Politieberichten van woensdag 6 april.

Getuigen overval gezocht
STIENS – De politie zoekt getuigen van een gewapende overval op de Primera aan de Ljipstrijtte. Dinsdag 5 april rond 09.00 uur liep een gewapende en gemaskerde man de winkel binnen en onder bedreiging van een vuurwapen eiste hij geld. Een medewerkster die in de winkel aanwezig was moest op de grond gaan liggen. De overvaller liep achter de toonbank en probeerde een geldlade open te maken. Toen dit niet lukte liep hij zonder buit de winkel weer uit. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van de overval of die de overvaller op dinsdag 5 april bij de Primera of ergens anders gezien hebben. Signalement:

[bullets]Mogelijk licht getinte man
Lengte ca 1.65 – 1.70
Stevig postuur
Sprak Nederlands met een buitenlands accent
Gekleed in een donker blauwe jas tot op de heup
Donkergekleurde broek[/bullets]

Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Mannen aangehouden voor overval
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond twee inwoners van Leeuwarden van 24 en 20 jaar aangehouden op verdenking van een overval op een Primera winkel aan de P.J. Troelstraweg. Rond 17.50 uur drong een gewapende man de winkel binnen en bedriegde met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp de eigenaar en eiste geld. Toen klanten de winkel binnen kwamen, ging de man ervandoor gevolgd door de eigenaar van de winkel. De verdachte stapte vervolgens in een auto waarin een andere man zat die een witte jas droeg. Beide mannen gingen vervolgens in een Volkswagen ervandoor. Het slachtoffer stapte snel bij een passant in de auto en zetten de achtervolging in. Ook politieagenten volgende auto. Ondanks diverse stoptekens reden de twee met hoge snelheid door. Het overige verkeer werd daarbij ernstig in gevaar gebracht. De eigenaar van de winkel en de agenten konden de auto volgen tot in de wijk Westeinde. Daar vluchten de mannen de auto uit en renden de wijk in. Direct werd Burgernet met 1325 deelnemers geactiveerd. In de Fedde Schurerstraat zag een oplettende agent in vrije tijd (ook deelnemer van Burgernet), één van de twee verdachten staan die aan het via Burgernet verspreidde opgegeven signalement voldeed. Nadat hij zijn collega’s had gewaarschuwd kon de verdachte worden aangehouden. Met politiehonden en een politiehelikopter van het Korps Landelijke Politie Diensten werd in de wijk een zoekactie opgezet naar de tweede verdachte. Helaas werd deze niet meer aangetroffen. Later werd de 20-jarige eigenaar van de auto aangehouden. Hij meldde zich aan het bureau op verzoek van de politie. Zijn auto werd in beslag genomen. In de auto lag een (nep) vuurwapen. Het wapen werd eveneens in beslag genomen. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Tractor tegen boom
ORANJEWOUD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Bieruma Oostingweg waarbij een 23-jarige man uit Heerenveen gewond raakte. De man reed rond 13.30 uur op een tractor, toen hij waarschijnlijk onwel werd en tegen een boom tot stilstand kwam. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Rijbewijs ingevorderd
OOSTERWOLDE – De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 49-jarige vrouw uit Drachten. De vrouw reed rond 12.45 uur met haar auto, met daarin kinderen zonder gordel, over de Venekoterweg, toen zij voor controle staande gehouden werd. Het vermoeden bestond dat de vrouw gedronken had en ze werd voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier blies zij 930 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs, goed voor een rijverbod van elf uren.

Man en vrouw aangehouden voor bezit drugs
LEEUWARDEN- De bewaking van de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden heeft, in samenwerking met de Politie Friesland en de Dienst Vervoer en Ondersteuning, dinsdagmiddag tijdens het bezoekuur een 43-jarige man betrapt omdat hij 6,7 gram softdrugs bij zich had. Een drugshond van de Dienst Vervoer en Ondersteuning sloeg aan toen de verdachten binnen kwamen waarna de bewakers de drugs aantroffen. Even later werd een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden omdat zij cocaïne in haar bezit had. Ook hier speelde de hond weer een grote rol. De man en de vrouw werden overgedragen aan de politie en werden voor nader verhoor ingesloten, tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor verduistering, diefstal en oplichting
LEEUWARDEN- De politie heeft op 22 februari 2011 een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verduistering en diefstal. De zaak kwam aan het rollen toen er in juli 2010 aangifte tegen de verdachte werd gedaan omdat hij een laptop en een telefoon had verduisterd van een vriendin. Vervolgens verkocht hij de goederen. Ook van een medebewoner werd een fiets, een navigatiesysteem en een fototoestel verduisterd en vervolgens verkocht. Daarnaast wist de verdachte de bankpas van zijn vriendin en een mede bewoner op een tactische manier afhandig te maken en plunderde vervolgens bankrekeningen. Er werden grote geldbedragen gepind.

Inbraak
De verdachte wordt ervan verdacht in januari nog te hebben ingebroken in een woning aan de Wismastate. Hier heeft werden twee computers buitgemaakt. Daarnaast maakte de verdachte zich schuldig aan het vernielen van fiets in de binnenstad van Leeuwarden.

De verdachte wordt nog verdacht van meerdere zaken. Tegen de verdachte werden 12 aangiften opgenomen. De schade loopt in de duizenden euro’s. Het geld wat hij kreeg van de verkoop van de verduisterde goederen stopte hij in zijn eigen zak. De verdachte man is inmiddels door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Sieraden gestolen bij woning inbraak
KOLLUMERZWAAG- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Koartloane die dinsdagavond plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam de forceren. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De eigenaar, een 66-jarige inwoner van Kollumerzwaag deed aangifte.

Toezicht overlastgevende jeugd
HEERENVEEN – De politie heeft in verband met klachten van overlast van jeugd in het centrum van Heerenveen dinsdagmiddag toezicht gehouden. Op de Sieversstraat zag een agent een groepje jongeren staan die hun blikjes leegdronken en vervolgens het blikje op het wegdek kapot trapten en lieten liggen. Uiteindelijk werden vier personen staande gehouden en moesten zich legitimeren. Drie jongens en een meisje, in de leeftijd tussen de 15 en 17 jaar, kregen een bekeuring voor het hangen in een portiek en het weggooien van vuil op straat. Na het aanzeggen van het proces-verbaal heeft de jeugd de blikjes opgeruimd. Ook in de komende tijd zal de politie regelmatig toezicht houden.

Bedreiging en vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 40-jarige man uit Vlissingen aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. De man bezocht rond 16.15 uur een opvanglocatie aan de Zuidergrachtswal. Tijdens zijn bezoek bedreigde hij een medewerkerster met een mes. Daarnaast vernielde hij een fiets. De man werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De medewerkster heeft aangifte gedaan.

Fietser ten val
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond een eenzijdig ongeval op het Europaplein afgehandeld. Een 50-jarige fietser uit Leeuwarden kwam rond 18.20 uur ten val. Hierbij raakte hij met zijn hoofd een lantaarnpaal. Met letsel aan zijn hoofd is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Eenzijdig ongeval op rotonde
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond een eenzijdig ongeval op de Folgeren afgehandeld. Door onbekende oorzaak was een 76-jarige bestuurster uit Oudega (Smallingerland) bij een rotonde rechtdoor gereden en op de rotonde tot stilstand gekomen. De bestuurster kwam met de schrik vrij. Haar man, die op de passagiersstoel zat, werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd en er werd een mededeling 130 opgemaakt. Het CBR zal bepalen of de 76-jarige haar rijbewijs terugkrijgt.

Inbraak school
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in een school aan de Galamastins. Door het forceren van een raam van een lokaal kwam(en) de dader(s) binnen. Beveiligingspersoneel was snel ter plaatse en ook de politie werd gealarmeerd. Vermoedelijk waren er nog personen in het pand aanwezig. Er werd vervolgens niemand aangetroffen. De buit bestond uit computerapparatuur. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. Namens de school wordt nog aangifte gedaan.

Woninginbraak
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, die plaatsvond tussen dinsdag 16.15 uur en woensdag 00.45 uur, in een woning aan de Jan Lievensstraat. De dader(s) kwam(en) binnen door het forceren van een raam. Uit de woning werd computerapparatuur, spelcomputers, elektronica en een televisie weggenomen. De 25-jarige bewoner ontdekte de inbraak nadat hij thuiskwam van zijn werk en heeft aangifte gedaan.

112Fryslan