voor poging doodslag. De 23-jarige reed met haar auto over de J. Dijkstraweg . Terhoogte van het fietspad bij de Andel Ripkemastraat zag zij een 21-jarige inwoonster van Franeker staan. Tussen deze twee vrouwen was al langer een ruzie in de relationele sfeer. Toen de 21-jarige de rijbaan overstak daagde de 23-jarige haar uit door gas te geven met haar auto. De 21-jarige reageerden hier op door gebaren te maken naar de 23-jarige. Een ruzie was het gevolg. De 23-jarige was vervolgens met haar auto het fietspad opgereden en achter de 21-jarige aangegaan. Na een korte achtervolging had zij de 21-jarige aangereden. De 21-jarige kwam hier door ten val. Toen de 21-jarige op straat lag werd zij nog bedreigd door de 23-jarige. De 23-jarige is naar huis gereden en hier later door de politie aangehouden. Voor nader onderzoek is zij overgebracht naar het politiebureau.

Invordering rijbewijs

BOIJL – De politie heeft dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 57-jarige inwoner van Boijl. Bij de politie was een melding binnengekomen dat 57-jarige die zwaar onder invloed van alcohol was, in zijn auto weg was gereden. Agenten die de bestuurder zagen rijden hielden hem staande voor een controle. De 57-jarige bleek behoorlijk dronken te zijn en is overgebracht naar het politie bureau. Hier blies de verdachte 785ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Openbare dronkenschap

MAKKUM – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 16-jarige inwoner van Leeuwarden en een 17-jarige inwoner van Makkum bekeurd voor openbare dronkenschap. De twee jongens hadden rond 04.30 uur een quad van de camping meegenomen en hierop gereden. Een getuige zag dat en belde met de politie. Agenten troffen de jongens aan en zij bleken behoorlijk wat alcohol gedronken te hebben. Ook waren ze nog in het bezit van flessen met drank. Na een goed gesprek en voorzien van een bekeuring zijn de jongens thuis afgeleverd.

Geluidsmeting

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag rond 19.00 uur op verschillende plaatsen in de stad controles gehouden op auto’s die te veel lawaai produceerden. De uitlaten van drie auto maakten te veel geluid en deze bestuurders kregen een bekeuring. Twee van deze auto’s produceerden zoveel decibels dat het kentekenbewijs is ingevorderd. Zij mochten niet verder rijden. Eén bestuurder maakte het erg bont want nadat hij een bekeuring had gekregen voor te veel decibels bleef hij in de omgeving van de agenten en omliggende straten rijden. Hierbij maakte hij veel lawaai en gaf bij het controle punt van de agenten veel gas. De bestuurder kreeg weer een boete van € 340,=

Nieuw rijbewijs direct ingevorderd

FRANEKER – De politie heeft dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige inwoner van Franeker. De 47-jarige verscheen rond 11.00 aan het politiebureau omdat hij aangifte wilde doen van vermissing van zijn rijbewijs. Omdat hij niet de juiste formulieren had moest hij eerst naar het gemeentehuis. Rond 12.00 uur kwam de 47-jarige in zijn auto weer bij het politiebureau. Agenten kregen het vermoeden dat de man alcohol gedronken had en er werd een ademanalyse afgenomen. De uitslag hiervan was 655 ug/l. Omdat de man veel te veel gedronken had kon hij zijn nieuwe rijbewijs direct inleveren.

Controle

BOSWARD – De politie heeft dinsdag van 12.00 uur tot 20.30 uur in samenwerking met de belastingdienst een controle gehouden op de Sudergowei.

De medewerkers van de belasting dienst maakten gebruik van apparatuur die aan de hand van het kenteken van de auto vast kan stellen of iemand nog een vordering open had staan.

Bijna 3600 voertuigen passeerden de controle. 26 bestuurder bleken een vordering open hebben staan. Twaalf voertuigen werden in beslaggenomen waarvan tien bestuurders nog in de gelegenheid werden gesteld om hun belasting schuld te betalen. Ruim 15.000 euro aan vorderingen werd contact betaald.

De politie schreef o.a. bekeuringen uit voor gladde banden, niet bij zich hebben van een rijbewijs, een ongeldig rijbewijs en het onrechtmatig voeren van handelaarkentekens.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan