Politieberichten van woensdag 5 mei.

Controle op fietsen in voetgangersgebied
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend van 08.00 uur tot 09.00 uur een controle gehouden op het fietsen in de Oude Oosterstraat. Deze straat is voetgangersgebied en dat is onder andere met borden aangegeven. Tijdens de controle krijgen dertien fietsers een bekeuring omdat ze toch fietsten

Aanhouding koperdief bij eerste Burgernetactie in Sneek
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag een 36-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van koperdiefstal. Een getuige had gezien dat een man de bliksemafleiders van een gebouw aan Scherwolderhemstraat verwijderde. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en een goede vluchtrichting door. Reden voor de Meldkamer Fryslân om direct een Burgernetactie te starten, de eerste actie in de gemeente Sneek. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de verdachte. Twee agenten op de fiets zagen op de IJlsterkade een man lopen die volledig aan het signalement voldeed. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden. In die gemeenten zijn 5600 Burgernet deelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel. Na meer dan een jaar zijn ongeveer honderd Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen teruggevonden zijn. Burgernet startte op 22 april 2010 ook in de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. Inmiddels hebben zich in de tien gemeenten al meer dan 5000 mensen zich aangemeld. Meld je aan als deelnemer via [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Eigenaren gezocht van in beslag genomen buitenboordmotoren
BOLSWARD – De politie zoekt de eigenaren van twee in beslag genomen buitenboordmotoren. De twee motoren werden in de nacht van maandag op dinsdag aangetroffen in een auto van twee Snekers, zie politieberichten van dinsdag 4 mei. De buitenboordmotoren zijn mogelijk gestolen achter bootjes die lagen afgemeerd in de Leeuwardervaart. Eén van de motoren heeft achter een rubberboot gezeten. Ligt uw boot in deze vaart en is uw motor gestolen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Rijbewijs ingevorderd na ongeval
HARLINGEN – De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Harlingen ingevorderd na een eenzijdig ongeval. De Harlinger was met zijn auto op de rotonde aan de Achlumerdijk rechtdoor gereden. De auto kwam uiteindelijk tot stilstand op een stenen talud voor het zwembad. Volgens getuigen had de Harlinger snel gereden. De bestuurder gaf dit zelf ook toe. Gezien de snelheid en de klap die man had gemaakt, werd hij uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek bleek de man geen letsel te hebben. Wel werd bij hem bloed afgenomen omdat hij mogelijk onder invloed van medicijnen en/of drugs was. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Man gewond tijdens werkzaamheden op schip
LEMMER – De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een incident op een schip in een haven aan de Plattedijk. Een 37-jarige inwoner van Lemmer was in de motorruimte bezig met schoonmaakwerkzaamheden. Daarbij ging iets mis en er ontstond een kleine explosie. De Lemster raakte daarbij gewond aan zijn gezicht en onderarmen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Roestvrijstaaldief ontkomt aan personeel fabriek
SUMAR – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van roestvrijstaal vanaf het terrein van een fabriek aan de Damsingel. Dinsdagmiddag omstreeks 16.40 uur werd op het terrein een nog onbekende man betrapt die roestvrijstaal in zijn bestelauto aan het laden was. De dief stapte snel in zijn auto en reed naar de uitgang. Dit hek was inmiddels dicht gegaan en de man kon dan ook het terrein niet verlaten. Een van de werknemers probeerde met een vorkheftruck de auto tot stoppen te dwingen. Dit lukte echter niet en de dief reed met zijn bestelauto naar een ander gesloten hek. Hij reed vervolgens dwars door het hek heen om zo te kunnen ontkomen. Zijn bestelauto, geel van kleur en vermoedelijk een Citroën Berlingo, raakte daarbij aan de voorkant zwaar beschadigd. Tocht wist de man te ontkomen. Namens de gedupeerde fabriek deed een 31-jarige inwoner van Burgum aangifte. Heeft u een beschadigde gele bestelauto zijn rijden of weet u waar deze auto op dit moment is? Bel dan de politie via 0900 – 8844.

Verdachte aangehouden voor diefstal uit auto
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten kregen een melding dat er in de parkeergarage nabij het ziekenhuis in een auto was ingebroken. De eigenaresse vertelde tegen de agenten dat haar navigatiesysteem was gestolen. Na onderzoek kwamen de agenten uit bij een winkel in tweedehands goederen. Daar was het navigatiesysteem ingeleverd. De eigenaar kon vertellen wie het apparaat had gebracht. Vervolgens gingen de agenten naar de woning van de Leeuwarder. Hij probeerde nog te vluchten, maar dit lukte niet. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in beslag genomen
HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagavond op de Weinmakker de auto van een 64-jarige automobiliste uit Heerenveen in beslag genomen. Een motoragent zag de vrouw rijden en het was hem bekend dat haar rijbewijs ongeldig was verklaard. De vrouw mocht dan ook geen auto besturen. Omdat ze hier onlangs ook al een bekeuring voor had gekregen, werd nu besloten om ook haar auto in beslag te nemen. Tevens werd er tegen de vrouw proces-verbaal opgemaakt.

Verdachte aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de Klokstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was vervelend aanwezig op een terras van een horecagelegenheid. Tijdens het opruimen van de stoelen bedreigde hij het personeel. De 31-jarige man werd door agenten aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietsster gewond na ongeval
NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een eenzijdig ongeval op de Rijksstraatweg afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietsster uit Kollumerzwaag gewond raakte. Het meisje wilde met haar scooter de weg oversteken, maar zag daarbij een opstaande rand over het hoofd. Het slachtoffer kwam met haar scooter ten val en liep letsel op aan haar arm en knie. Een voorbijganger ontfermde zich over het slachtoffer en ook de vader van het meisje kwam ter plaatse. De 16-jarige werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Getuigen gezocht van overval op bouwmarkt
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een overval op een bouwmarkt aan De Centrale. Woensdagochtend omstreeks 08.30 uur werd het personeel overvallen door een nog onbekende man. Hij werd daarbij mogelijk geholpen door een tweede dader. Het aanwezige personeel werd bedreigd met een wapen en vervolgens vertrok de overvaller weer. Onduidelijk is nog wat er precies is weggenomen. Het personeel waarschuwde de politie en de agenten stelden direct een onderzoek in. De daders werden echter niet meer aangetroffen. Voor het personeel is slachtofferhulp geregeld. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u woensdagochtend één of twee gemaskerde mannen zien lopen in of rondom De Centrale? Neem dan ook contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Ook als u anderszins informatie heeft over deze overval komt de politie graag met u in contact.

112Fryslan

})