Politieberichten van woensdag 5 september


Boot in brand

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar brandstichting in een afgemeerd motorbootje die lag in het water van de Engelenvaart, ter hoogte van de Tjalk. Woensdagochtend rond 02.15 uur werd een omwonende wakker van een harde knal. Toen hij naar buiten keek, stond een motorbootje in brand en zag hij iemand wegrennen. Hij belde direct via 1-1-2 de politie en brandweer. De brandweer kon de brand blussen maar kon niet voorkomen dat een naast gelegen boot ook schade opliep. De motorboot kan als verloren worden beschouwd. De politie sluit brandstichting niet uit. De eigenaar doet aangifte.

Brandstichting van auto en caravan

DRACHTEN- De politie onderzoekt twee gevallen van brandstichting die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvonden op de Hunze en de Flevo in de wijk De Drait. Om 04.00 uur werd een bewoner van een woning aan de Flevo wakker van een brand. Toen deze naar buiten keek, bleek een auto in brand te staan. De melder aarzelde geen moment en belde direct via 1-1-2 de politie en brandweer. Nog geen minuut later volgde een tweede melding van een brand op de Hunze. Hier bleek een caravan in brand te staan. Naast de caravan stond een personenauto geparkeerd die ook vlam had gevat. De brandweer bluste beide branden maar kon niet voorkomen dat nog twee andere auto’s, die in de nabijheid van de brandende caravan en auto geparkeerd stonden, schade opliepen. De politie sluit brandstichting niet uit en stelt een tactisch en forensisch onderzoek in. Daarnaast zal vandaag een buurtonderzoek plaatsvinden. De benadeelden deden aangifte

Geld weg genomen bij inbraak horecabedrijf

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier. Om 02.00 uur kwam een inbraakmelding bij de Meldkamer Noord-Nederland binnen. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat een raam was vernield. Uit het bedrijf werd een kassalade met inhoud weggenomen. Een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Sieraden gestolen bij inbraak

BOLSWARD- De politie heeft dinsdagavond een aangifte opgenomen van een inbraak die dinsdag tussen 12.00 uur en 22.00 uur werd gepleegd in een woning aan de Stadsstreng. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden sieraden en mogelijk andere nog onbekende eigendommen weggenomen. De eigenaresse, een 57-jarige inwoonster van Bolsward, deed aangifte.

Buitenboordmotor gestolen

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een Yamaha kortstraat buitenboordmotor, 06-68-bo, type Valiant 2.7 grijs/chroom kleurig. De buitenboordmotor werd in de nacht van 19 op 20 augustus weggenomen van een rubberboot die lag aangemeerd aan de Zwettekade. Een 38-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Alerte burger redt leven man

HARLINGEN- Een alerte en oplettende 51-jarige inwoner van Harlingen heeft door zijn handelen het leven gered van een 61-jarige stadsgenoot. Het 61-jarige slachtoffer werd in de Waddenhal aan de Westerzeedijk onwel. De 51-jarige Harlinger aarzelde geen moment en liet via 1-1-2 de ambulance waarschuwen en begon met de reanimatie. Agenten die vlak in de buurt en daarom snel ter plaatse waren, begonnen via de AED (defibrillator) het slachtoffer te reanimeren. Door snel en adequaat handelen van de 51-jarige Harlinger en de politieagenten, kreeg het slachtoffer weer hartslag en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Vrouw in put gevallen

HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagavond rond 19.00 uur de brandweer en ambulance personeel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval bij een woning aan de Leeuwarderstraatweg. Rond 19.00 uur kwam een melding bij de meldkamer Noord-Nederland binnen, dat een 45-jarige inwoonster van Heerenveen in een twee meter diepe smeerkuil was gevallen. De vrouw was via een plank over de smeerkuil gelopen, waarna zij naar beneden viel. Door de val raakte zij gewond aan haar been en schouder. De brandweer, politie en het ambulancepersoneel wisten de vrouw met enige moeite uit haar benaderde positie te bevrijden waarna zij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

HOLWERD- De politie heeft dinsdagavond rond 19.10 uur op de Grandyk het rijbewijs van een 47-jarige inwoner van Naaldwijk ingevorderd. Agenten kregen een melding dat de man onder invloed in zijn auto reed. De agenten zagen de man even later rijden en gaven hem een stopteken. Toen zij hem aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar de automobilist 910 ug/l blies. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 11uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Laptop gestolen

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag een aangifte opgenomen van een inbraak die rond 17.00 uur werd gepleegd bij een woning aan het Zuidvliet. De dader kwam de woning binnen door een raam aan de voorzijde te vernielen en wist, toen de bewoonster even niet thuis was, haar dure laptop weg te nemen. De 28-jarige vrouw deed aangifte.

Inbraak woning

OOSTERWOLDE- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die dinsdagmiddag tussen 13.30 uur en 15.45 uur plaatsvond bij een woning aan de Pasveer. De dader(s) wist(en) een raam te forceren en namen uit de woning een televisie, laptop, geld en een mobiele telefoon weg. Een 30-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Bejaarde fietser gewond bij aanrijding

WORKUM- De politie heeft dinsdagmiddag rond 15.00 uur een aanrijding met letsel afgehandeld die op de Lynbean plaatsvond. Daarbij raakte een 78-jarige inwoner van Workum gewond tijdens het voorsorteren. Hij werd van achteren aangereden door een auto die bestuurd werd door een 81-jarige inwoonster van It heidenskip. De man liep tijdens het ongeval een hoofdwond op en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Litouwer aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend een 35-jarige Litouwer aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs en heling. Surveillerende agenten zagen dat de man op de Weaze contact maakte met een voor de politie bekende drugsdealer. De Litouwer overhandigde een laptop en kreeg vervolgens een aantal bolletjes overhandigd. De 35-jarige fietste vervolgens door richting de Voorstreek. Daar werd hij gecontroleerd door agenten. De man bleek in zijn fietstas nog een laptop te hebben. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden de bolletjes met drugs en de fiets, met in de fietstassen een laptop, in beslag genomen. De verdachte werd ingesloten. Na onderzoek bleek dat de in beslag genomen laptop eerder deze week buit was gemaakt bij een woninginbraak in Jelsum. Het woninginbrakenteam doet dan ook nader onderzoek. Tevens zal worden geprobeerd om de laptop die Litouwer overhandigde op de Weaze te achterhalen. Het sterke vermoeden bestaat dat die ook buit is gemaakt bij een woninginbraak. Dinsdagmiddag werd een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij was diegene die de bolletjes met drugs overhandigde aan de Litouwer. Ook deze man zit vast voor nader onderzoek.

Snelheidscontrole op klachtlocatie

LEMMER – De politie heeft dinsdag van 12.00 uur tot 16.00 uur op de Plattedijk een snelheidscontrole gehouden. De Plattedijk is een zogenaamde klachtlocatie en dat is reden voor de politie om daar met enige regelmaat op snelheid te controleren. Dinsdagmiddag passeerden 1395 voertuigen de radarcontrole, waarvan 57 boven de toegestane snelheid van 70 kilometer per uur reden. Hoogst gemeten snelheid betrof 102 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan