Fryslân, 05-08-2009 • Politieberichten van dinsdag 4 augustus 07.00 uur t/m woensdag 5 augustus 07.00 uur.

Burgum: aantal vernielingen aan auto’s naar 46
De politie heeft na afgelopen weekend 46 meldingen van vernielingen aan auto’s binnengekregen. Deze vernielingen vonden plaats in de Van Der Walstrjitte, Ademastrjitte, Van Der Ploegstrjitte en de Ymkerstrjitte. Daarbij werden antennes afgebroken, spiegels en ruitenwissers vernield. Ook werden er diverse auto’s bekrast. Meer als de helft van de benadeelden heeft inmiddels aangifte gedaan. In verband met de vakanties en terugkerende inwoners van Burgum verwacht de politie nog meer aangiftes binnen te krijgen. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u in de bewuste nacht iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Ook als u anderszins informatie heeft wil de politie graag met u spreken.

Drachten: CV-ketels gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van vijf CV-ketels uit in aanbouw zijnde woningen aan de Kwartelhof. De dader of daders kwamen de woningen binnen door een raam te forceren of te vernielen. De diefstal van de CV-ketels werd dinsdag ontdekt en moet in de periode vanaf 17 juli hebben plaatsgevonden. In verband met bouwvak hebben sindsdien geen werkzaamheden meer in de woningen plaatsgevonden. Een 55-jarige inwoner van Drachten deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Bolsward: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Fredericusstraat. In de nacht van maandag op dinsdag werd van de woning een raam geforceerd. Vervolgens werden onder meer een Tv-toestel en twee portemonnees weggenomen. De 61-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: rijden met ingevorderd rijbewijs
De politie heeft dinsdagmiddag op de Bornego een 45-jarige automobilist uit Weidum een stop teken gegeven. Het was de agenten bekend dat het rijbewijs van de bestuurder onlangs was ingevorderd. De 45-jarige ging vrijwillig mee naar het politiebureau waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond op de Anne Vondelingweg het rijbewijs van een 35-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 133 kilometer per uur, terwijl op deze weg een snelheid van 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: aanhouding verdachte autodiefstal
De politie heeft dinsdagavond een 19-jarige inwoner van Den Bosch aangehouden. Een agent zag de man in het centrum van Heerenveen in een auto rijden, die eind juli in Den Bosch was gestolen. Na een korte achtervolging stopte de verdachte op de Heideburen. De agent wist de man met hulp van een passant aan te houden en te boeien. De verdachte werd naar het politiebureau gebracht en ingesloten. De auto werd in beslag genomen. De Bosschenaar wordt vandaag overgedragen aan de politie uit zijn woonplaats. Het onderzoek zal door hen worden gedaan.

Leeuwarden: verkeerscontroles
De politie heeft dinsdagmiddag en –avond in Leeuwarden verkeerscontroles gehouden waarbij vooral aandacht was voor excessieve overtredingen. Op de Kanaalweg reden zes bestuurders fors sneller dan de daar toegestane 50 km/u, met 91 km/u als hoogst gemeten snelheid. Een snorfietser en zijn passagier werden bekeurd omdat ze ieder met een geopend blik bier rondreden. De bestuurder bleek bovendien onder invloed te zijn (190 ug/l) dus daar werd eveneens proces-verbaal voor opgemaakt. Op de Dammelaan reden ook zes automobilisten flink sneller dan 50 km/u. Hier was 90 km/u de hoogst gemeten snelheid. Op de Vondelingweg hadden twee automobilisten geen enkele boodschap aan de daar geldende maximum snelheid van 70 km/u en reden respectievelijk 113 en 138 km/u. Van de laatste bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd.

Surhuisterveen: wielerronde goed verlopen, feest na afloop niet
De politie heeft dinsdag tijdens de wielerronde en na afloop bij de feestavond toezicht gehouden in het dorp. Met tien agenten, zowel te voet als op de fiets, werd geprobeerd om de festiviteiten zo sfeervol te laten verlopen. Tijdens de wielerronde slaagde dit prima, echter tijdens de feestavond moest er meerdere malen worden ingegrepen bij vechtpartijen. Dit resulteerde in twee aanhoudingen en twee gewonden.

Wielerronde
De wielerronde verliep zonder enig incident. Wel werd er hulp verleend aan een 68-jarige vrouw uit Drachten, die vermoedelijk door uitdroging, onwel was geworden. Het slachtoffer werd door een verpleegkundige op een ambulancemotor weer op de been geholpen. Vervolgens werd ze door de agenten naar familie in het dorp gebracht.

Feestavond
Na afloop van de wielerronde werd er in het dorp volop gefeest. De avond begon gezellig, maar de sfeer sloeg al snel om. Er kwamen al snel meldingen van opstootjes in de Slotstraat tussen verschillende groepen jongeren. Dit verplaatste zich naar de Nije Jirden en vervolgens naar de Groningerstraat. Door vroegtijdig ingrijpen van de politie konden deze vechtpartijtjes in de kiem worden gesmoord. Later op de avond ging het toch mis op de Groningerstraat. Er braken wederom diverse vechtpartijen uit. Hierbij werd 19-jarige inwoner van Harkema aangehouden. De man was door de agenten al even apart genomen en gewaarschuwd. Hij trok zich hier echter niets van aan en bij de derde vechtpartij werd hij aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Pas toen de muziek op de stoep bij een horecagelegenheid in deze straat uit ging, keerde de rust terug. Vervolgens kregen de agenten wederom meldingen van vechtpartijen. Deze keer op een parkeerterrein achter een horecagelegenheid aan de Nije Jirden. Door beveiligingspersoneel werden diverse vechtende mensen uit elkaar gehaald. Een 16-jarige inwoner van Opende kreeg van agenten het verzoek om te vertrekken. Hij weigerde dit en werd dan ook aangehouden. Later die nacht raakten bij vechtpartijen een 17-jarige inwoner van Augustinusga en 26-jarige inwoner van Harkema gewond. De 17-jarige werd geslagen tegen zijn hoofd en liep daarbij mogelijk een gebroken neus op. Het slachtoffer deed aangifte en ging vervolgens op eigenlijk naar de dokterwacht. De 26-jarige Harekiet werd door agenten bewusteloos op straat aangetroffen. Door omstanders werd een mogelijke dader aangewezen, maar na onderzoek bleek de man er niks mee te maken te hebben. Het slachtoffer werd met vermoedelijk een gebroken neus per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De naam van de dader is inmiddels bij de politie bekend en hij zal een dezer dagen worden aangehouden. Uiteindelijk keerde omstreek 04.00 uur de rust terug in Surhuisterveen.

Langweer: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Buorren. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men vermoedelijk binnen via een niet afgesloten deur. Eenmaal in het pand werden uit twee kassalades geld gehaald en er werd een kluis met daarin een geldbedrag meegenomen. Namens het gedupeerde horecabedrijf moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Terschelling: aanhouding na bedreiging
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 17-jarige inwoner van Ermelo aangehouden op verdenking van bedreiging. Deze was gericht tegen de eigenaresse van een camping aan de Oosterburen. De vrouw probeerde samen met de beveiliging de verdachte en nog een stel andere jongeren te verwijderen, die niet op de camping verbleven maar daar wel overlast veroorzaakten. De verdachte bedreigde daarbij de eigenaresse, waarop de politie werd gewaarschuwd. Die hield de verdachte aan, waarna hij voor verhoor naar het bureau werd overgebracht.

Dokkum: politie houdt verdachte aan voor openlijke geweldpleging
De politie heeft naast de aanhouding van een 29-jarige man uit Damwoude, voor verdenking van zware mishandeling, ook meerdere mogelijk betrokken personen aangehouden. In een horecagelegenheid aan de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag een vechtpartij ontstaan. Een groep jongeren kreeg ruzie en werd door de eigenaar het pand uitgezet. Vervolgens wilde de groep met geweld weer naar binnen. Hierbij werd een fiets naar binnengegooid en ontstond er een vechtpartij. De mede-eigenaar, een 24-jarige vrouw, wilde van de jongeren een verklaring voor dit gedrag. Vervolgens werd zij door de 29-jarige verdachte met een barkruk op het hoofd geslagen. Inmiddels is deze verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor 14 dagen in bewaring gesteld. Afgelopen weekend werden nog drie personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze vechtpartij. Een 27-jarige man uit Damwoude is verhoord en heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor openlijke geweldpleging. De andere twee worden in deze zaak, na verhoor, niet meer als verdachte beschouwd.

112Fryslan

})