Politieberichten van woensdag 6 juli

Winkeldief op heterdaad aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Wirdumerdijk een 47-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden voor winkeldiefstal. Surveillerende agenten in burger zagen de Leeuwarder in de winkel. Het was hen bekend dat de man regelmatig winkeldiefstal pleegt. Ook nu was dat weer het geval. Bij het verlaten van de winkel bleek de Leeuwarder in het bezit te zijn van diverse artikelen, waaronder mondwater en deodorant, die hij niet had afgerekend bij de kassa. De man werd dan ook door de agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten. De man zal deze week in opdracht van de officier van justitie worden geleid voor de rechter-commissaris. Die gaat beslissen of de Leeuwarder ook in bewaring wordt gesteld, dit omdat hij de afgelopen periode regelmatig door de politie is aangehouden voor soortgelijke vergrijpen.

Twee verdachten aangehouden voor diefstal

HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Jister twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal. Op 27 juni werden bij een tankstation in het centrum van Heerenveen enkele artikelen gestolen, waaronder sigaretten. Dit alles was gefilmd door een bewakingscamera. Tijdens de aangifte overhandigde één van de medewerkers van het tankstation de beelden van de bewakingscamera aan de politie. De beelden werden vervolgens getoond aan de agenten van team Heerenveen. Een surveillerende motoragent zag dinsdagmiddag op de Jister de mannen lopen die voldeden aan het signalement. Het duo, een 29-jarige man uit Gauw en een 29-jarige man uit Scharnegoutum, werd vervolgens aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

10 aanhoudingen bij drugsactie

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag naar aanleiding van de handel in harddrugs een inval gedaan in een dagopvang aan de Zuidergrachtswal. Aan de actie werkten dertig agenten mee. In totaal werden 10 verdachten aangehouden voor overtreding van de Opiumwet en APV (bij zich hebben van messen en een steekvoorwerp). Eén verdachte aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf open had staan en één verdachte werd aangehouden omdat hij nog gezocht werd voor een andere politiezaak.

Aanleiding van actie
De afgelopen maanden kwam via diverse kanalen informatie bij de politie binnen over drugshandel in de dagopvang. Drugsgebruik door verslaafden is in het pand toegestaan, maar het handelen in drugs daarentegen niet. De bezoekers van de dagopvang zijn van deze regels op de hoogte en dienen zich daar dan ook aan te houden. De politie en het Openbaar Ministerie besloten dinsdagmiddag tot actie over te gaan.

Inval in dagopvang
Tijdens de actie, waaraan dertig agenten deelnamen, werd een deel van de Zuidergrachtswal tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. Een aantal agenten ging de dagopvang binnen en de aanwezigen werden vervolgens één voor één uit het pand gehaald. De ruim 20 bezoekers werden naar een special hiervoor ingerichte vrachtauto gebracht waar ze werden gefouilleerd. Ook keken agenten of ze nog een straf en/of boetes hadden openstaan.Tijdens de actie werden twee verdachten aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Eén van deze verdachten werd in het pand aangehouden en tweede verdachte, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, buiten op straat. Hij was in het bezit van een tiental gram heroïne. Tijdens de doorzoeking van zijn verblijfplaats werd nog meer heroïne aangetroffen. De 51-jarige bewoonster die in de woning van de verdachte aanwezig was, werd eveneens aangehouden. In het kader van het wederrechtelijk verkregen voordeel zijn diverse waardevolle spullen die in de woning stonden in beslag genomen. Dat betrof televisie, geluidsapparatuur, een scooter en een geldbedrag. Het vermoeden bestaat dat de man deze goederen met de opbrengst van de drugshandel heeft aangeschaft.

De aangehouden verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De twee die gedeald hadden in harddrugs worden deze week voorgeleid aan de officier van justitie. Vervolgens mocht een deel van aangehouden verdachten het politiebureau weer verlaten.

Autobranden

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de brandstichting van een auto die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in de Auke Stellingwerfstraat en in de Richard Holstraat. Rond 02.55 uur kwam via 1-1-2 de melding van een autobrand in de Auke Stellingwerf binnen. Eenmaal ter plaatse bleek dat de auto in lichterlaaie stond. De brandweer bluste de brand maar kon niet voorkomen dat het voertuig geheel uitbrandde. De politie gaat uit van brandstichting. De brand leverde gevaar voor de omliggende woning op maar door een ‘gunstige’ windrichting bleef de schade beperkt. De politie schakelde Burgernet in waarbij 2484 deelnemers werd verzocht uit te kijken naar een rode auto met een witte lijn op de zijkant waarin de mogelijke verdachten zouden zitten. Helaas werd de betrokken auto met inzittenden niet meer aangetroffen. Om 04.15 uur kwam opnieuw een melding binnen van een autobrand in de Richard Holstraat. Deze brand vond plaats nabij een garagebedrijf. Voorkomen kon worden dat de brand niet oversloeg naar naastgelegen gebouwen. De eigenaar, een 66-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De politie is op zoek naar getuigen en mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kun u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Na gewond eenzijdig ongeval

PIETERSBIERUM – De politie heeft dinsdagavond een eenzijdig ongeval op de Hearewei afgehandeld. Daarbij raakte een 17-jarige inwoonster van Oosterbierum aan haar been gewond. De vrouw die met haar bromfiets op de Hearewei reed, wilde hobbels in het fietspad ontwijken waarna zij met haar bromfiets ten val kwam. Per ambulance werd zij overgebracht naar het ziekenhuis.

