Politieberichten van dinsdag 5 januari 07.00 uur t/m woensdag 6 januari 07.00 uur.

Harlingen: Waterpolitie zoekt getuigen vernieling zeiljacht
De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in Harlingen zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over de omstandigheden waaronder een zeiljacht is vernield en bijna gezonken. Het zeiljacht van het merk Contest, type 46, lag vanaf dinsdag 30 december 2009 in de Noorderhaven in Harlingen. Tijdens de jaarwisseling, omstreeks 02.51 uur, zag een getuige dat het zeiljacht erg diep in het water lag. Omdat er nog mensen aan boord konden zijn gaf de getuige dit direct door aan politie en brandweer. Ter plaatse werd het jacht gecontroleerd. Er bleek niemand aan boord. De brandweer pompte de boot leeg waarna bleek dat er een scheur van ruim 22 centimeter in de romp zat. De politie stelde een technisch sporenonderzoek in naar de oorzaak van de scheur en daarmee het zinken van het schip. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er vermoedelijk een explosie heeft plaatsgevonden waardoor een aantal spanten zijn gebroken. Ook een groot deel van het interieur werd ontzet. Hoe die explosie heeft plaatsgevonden en welk materiaal daarvoor is gebruikt is niet bekend. Na buurtonderzoek bleek dat enkele inwoners in de oudejaarsnacht ‘zware klappen’ hadden gehoord in de haven. Behoorlijk harde knallen, harder dan het gebruikelijke vuurwerk. De oorzaak kan dus bij vuurwerk liggen maar ook andere explosief materiaal dat door de dader(s) is gebruikt. De politie wil graag met meer getuigen in contact komen. Zij kunnen daarvoor bellen opnemen met de Waterpolitie Harlingen via 058-8802500. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000. De 44-jarige eigenaar uit Zaandijk heeft inmiddels aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie deelt 57 boetes uit bij verlichtingscontrole
De politie heeft dinsdagmorgen bij een verlichtingscontrole op de Drachtsterweg en de Overijsselseweg 57 bekeuringen uitgedeeld. Tussen 07:15 en 08:00 uur werden op de Overijsselseweg 23 en op de Drachtsterweg 34 bekeuringen uitgeschreven aan fietsers waarbij de verlichting niet in orde was.

Leeuwarden: politie handelt ongeval af
De politie heeft dinsdagmorgen op de Harlingerstraatweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 25-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw reed vanuit het Europaplein op de Harlingerstraatweg in de richting van Harlingen. Bij de verkeerslichten ter hoogte van Cristallic, remde zij af voor het oranje licht. Een 28-jarige automobilist uit Leeuwarder die achter haar reed kon niet meer op tijd remmen en reed tegen de achterzijde van haar wagen aan. De vrouw werd in de ambulance behandeld aan nek- en rugklachten.

Donkerbroek: auto te water
De politie heeft dinsdag aan het einde van de middag een ongeval op de N381 nabij Donkerbroek onderzocht. Een 39-jarige automobilist uit Diever zag uit tegenovergestelde richting een vrachtwagen naderen. De 64-jarige chauffeur uit het Duitse Bremen belandde door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft. De bestuurder uit Duiver week uit om zo een aanrijding te voorkomen. De 39-jarige belandde vervolgens met zijn auto in de berm. Het was daar echter glad door een grote hoeveelheid sneeuw. De auto schoot dan ook door en belandde in de Opsterlandse Compagnonsvaart. De bestuurder kon op eigen kracht het voertuig verlaten en hij raakte dan ook niet gewond. De vrachtwagen kwam ook tot stilstand in de berm. Een deel van de weg werd afgezet om de auto en de vrachtauto te kunnen bergen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft de tachograafschijf van de vrachtauto onderzocht. Daaruit bleek dat de chauffeur voldoende rust had genomen.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak woning
De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een inbraak in een woning van een 29-jarige vrouw aan de Ulbe van Houtenwei. Om binnen te komen hebben de daders een ruit van de voordeur vernield. Binnen was de woning doorzocht. Er werden twee spelcomputers weggenomen. De bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak woning
De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van een inbraak in een woning aan de Bordineweg. De 55-jarige bewoner ontdekte dinsdagavond rond 21:00 uur dat er was ingebroken in zijn woning. Uit de woning werden een aantal sierraden, geld en een rugtas weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar aanleiding van aangetroffen sporen. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Oosterwolde: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning aan de Westermaad een 29-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. De man had in de straat een ruit van een woning vernield. Vervolgens bedreigde hij de bewoner met een stok. De 29-jarige werd in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt ongeval in Blokhuispoort
De politie onderzoekt een ongeval in de voormalige gevangenis Blokhuispoort. In de nacht van dinsdag op woensdag ging een 34-jarige inwoner van Leeuwarden samen met drie anderen de oude gevangenis binnen. De Leeuwarder kon binnen komen omdat hij in het bezit was van een sleutel. Eenmaal in de gevangenis gingen de vier naar de derde verdieping. De 34-jarige Leeuwarder klom vervolgens via een trap naar de zolder. Door nog onbekende oorzaak viel de man door het zoldergat naar beneden. Door de val raakte de 34-jarige ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Een Mobiel Medisch Team van het UMCG uit Groningen was inmiddels in het Leeuwarder ziekenhuis gearriveerd. Na onderzoek werd besloten om het slachtoffer over te brengen naar het UMCG in Groningen. De technische recherche stelt in de voormalige gevangenis Blokhuispoort een nader sporenonderzoek in.

Koudum: onderzoek naar vuurwerkincident
Kijk voor het laatste nieuws over het onderzoek naar het vuurwerkincident in Koudum op [url=http://www.twitter.com/dadergezocht]www.twitter.com/dadergezocht[/url]

112Fryslan

})