Politieberichten van woensdag 5 januari.

De politie zoekt bestuurder bestelbus
GORREDIJK – De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van een bestelauto die op vrijdagmorgen 29 oktober 2010 (herfstvakantie) tussen 07.30 uur en 07.45 uur in Gorredijk is aangereden of bijna werd aangereden door een donkerkleurige Volkswagen Golf type 3.

Toedracht
De Volkswagen Golf reed vanaf de Leitsewei door een groenstrook en kwam zo op de Overtoom. Hier reed de Golf bijna tegen een bestelbus aan. Bij een minirotonde, waarschijnlijk in de omgeving van de Badweg vond vervolgens een aanrijding plaats tussen een personenauto en mogelijk deze bestelbus. De personenauto raakte aan de voorzijde beschadigd.

Overval
De inzittenden van de VW Golf zijn mogelijk betrokken bij de overval die vrijdag 29 oktober gepleegd werd op een bandenrecyclingbedrijf in Gorredijk. Bent u de bestuurder van de bestelauto of bent u getuige geweest van dit voorval? Bel dan met de politie via het telefoonnummer 0900–8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800-7000.

Snorfietsster gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de kruising van de Borniastraat met de Verlengde Schrans een ongeval afgehandeld, waarbij een 56-jarige snorfietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 45-jarige fietser uit Sneek stak de straat over toen de vrouw op haar snorfiets wilde passeren. Een botsing tussen de twee was dan ook het gevolg. De vrouw kwam ten val en liep daarbij vermoedelijk een gebroken been op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Een omstander verleende de politie hulp, onder andere door tijdelijk het verkeer te regelen.

Gestolen zilveren dienblad na 6 jaar terug
LEEUWARDEN/IJLST- De politie heeft een onderzoek naar de diefstal van een antiek zilveren dienblad afgerond. Het antieke dienblad is vermoedelijk 6 jaar geleden ontvreemd bij een kerk aan de Jacobijnerkerkhof. Het dienblad werd in 1817 aan de Grote kerk geschonken en maakte deel uit van nog drie identieke exemplaren. De oplettende aangever zag dat het dienblad te koop werd aangeboden op een veilingsite op internet. Vervolgens schakelde hij de politie in die een onderzoek instelde. Op de achterzijde van de vier dienbladen stonden teksten afgebeeld. Toen de agenten bij het veilinghuis een onderzoek instelden, bleek dat de achterzijde van dit dienblad dezelfde tekst bevatte als op de drie overgebleven dienbladen. Het veilinghuis had de schaal in handen gekregen van een 67-jarige vrouw uit Gytsjerk die het antieke dienblad wilde verkopen. Zij had dit dienblad, op een rommelmarkt ten behoeve van een kerk in Apeldoorn, te goeder trouw gekocht voor het bedrag van 1,50 euro. Het is onbekend hoe het antieke voorwerp uit de kerk werd weggenomen. De schaal werd door de politie in beslag genomen en zal na een beslissing van de officier van justitie aan de rechtmatige eigenaar, in dit geval de kerk, worden teruggegeven. Een foto van het dienblad is te vinden op [url=http://www.twitter.com/persvoorlichter]www.twitter.com/persvoorlichter[/url].

Agressieve winkeldievegge aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag rond 15.00 uur op de Lieuwenburg twee minderjarige winkeldievegges uit Leeuwarden van 12 – en 14 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Beide dames hadden goederen gestolen. De 14-jarige kon in de winkel worden aangehouden. De 12-jarige verdachte ging er ondertussen vandoor. Door oplettendheid van een burger kon ook de 12-jarige verdachte even later op aanwijzingen van getuigen worden aangehouden. Zij verzette zich tijdens de aanhouding zo hevig dat zij een agent verwondde. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
JOURE- De politie heeft een 45-jarige inwoner van Oudehaske aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de automobilist in de Midstraat rijden waarna zij besloten de bestuurder te controleren. Het bleek dat hij alcohol had gedronken. De automobilist wenste niet met de agenten mee te gaan waarna hij met gepast geweld werd aangehouden. De man werd uiteindelijk overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 995 ug/l blies. Omdat de man niet met het onderzoek wenste mee te werken werd hij ingesloten.

Politie pakt inbreker
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een bedrijfspand aan De Drie Dukatons een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. Een getuige had glasgerinkel gehoord en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Eenmaal ter plaatse werd de omgeving van het pand afgezet. Een hondengeleider van politie Fryslân stelde in het bedrijf een onderzoek in. Daar trof hij de inbreker aan. De man had een sigarettenautomaat opengebroken en had allerlei andere gestolen goederen in zijn tas. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. De gestolen goederen en de inbrekerswerktuigen werden in beslag genomen.

Raam van auto vernield
DRACHTEN- De politie onderzoekt een vernieling van een auto die dinsdagavond plaatsvond op de Wildzang. Om 21.15 uur werd het raam van de auto van een 28-jarige inwoner van Drachten vernield. Hij deed aangifte.

Inbraak in auto
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een auto inbraak die dinsdagavond plaats in de Jozef Israelstraat. Rond 20.00 uur werd een navigatiesysteem uit een auto weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Lies deed aangifte.

Reanimatie redt leven man
LEEUWARDEN- Een snelle actie van de meldster, een 45-jarige inwoonster van Leeuwarden en snel handelen van agenten, hebben het leven gered van een 57-jarige inwoner van Steggerda. De man werd in een woning aan de Waterbies onwel waarna de vrouw direct via 1-1-2 de ambulance en politie waarschuwde. Ter plaatse was de vrouw al bezig met reanimatie waarna de agenten dit overnamen. Vervolgens kregen de beide partijen het hartritme weer actief.

1760 planten in hennepkwekerij
MENALDUM- De politie heeft dinsdagmorgen op de Aernseker een hennepkwekerij met 1760 planten aangetroffen. Via onderzoek kwam men de kwekerij op het spoor. In een loods werden twee ruimten ontdekt waar de politie de planten aantrof. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. De apparatuur en planten werden in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Burgernetactie na vermissing
SNEEK – De politie heeft dinsdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 41-jarige inwoner van Sneek. De man had aan het begin van de avond een instelling verlaten en was met onbekende bestemming vertrokken. Hij had echter medicatie nodig en daarom werd de politie gewaarschuwd. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. In Sneek kregen 1574 deelnemers van Burgernet een sms met het verzoek om uit te kijken. Dankzij Burgernet kwam informatie binnen dat de man op de Leeuwarderweg was gesignaleerd. Niet veel later kwam het bericht dat hij weer terug was gekeerd naar de instelling.

Politie rolt hennepkwekerij op
JELSUM- De politie heeft dinsdagmiddag op de Boarnsylsterwei een hennepkwekerij met 501 planten opgerold. Via een anonieme tip kwamen de agenten de kwekerij op het spoor. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Getuigen van mishandeling
SURHUISTERVEEN – De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag 31 december op zaterdag 1 januari nabij de feesttent op de Boomvalk. Daarbij werd een 17-jarige jongen uit Surhuisterveen mishandeld.Ter plaatse werd door de politie met het slachtoffer en een getuige gesproken. Zij verklaarden dat ze vanuit de feesttent een pad binnendoor naar de Boomvalk hadden genomen. Daar kwamen ze een groep van 4 à 5 jongeren tegen waarbij de 17-jarige werd mishandeld. De politie werd gealarmeerd maar de groep was al vertrokken. De jongen moest naar de Dokterswacht om zich te laten behandelen. Wanneer u getuige bent geweest of anderszins informatie heeft over deze mishandeling dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

112Fryslan