Drie aanhoudingen voor bedreigingen

GYTSJERK- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 48-jarige man en een 28-jarige vrouw beide inwoners van Luinjeberd en een 50-jarige inwoner van Skopie (Macedonie) aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachten bedreigden de uitbater, een 61-jarige inwoner van Gytsjerk van een horecagelegenheid aan de Canterlandseweg met een wapen. De verdachten eisten geld van het slachtoffer waarna deze dit gaf. Een getuige wist direct via 1-1-2 de politie te bellen. Deze kon de vier verdachten aanhouden. In de auto werd naast het geldbedrag, een stroomstootwapen, een honkbalknuppel en pepperspray aangetroffen. Alle drie verdachten werden op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten. De wapens en de auto werden inbeslaggenomen. De 61-jarige deed aangifte.

Niet voldoen aan bevel

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Getuigen hadden op de Voorstreek gezien dat de 32-jarige mogelijk drugs verhandelde met andere personen. De politie werd gewaarschuwd en hield het voertuig met drie inzittenden op de Oosterkade staande. Het voertuig en de mannen werden gecontroleerd. Er werden geen drugs aangetroffen. De bestuurder reageerde agressief op de agenten en maakte daarbij beledigende opmerkingen. De 32-jarige weigerde zijn personalia bekend te maken. Na meerdere vorderingen weigerde de man nog steeds. Hierop werd hij aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Op het politiebureau werd de man verhoord. Daarna werd de Leeuwarder heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Waldwei het rijbewijs van een 76-jarige automobiliste uit Appelscha ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten reden over de Ureterpvalaat. Ze zagen een auto met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur rijden waardoor het overige verkeer werd opgehouden. Er reden ongeveer 30 personenvoertuigen achter de 76-jarige. De automobiliste reed vervolgens de Waldwei op. Bij het rijden over de in- en uitvoerstrook van de Waldwei reed het voertuig ongeveer 40 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur is toegestaan. De vrouw reed met haar auto over het verdrijvingsvlak. Hierdoor moesten meerdere auto’s afremmen en stuurcorrecties maken om een aanrijding te voorkomen. De 76-jarige vrouw kreeg een stopteken, maar reageerde daar niet op. Uiteindelijk wisten de agenten de vrouw met armgebaren tot stoppen te dwingen. Tijdens het gesprek dat volgde werd haar rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt. Het CBR gaat beoordelen of de vrouw haar rijbewijs terug gaat krijgen.

Man aangehouden voor bedreiging

DONKERDROEK- De politie heeft dinsdagavond een 26-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van bedreiging. De aangever, een 42-jarige inwoner van Appelscha, werd tijdens het autorijden door nog onbekende reden door de verdachte met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bedreigd op de N351. Zij belde direct via 1-1-2 de politie die de man op de N381 kon aanhouden. De man werd voor verhoor ingesloten. het slachtoffer deed aangifte.

Burgernetactie na poging beroving

LEMMER – De politie heeft dinsdagavond samen met 305 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar vier á vijf inzittenden van rode auto, vermoedelijk van het merk Opel. De inzittenden van de auto hadden eerder die avond op de Parkstraat een 81-jarige inwoonster van Lemmer proberen te beroven. Dit mislukte echter. De belagers van de bejaarde dame sloegen op de vlucht en stapten vervolgens in een auto. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De deelnemers van Burgernet werd gevraagd om uit te kijken naar de betreffende auto. Ook agenten in Fryslân en Flevoland gingen zoeken naar het voertuig. Het werd echter niet meer aangetroffen. De bejaarde dame heeft aangifte gedaan.

Vermiste man terecht

NIJEHOLTPADE – Een surveillerene motoragent heeft woensdagochtend vroeg op de Hoofdweg de 49-jarige Haaije Haisma aangetroffen. De werd sinds maandag vermist. De 49-jarige man was ’s middag bij zijn moeder in Bantega. Rond 12.30 uur vertrok hij op zijn scooter met een volle tank naar een instelling in Oudeschoot waar hij van maandag tot vrijdag verblijft. Toen hij ’s avonds nog niet gearriveerd was, werd de politie gealarmeerd die een zoekactie begon. Door middel van een Burgernetactie en een tweet van @meldkamer_frl werd het publiek verzocht mee uit te kijken naar de man. Woensdagochtend zag een surveillerende motoragent de gezochte man op de Hoofweg in Nijeholtpade staan. De agent ontfermde zich over hem en zorgde er voor dat de heer Haisma weer terug werd gebracht naar zijn instelling.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan