Politieberichten van woensdag 5 oktober

Grote vuurwerkvangst

DOKKUM – De politie heeft vrijdag in een bedrijfsloods aan de Uithof ruim 2,5 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het was de eerste grote vuurwerkvangst die het milieuteam van de politie Fryslân dit jaar deed. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat een aantal mensen in Noordoost Fryslân in vuurwerk zouden handelen. Tijdens het onderzoek werden het afgelopen weekend een 34-jarige inwoner van Anjum, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, een 51-jarige inwoner van Stiens en een 55-jarige inwoner van Moddergat aangehouden op verdenking van bezit van illegaal vuurwerk. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen alle proces-verbaal opgemaakt. De verdachten mochten dinsdag het bureau weer verlaten. De grote partij vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Heeft u ook informatie over de handel in en de opslag van (illegaal) vuurwerk? Neem dan contact op met de politie via 0900-9944 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Aanhouding heling

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmorgen een 29-jarige Leeuwarder op verdenking van heling aangehouden. Een getuige zag hoe de verdachte op Het Vliet een fiets aan een andere man aanbood en meldde dit aan de politie. Op grond van het dor de getuige opgegeven signalement kon de politie korte tijd later de verdachte op De Tuinen aanhouden. Hij werd na zijn aanhouding voor verhoor naar het politiebureau overgebracht.

Vrouw aangehouden voor bezit harddrugs

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Beekkerkstraat een 60-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Bij de politie was bekend dat vanuit het pand werd gedeald en dat zorgde voor overlast in de buurt. Reden voor de buurtagent om daar tegen op te treden. In de woning vonden agenten 49 gram softdrugs, 75 gram harddrugs en één busje pepperspray. De drugs en de spray werden in beslag genomen. De bewoonster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mocht ze het bureau weer verlaten.

Getuigen aanrijding gezocht

Sneek – De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een ongeval afgelopen zondag op de rotonde van de Prins Hendrikkade en de Gedempte Pol. Een 27-jarige fietsster uit Sneek werd daar op de rotonde aangereden door een zwarte Seat. De fietsster kwam daarbij ten val en brak haar linker arm. De auto reed door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Getuigen vertelden het slachtoffer dat ze het kenteken hadden genoteerd en dat aan de politie zouden doorgeven. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. De politie wil alsnog graag via 0900 8844 met deze of andere getuigen in contact komen.

Inbraak in woning

FOCTHELOO –De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Stienekamp. Dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal werd een geldbedrag weggenomen. De 82-jarige bewoner deed aangifte.

Hennepkwekerij ontmanteld

GROU – De politie heeft dinsdag in een woning aan It Swurd een hennepkwekerij ontmanteld. Tijdens de actie werd een 53-jarige inwoner van Winschoten aangehouden. In het pand vonden de agenten een kwekerij met 400 hennepplanten. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen en vernietigd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd na het verhoor proces-verbaal tegen hem opgemaakt. In de loop van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Twee winkeldieven aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Middelwyk nabij een supermarkt twee inwoners van Drachten van 17 en 26 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee mannen waren door het personeel herkend, dit in verband met een eerdere diefstal. De mannen waren in het bezit van veel levensmiddelen. Ook in een auto op het parkeerterrein werden nog levensmiddelen gevonden. Daarnaast bleken de mannen ook in het bezit van goederen die uit een andere winkel in Drachten afkomstig waren. Na onderzoek bleken die ook van diefstal afkomstig te zijn. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Brommobiel van snelweg gehaald

STEGGERDA – De politie heeft dinsdagavond op de A32 een brommobiel van de snelweg gehaald. Een vrachtwagenchauffeur had de politie gebeld. De chauffeur bleef achter de brommobiel rijden om zo er voor te zorgen dat er geen ongelukken ontstonden. Dit in verband met het grote verschil in snelheid met het overige verkeer. De agenten gaven de 42-jarige bestuurder van de brommobiel uit Dokkum een stopteken en brachten hem vervolgens naar de afrit. De Dokkumer verklaarde tegenover de agenten dat hij de weg was kwijt geraakt en dat het navigatiesysteem aangaf dat ze via de snelweg moesten rijden. Het gevaar daarvan zag de man niet in. Hij kreeg dan ook een boete voor het rijden op de snelweg. Tevens heeft de politie het CBR verzocht om de rijvaardigheid van deze bestuurder nader te onderzoeken.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

ORANJEWOUD – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 39-jarige automobilist uit Giethoord ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle op de A32 met een snelheid van 163 kilometer per uur. Op dit weggedeelte mag in verband met wegwerkzaamheden maar 90 kilometer per uur worden gereden. De bestuurder kreeg dan ook een stopteken, waarna het rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt tegen de man.

Man aangehouden voor bedreiging.

STIENS – De politie heeft dinsdagavond op De Ekers een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Toen de agenten arriveerden stonden al veel buurtbewoners op straat. Eén van hen wist te vertellen dat de Leeuwarder in één van de tuinen achter de woningen stond. Daar werd hij aangetroffen en aangehouden. De man bleek zijn ex-vriendin te hebben bedreigd. De vrouw deed aangifte. In de auto van de man vonden agenten een hoeveelheid amfetamine. De drugs werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Auto in beslag genomen

HURDEGARYP – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de auto van een 32-jarige inwoner van Burgum in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Rijksstraatweg. Het was bekend dat de man zijn auto niet had verzekerd. Tegen de man was daarvoor al een aantal keren proces-verbaal opgemaakt. Daarbij was nadrukkelijk aangegeven dat de man zijn auto moest gaan verzekeren. Zou hij dit niet doen, dan zou zijn auto in beslag worden genomen. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen agenten de Burgumer tegen. Zijn auto bleek nog steeds niet te zijn verzekerd. Daarom werd het voertuig in beslag genomen. Tevens werd wederom proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

116 voertuigen gecontroleerd tijdens de landbouwcontroles

FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen twee weken intensief gecontroleerd op het landbouwverkeer. Sinds enkele jaren houdt de Friese politie deze controles op de momenten dat agrariërs in het voor- en najaar veel in het verkeer aanwezig zijn.

Doelstelling

Het accent bij de controles op landbouwverkeer ligt op de markering van verwisselbare uitrustingstukken zoals ploegen, scharen en maaiers. Wanneer deze onderdelen aan de zijkant meer dan tien centimeter uitsteken, moet er een markeringsbord met roodwitte diagonale strepen op geplaatst worden. Naast deze markering controleert de politie op verlichting, spiegels en scherpe uitstekende delen. Belangrijke doelstelling van de landbouwcontroles van de politie Fryslân is het verhogen van de verkeersveiligheid voor de bestuurders zelf maar ook voor de overige verkeersdeelnemers.

Resultaten

Op maandag 19 september startte politie Fryslân met deze controles en werd tegelijkertijd een publiekscampagne gelanceerd. Tot nu toe werden 116 landbouwvoertuigen gecontroleerd waarbij16 waarschuwingen uitgedeeld werden en 17 bekeuringen werden uitgeschreven. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor overtredingen zoals mankementen aan de remverlichting en richtingaanwijzers op de aanhangwagens, uitstekende / scherpe delen, afgeknotte driehoek en niet aanwezige of niet goed afgestelde spiegels.

Opmerkelijk

Opmerkelijk was een controle van een tractor met een tankwagen waarbij bleek dat de tankwagen geen remmen had. De wagen was geladen met boorspoeling en had volgens de 17-jarige bestuurder een gewicht van ongeveer 10 ton. Uit onderzoek bleek dat er wel remmen aanwezig waren, maar dat de hydraulische koppeling van de slang kapot was. De bestuurder vertelde dat hij wist dat niet hij, maar de geladen aanhangwagen bepaalde wanneer de tractor tot stilstand kwam. De aanhangwagen is door het loonbedrijf direct in reparatie genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan